Kalimah: Semua Pihak Diminta Tidak Ghairah Kemuka Pandangan

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,407
Reaction score
256
Points
81
KUALA LUMPUR, 3 Jan (Bernama) -- Semua pihak diminta tidak terlalu ghairah mengemukakan pandangan masing-masing mengenai keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan perkataan "Allah" dalam penerbitan mingguan Herald-The Catholic Weekly.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata kepelbagaian pendapat yang disuarakan itu dikhuatiri mampu menghilangkan keharmonian masyarakat di negara ini.

"Sedangkan isu ini bukan isu baru...isu ini sudah lama. Oleh itu kita sabar dahulu dan tunggu sistem rayuan yang akan dimulakan oleh pihak berkaitan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Sorakan Gema Cahaya di sini Sabtu malam.

Khamis lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa Herald boleh menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya.

Hakim Datuk Lau Bee Lan, dalam keputusan lisannya, menegaskan bahawa Herald mempunyai hak berperlembagaan untuk menggunakan perkataan itu dalam majalah berkenaan untuk menyebarluaskan agama Kristian dan bukannya agama Islam.

Dalam perkembangan lain, Rais ditanya mengenai hak Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebagai penyiar rasmi Kejohanan Bola Sepak Piala Dunia 2010.

Beliau berkata pihaknya sedang menunggu kelulusan daripada Perbendaharaan Negara untuk kos penyiaran itu.

Katanya keputusan mengenai kelulusan itu akan diketahui tidak lama lagi.

Menurut Rais lagi, Persekutuan Bola Sepak Dunia telahpun memberi persetujuan kepada RTM selaku penyiar rasmi Piala Dunia.
 
Sponsored Post

peija06

Super Active Member
Joined
Feb 19, 2007
Messages
6,506
Reaction score
78
Points
70
bila digelar golongan sekular melenting pula..
 

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,523
Reaction score
65
Points
120
dah lama, baru sekarang nak guna ke...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register