BTC USD 64,712.1 Gold USD 1,788.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

kalau tak bayar boleh ke jadi ...

hanglekir

Fun Poster
Joined
Feb 4, 2009
Messages
206
Reaction score
0
Points
10
#:-S

saya ada masalah hutang kad kredit ngan ambank.bank asyik call dan hantar surat nak seret kat court sebab 3 bulan tertunggak.bayaran minima hampir rm1500.

kalau tak bayar biasanya apa tindakan bank? hutang rm4000 1kad kredit. harta benda boleh kena sita atau dirampas ke?

duit gaji saya pun masuk melalui ambank, berkemungkinan kalau saya tak bayar boleh ke bank ambik semua duit gaji pada hujung bulan tu?

tolong yer ... serius nak tanya pasal ni.
 
Sponsored Post

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
apply AKPK.........
 

ignorexx

Super Active Member
Joined
Jan 31, 2008
Messages
9,253
Reaction score
7
Points
65
brape kad ade? bak sini satu, meh aku tlg pakaikan, aku bayar kan :p
 

kptm

Active+ Member
Joined
Mar 17, 2008
Messages
3,772
Reaction score
26
Points
30
tak lama lagi akan dtg agent kutip hutang ke rumah ko..
dia akan beri notis mahkamah.. dan ambil gambar semua barang di umah ko.. spt TV, radio, peti ais, misin basuh dll.. kemudian dia akan tampal satu notis sebesar kertas A3 di pagar umah ko..
nanti bila masuk mahkamah nanti semua ni akan ditunjuk pd hakim.. ha ha..
 

Scorpions10

Legendary Member
Joined
Jan 29, 2010
Messages
16,345
Reaction score
56
Points
120
klau gaji link sama bank dorg blh block gaji ko nnt..abg aku pnh kena abis gaji dorg ambik tgl zero lam akaun nnt..baik call dorg slow talk dl cmne.
 

rocketeer999

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
4,482
Reaction score
150
Points
33
wat balance transfer je....convert sbg term loan. byr bulan2 ikut kemampuan..janji selamat
 

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
tak lama lagi akan dtg agent kutip hutang ke rumah ko..
dia akan beri notis mahkamah.. dan ambil gambar semua barang di umah ko.. spt TV, radio, peti ais, misin basuh dll.. kemudian dia akan tampal satu notis sebesar kertas A3 di pagar umah ko..
nanti bila masuk mahkamah nanti semua ni akan ditunjuk pd hakim.. ha ha..

orang dlm seriyes trouble tuh bro..

xyah lak nk susahkan hati dia reka citer bukan2..

mana ada bank datang sita harta benda.. bukan citer hindustan nih..

TT,

3 bulan x masuk court lagi.. tapi kalo 4 bulan ko dapat court letter.. nih pon bukannya declare bancrupt.. tapi lebih kepada mcm mana nk setel hutang tuh..

dia akan mintak salary statement, n monthly spend ko.. then dia try adjust supaya ko boleh clear bulan2..

try bercakap ngan bank dulu mcm mana nk restructure c.card tuh dulu.. braper minimum kne bayar utk apply restructuring.. tanya dia tuh dulu.. pastuh korek la kot mana pon, janji dapat bayar minimum tuh..

jgn keliru.. bukan minimum 5% tuh, tapi minimum utk diskus pasal restructuring..kalo case ko nih teman rasa dia suruh bayar dalam 400-450 dulu kot.. then baru boleh sembang pasal restructuring..

elakkan court order.. once ko masuk court rekod ko x baik.. needless to mention, kos lawyer diorang ko yg tanggung nanti.. dia akan tolong selesaikan masa kt court tapi at the same time dia still charge bukan2..

jgn takut, bank nk tolong ko setelkan punya.. diorang pon nk balik duit diorang..

apa pun, andaikata ko kene ke court jugak, jgn lupa bukak thread sinih.. ramai otai2 boleh advise camner nk mintak restructuring tuh... kadang2 sesetengah kes kalo pandai negotiate, bank boleh reduce bunga yg dah dikenakan, ada yg reduce sampai 1500 bergantung..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register