kalu berlaku eksiden..

CG Sponsors




azryn81

Active+ Member
Joined
Nov 15, 2009
Messages
3,620
Reaction score
8
Points
25
salam..sy ni org pompuan, g balik keje naik kete sesorang..
pagi td betul2 depan saya berlaku satu eksiden antara sebiji kete dgn sebuah motor kuasa besar..citernye kete tu nak kua simpang dr sunway kayangan, tp motor tu x nampak dan rempuh depan kete tu..kebetulan sy lak betul2 satu jalan, so nampak la depan mata mamat tu tergolek dua tiga kali selepas terdengar bunyi motor tahan brek yg kuat..sy teruskan perjalanan sbb nak cpt g keje..cuma masa bergerak semula, sy sempat tgk cermin sisi yang pemandunya (pompuan) kuar dr kete & dptkan mamat tu yg dah terbaring tgh jalan. dlm masa yg sama, sy terfikir apa tindakan selepas kita terlanggar org @ dilanggar org?? sbbkan sy pompuan, confirm sy menggigil seminit dua, blur2 jap then baru leh fikir apa nak buat..itu sy lah..

so kat sini sy ade soalan kat semua2 la, ape sepatutnya kita buat selepas berlaku eksiden tp x melibatkan kematian la, eksiden kecil-kecilan gitu..hantar org tu g klinik dulu, amik gambo kejadian @ alihkan kete dulu dll? sy bukanlah mintak nak kena eksiden cuma sbg peringatan sbb sy mmg pegi balik keje bersendirian selama ni, so nak jugak beringat KALAU2 berlaku, itu sahaja..:)

kalu nak share pengalaman eksiden pun dialu2kan..maap la kalu dah ade tajuk ni cuma pg td terus dpt idea ..
 
Sponsored Post

BlackPepper

Active+ Member
Joined
Oct 26, 2009
Messages
4,906
Reaction score
50
Points
30
kalo eksiden kecil2an ni elok la alih kan dulu ke tepi jalan tuk mengelakkan kesesakan lalu lintas.. :-?:-?
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,416
Reaction score
21,052
Points
1,671
kalo eksiden kecil2an ni elok la alih kan dulu ke tepi jalan tuk mengelakkan kesesakan lalu lintas.. :-?:-?
yeke?? bukannye bertekak dulu bagi blkg tmbh jam lagi :)) mcm2la ak dgr..ade yg kate xbole alih sampaila polis trafik datang..sbb dlu ak acident motor je pun polis kt balai sound cmtu..tp bla pkir balik menyusahkan org pulak
 

vardenq

Banned
Joined
Jul 25, 2008
Messages
1,503
Reaction score
18
Points
25
first kene btanggungjawab dulu...

paling pnting tepon la saper2 sedara or member2 tolong...
mintak dtg situ skali,

takdela kene angkut lak ngan mat rempit lau sorang2 je nnt...
 

BlackPepper

Active+ Member
Joined
Oct 26, 2009
Messages
4,906
Reaction score
50
Points
30
yeke?? bukannye bertekak dulu bagi blkg tmbh jam lagi :)) mcm2la ak dgr..ade yg kate xbole alih sampaila polis trafik datang..sbb dlu ak acident motor je pun polis kt balai sound cmtu..tp bla pkir balik menyusahkan org pulak
kalo kecil2an je.. setel tepi jalan suda..:D:D nk setel tgh jalan pn bole... :D:D tu sebab dorang nk amik gambo.. tuk bukti.. tp kalo bump skit je.. nk bertekak berpukul bagai.. elok letak tepi skit dulu.. bg org lain jalan..:D:D
 

azryn81

Active+ Member
Joined
Nov 15, 2009
Messages
3,620
Reaction score
8
Points
25
ok..maknanye amik gambo lu (pakai hp pun dah ok) bg siap2 pastu alihkan kete? kalu org kita langgar tu plak cedera mcm luka terseret sket, kita yg melanggar bertanggungjawab ke utk antar klinik & bayar kos klinik tu??

pastu, kalu langgar berdepan ni, sape kena byr sape @ ikut sape salah? kalu langgar dr belakang, sah2 la yg belakang kena bayar kan..bukan pe, sepanjang jln g tmpat keje sy ni (highway depan nstp shah alam ke federal), slalu sangat nmpk kete berlanggar depan balakang..especially time hujan..

part call org terdekat tu mmg confirm la, pape hal pun kena bgtau family dulu :)
 

malkovich

Active Member
Joined
Oct 24, 2008
Messages
2,399
Reaction score
85
Points
30
pe yg penting???

1-amek no plet kenderaan yg terlibat
2-kalo bole,mintak org tu tunjuk lesen & amek no IC
3-contact sedara/mmber/etc
4-tnya nk setel cmne (sndiri or balai)
5-claim insurans blablablala
6-hati2 di jln raya
 

rizzmerr76

Active Member
Joined
Jan 2, 2008
Messages
2,206
Reaction score
57
Points
30
dan yg perlu diberi perhatian ialah si penarik kete..ulat2 jahat....

kes adik aku pompuan xcident ngan moto abih tercabut bumper viva..antar kedai bleh pasang lik..punya la panik dia tak kol aku..dah slesai ngan mamat tarik tu baru kol..tanya mana kete..mamat tarik tu bawakkan g jln bandar utk buat report claim insuran...pehh..menyirap aku dengar:mad:..ada ker bagi kat mamat tarik..kete bleh jalan lagi tu...aku g jln bandar nak setel sndiri takyah repot..pasal aku tgk bumper jatuh jer..stended kete pro2 ...mamat tarik bleh takut2kan lagi kalau gedebuk debak kos repair ni mau 1k ke 2k....adoyai:mad: nak kata ngok kang marah ..nak menipu pon agak2 laaa...sudahnya aku setelkan jer g repair kat kedai baru abih 2rat...slamat NCD.....:eek::eek::eek:

berhati2 dgn penarik kete...:(scam jalanan
 

fauzizul

Legendary Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
11,777
Reaction score
9
Points
120
jangan panik.. buat report polis je klu nk buat claim insurns..:)cgrock
 

cerner

Fun Poster
Joined
Jan 21, 2007
Messages
906
Reaction score
4
Points
15
ok..maknanye amik gambo lu (pakai hp pun dah ok) bg siap2 pastu alihkan kete? kalu org kita langgar tu plak cedera mcm luka terseret sket, kita yg melanggar bertanggungjawab ke utk antar klinik & bayar kos klinik tu??

pastu, kalu langgar berdepan ni, sape kena byr sape @ ikut sape salah? kalu langgar dr belakang, sah2 la yg belakang kena bayar kan..bukan pe, sepanjang jln g tmpat keje sy ni (highway depan nstp shah alam ke federal), slalu sangat nmpk kete berlanggar depan balakang..especially time hujan..

part call org terdekat tu mmg confirm la, pape hal pun kena bgtau family dulu :)
kalo dulu yer la, kalo bleh jgn alihkan, polis nk dtg amik gambar tmpt kejadian.. tp skrg dah x rasenye.. bwk kete pegi balai, polis amik kat sana.. kalo kita amik gambar pakai kamera sdiri kt tmpt kejadian pun polis xmau.. dia akan amik yg baru pakai kamera diorang jgak, lepas wat report kt balai tuh..

kat kelantan hari tuh mcm tu la.. xkan prosedur lain2 ngan negeri lain2 kan.. hehe..

buat jer pape yg patut kalo eksiden.. tp papehal call la member2 dulu tanye kalo x pasti sesuatu hal, sblm buat.. kang kena kelentong lak.. hehe..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register