BTC USD 50,818.0 Gold USD 1,778.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kambing 'kayangan' cetus fenomena baharu di Kelantan

Maestro

Active+ Member
Messages
3,870
Joined
Nov 11, 2009
Messages
3,870
Reaction score
861
Points
81
Kambing 30k ni bela untuk apa?sembelih ke... Berapa harga dagingnye nanti? Lebih sedap dari kambing biasa ker.. Boleh saing2 wagyu ker.. Hahaha
induk bang...tapi biasa kalau kambing 1k..induk dia 5k ke 6k je... first time saya dengar induk sampai 30k..tapi bab peternakan ni bnyk cita sedih dari happy bang..time nk start bela..ejen duk canang baka ni baik..baka ni bagus..harga boleh pergi cam ni...tapi bila dh start bela.. dh beranak pinak...nk jual balik punya la susah..sapa nak beli kalau dah 5k,6k sekor..tu x campur kos ubat ubatan lagi...makanan lagi...

time nk jual baka...time kursus bulan bintang je cerita dia...yg terduduk x nak cerita pulak...

sebab tu bagi aku peternakan ni kalau nak buat boleh...buat yang baka mmg dh establish.. walaupun harga x keluar 5k , 6k sekor tu xpa.. makanan senang..penyakit pn kurang kena...biak pn cepat...fikir long term kalau nak buat...bukan nk buat 3,4 tahun je...kalau x jadi..kandang yang keluar modal 100k(lebih pn ada) nak buat apa? inap desa?....
 
Sponsored Post

zari83

Active+ Member
Messages
4,360
Joined
Nov 24, 2011
Messages
4,360
Reaction score
1,022
Points
111
anak kambing saja pun 20k.. kalau lembu baka besar2 tu mahal layak la dgn daging dia yg byk kalau nak buat korban.. takkan golongan kayangan skrg nak beli buat pet kot.. haha
 

TT

CG Super Hardcore Club
Messages
161,922
Top Poster #4
Joined
Jan 13, 2009
Messages
161,922
Reaction score
22,061
Points
1,671
Kambing utk sembelih range 800-1k je

Klo sibuk kan baka ni baka tu sampai ribu2 sapa nak beli
 

jaws_am

Legendary Member
Messages
17,810
Joined
May 29, 2008
Messages
17,810
Reaction score
7,190
Points
321
Klo ikut kisah kambing jantan..
Boleh jual mahal utk buat baka sahaja..

Bukan untuk sembelih makan..

Baka yang tahan lasak penting, sbb surviving rate kambing agar sukar..

Aku ada kwn ternak kambing, kena cacing dari rumput..
Seminggu dua xleh berdiri dah..

Bukan senang bela kambing..

Sebab tu ramai suka bg makan dedak..

Nak power buat dedak sendiri utk jimat..

Mcm biasa mana2 ternakkan kos makanan agak tinggi..

----
 

faeyzul

Active+ Member
Messages
2,549
Joined
Feb 2, 2010
Messages
2,549
Reaction score
153
Points
43
harga dia kayangan btol, berisiko tinggi utk kena rembat tambah² da masuk paper...
 

accessive

Active Member
Messages
1,143
Joined
Feb 17, 2014
Messages
1,143
Reaction score
225
Points
43
Tudiaa...meleleh burmese python duk mengintai ni.
 

puyol

CG Top Poster Club
Messages
25,329
Joined
Jun 28, 2011
Messages
25,329
Reaction score
2,820
Points
201
Kambing utk sembelih range 800-1k je

Klo sibuk kan baka ni baka tu sampai ribu2 sapa nak beli
hqdefault.jpg

Mahatma Gandhi pernah berkata.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register