BTC USD 52,136.8 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kambing 'kayangan' cetus fenomena baharu di Kelantan

notepad

Super Active Member
Messages
9,573
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,573
Reaction score
835
Points
126

Kambing 'kayangan' cetus fenomena baharu di Kelantan​

HAZELEN LIANA KAMARUDIN | | 15 Oktober 2021
1237448.jpg

Mohd Azwan (kiri) bersama pembantunya menunjukkan ibu kambing yang dijadikan sebagai induk dibeli pada harga RM30,000 seekor.

PASIR MAS - Seorang pemuda dari Kampung Akil Chicha Tinggi di sini mencetuskan fenomena baharu di negeri ini apabila menternak kambing 'kayangan' dari baka Red Boer Amerika yang bernilai puluhan ribu ringgit setiap seekor.

Mohd Azwan Harun, 34, berkata, sebagai permulaan dia membela empat ekor kambing baka berkenaan yang dianggarkan bernilai RM95,000.
"Idea untuk membela kambing baka itu timbul kerana saya tertarik dengan fizikal dan gaya haiwan berkenaan," katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Jumaat.

Mohd Azwan atau lebih dikenali sebagai Niq Agro Farm turut berhasrat menjadikan kambing itu bagi tujuan pembakaan kerana baka tersebut masih belum popular dalam kalangan masyarakat di sini berbanding baka import lain seperti Kalahari.
Katanya, percubaan itu berbaloi apabila ibu kambing tersebut sudah mulai bunting dan dijangka melahirkan anak awal tahun depan.

1237447.jpg

Mohd Azwan menunjukkan salah seekor kambing jenis Red Boer Amerika yang dibelanya.

Mohd Azwan memberitahu, sejak dia mendedahkan usahanya itu kepada umum ramai yang mula berminat dengan baka berkenaan.

Disyorkan artikel ini:

"Jadi saya akan usahakannya dengan sebaik mungkin bagi memastikan lebih banyak baka dapat dihasilkan.

"Penjagaan Red Boer Amerika tidak begitu rumit seperti baka lain. Setiap hari kambing ini makan rumput dari jenis minyak atau napier dan dedak serta garam bukit," katanya.

Menurutnya, ibu kambing yang dijadikan sebagai induk dibeli pada harga RM30,000 seekor sementara kambing jantan RM25,000.

Dia berkata, dua ekor anak kambing jenis baka tersebut turut dibeli dengan harga RM20,000 setiap seekor.

 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
324,679
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
324,679
Reaction score
16,562
Points
2,376
30k sekor
Kayangan sungguh
 

akecema

CG Top Poster Club
Messages
23,893
Paid Membership
Joined
Jan 26, 2007
Messages
23,893
Reaction score
3,018
Points
206
Bukak peluang nak kene rembat
 

pudins70

Super Active Member
Messages
9,185
Joined
Mar 28, 2011
Messages
9,185
Reaction score
975
Points
121
Comel jer, macam pakai kasut sekolah putih.
 

TT

CG Super Hardcore Club
Messages
161,809
Top Poster #5
Joined
Jan 13, 2009
Messages
161,809
Reaction score
22,056
Points
1,671
Tgk kandang dia pun bkn sikit modal tu
 

dloanman

CG Top Poster Club
Messages
30,598
Joined
Apr 15, 2012
Messages
30,598
Reaction score
2,297
Points
206

Kambing 'kayangan' cetus fenomena baharu di Kelantan​

HAZELEN LIANA KAMARUDIN | | 15 Oktober 2021
1237448.jpg

Mohd Azwan (kiri) bersama pembantunya menunjukkan ibu kambing yang dijadikan sebagai induk dibeli pada harga RM30,000 seekor.

PASIR MAS - Seorang pemuda dari Kampung Akil Chicha Tinggi di sini mencetuskan fenomena baharu di negeri ini apabila menternak kambing 'kayangan' dari baka Red Boer Amerika yang bernilai puluhan ribu ringgit setiap seekor.

Mohd Azwan Harun, 34, berkata, sebagai permulaan dia membela empat ekor kambing baka berkenaan yang dianggarkan bernilai RM95,000.
"Idea untuk membela kambing baka itu timbul kerana saya tertarik dengan fizikal dan gaya haiwan berkenaan," katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Jumaat.

Mohd Azwan atau lebih dikenali sebagai Niq Agro Farm turut berhasrat menjadikan kambing itu bagi tujuan pembakaan kerana baka tersebut masih belum popular dalam kalangan masyarakat di sini berbanding baka import lain seperti Kalahari.
Katanya, percubaan itu berbaloi apabila ibu kambing tersebut sudah mulai bunting dan dijangka melahirkan anak awal tahun depan.

1237447.jpg

Mohd Azwan menunjukkan salah seekor kambing jenis Red Boer Amerika yang dibelanya.

Mohd Azwan memberitahu, sejak dia mendedahkan usahanya itu kepada umum ramai yang mula berminat dengan baka berkenaan.

Disyorkan artikel ini:

"Jadi saya akan usahakannya dengan sebaik mungkin bagi memastikan lebih banyak baka dapat dihasilkan.

"Penjagaan Red Boer Amerika tidak begitu rumit seperti baka lain. Setiap hari kambing ini makan rumput dari jenis minyak atau napier dan dedak serta garam bukit," katanya.

Menurutnya, ibu kambing yang dijadikan sebagai induk dibeli pada harga RM30,000 seekor sementara kambing jantan RM25,000.

Dia berkata, dua ekor anak kambing jenis baka tersebut turut dibeli dengan harga RM20,000 setiap seekor.


inilah kambing S8000 YG BERNILAI TINGGI ekkekekeke

 

azham

Super Active Member
Messages
7,305
Joined
Dec 20, 2012
Messages
7,305
Reaction score
2,003
Points
156
Nampak kandang dia bersih kemas.
Kadang2 ada baka yang boleh hidup pada persikataran yang bersih sahaja.
 

logammaut

Legendary Member
Messages
11,144
Joined
Dec 12, 2009
Messages
11,144
Reaction score
1,246
Points
201
Bela kambing ni utk apa? Jadi pet ker?
 

tidusz

Active Member
Messages
1,816
Joined
Dec 20, 2010
Messages
1,816
Reaction score
61
Points
40
nk buat akikah utk golongan kayangan je la nnt. tpaksa ambik lembu je.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register