BTC USD 35,041.7 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

kalau pasang cd baca quran ,pahala dapat kpd siapa?

underscore

Legendary Member
gem
Messages
12,088
Joined
Sep 20, 2008
Messages
12,088
Reaction score
4,465
Points
266
Awards
2
Pemilik bacaan quran tu boleh saman yg tukang download tu atas hak copyright ke?

Siapa je yg pernah buat mcm tu?

Tak saman pun dia dpt bayaran. Walaupun upload kat channel lain.
 
Sponsored Post

tokey99

Super Active Member
gem
Messages
7,073
Joined
Jan 22, 2009
Messages
7,073
Reaction score
1,143
Points
151
stgh org kita pasang cd ke audio bacaan quran suruh org dgr..dia xdgr..tu salah..jadi jgn buat camtu..
 

underscore

Legendary Member
gem
Messages
12,088
Joined
Sep 20, 2008
Messages
12,088
Reaction score
4,465
Points
266
Awards
2
Dapat juga dia pahala... Berapa juta orang dengar bacaan dia..

Orang kafir lagi faham yang mana halal mana haram.
Org Islam semua nak menghalalkan yang haram atas nama pahala. Kita tak tahu berapa tenaga manusia yang digunakan untuk menghasilkan satu rakaman.
 

underscore

Legendary Member
gem
Messages
12,088
Joined
Sep 20, 2008
Messages
12,088
Reaction score
4,465
Points
266
Awards
2
Dia yg dapat bayaran tu siapa?

Yang pegang copyright lah. Cth syarikat Sony music atau bmg. Pembaca tu dia dapat upah sekali je. Atau kata mudah suaranya telah dibeli.
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Pahala = adalah ajaran hindu kata pinjam drp sanskrit

Kalau sapa2 tak penah tgk buah phala
Ini lah dia
1618837370212.jpeg


dlm quran, di sebut ajr/thawb/jaza


Suatu BALASAN/UPAH/GANJARAN yg di perolehi seseorang atas suatu amal/PEKERJAAN yg BAIK

▪️AJR (105x)
~ merujuk kepada *gaji/UPAH/hadiah atas sesuatu pekerjaan* yang telah di lakukan. Its root has the meaning of being hired and to hire (for work)


▪️THAWAB (29x dlm quran)
~ menunjukkan pada balasan perbuatan baik dan buruk, namun balasan yang ditujukan *lebih kepada balasan BAIK*


▪️JAZA’ (117x) - jazakallah

jazakumullahu khairan” yang artinya semoga Allah memberi balasan kebaikan kepadamu

~ merupakan *balasan yang SETIMPAL* namun lebih kepada SESUATU perbuatan yang khusus/specifik

dpt gaji pun salah satu bentuk pahala juga
Sbb hasil usaha kerja yg dilakukan
Dpt pekerjaan yg baik jg di kira pahala disbbkan belajar rajin2
Kan masuk surga tu heheh

maksud surga ialah jannah/taman yg penuh buah2an pala 😝
 

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,068
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,068
Reaction score
3,130
Points
261
Awards
1
Pahala = adalah ajaran hindu kata pinjam drp sanskrit

Kalau sapa2 tak penah tgk buah phala
Ini lah dia
1618837370212.jpeg


dlm quran, di sebut ajr/thawb/jaza


Suatu BALASAN/UPAH/GANJARAN yg di perolehi seseorang atas suatu amal/PEKERJAAN yg BAIK

▪️AJR (105x)
~ merujuk kepada *gaji/UPAH/hadiah atas sesuatu pekerjaan* yang telah di lakukan. Its root has the meaning of being hired and to hire (for work)


▪️THAWAB (29x dlm quran)
~ menunjukkan pada balasan perbuatan baik dan buruk, namun balasan yang ditujukan *lebih kepada balasan BAIK*


▪️JAZA’ (117x) - jazakallah

jazakumullahu khairan” yang artinya semoga Allah memberi balasan kebaikan kepadamu

~ merupakan *balasan yang SETIMPAL* namun lebih kepada SESUATU perbuatan yang khusus/specifik

dpt gaji pun salah satu bentuk pahala juga
Sbb hasil usaha kerja yg dilakukan
Dpt pekerjaan yg baik jg di kira pahala disbbkan belajar rajin2
Kan masuk surga tu heheh
Lukis wei br cepat fhm
 

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
gem
Messages
5,397
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,864
Points
141
Download secara haram. Bukan setakat tak dapat pahala tapi dapat dosa mencuri.
Pemilik bacaan quran tu boleh saman yg tukang download tu atas hak copyright ke?
Siapa je yg pernah buat mcm tu?

Tak saman pun dia dpt bayaran. Walaupun upload kat channel lain.
Dia yg dapat bayaran tu siapa?

Yang pegang copyright lah. Cth syarikat Sony music atau bmg. Pembaca tu dia dapat upah sekali je. Atau kata mudah suaranya telah dibeli.
1. tgk kat mana dalam channel sony atau bmg yg ada baca quran tu?
2. sony / bmg upah suara siapa?
3. siapa pulak yg download secara haram dan dapat dosa tu?
 

brena

Fun Poster
Messages
353
Joined
May 23, 2010
Messages
353
Reaction score
28
Points
30
Pahala = adalah ajaran hindu kata pinjam drp sanskrit

Kalau sapa2 tak penah tgk buah phala
Ini lah dia
1618837370212.jpeg


dlm quran, di sebut ajr/thawb/jaza


Suatu BALASAN/UPAH/GANJARAN yg di perolehi seseorang atas suatu amal/PEKERJAAN yg BAIK

▪️AJR (105x)
~ merujuk kepada *gaji/UPAH/hadiah atas sesuatu pekerjaan* yang telah di lakukan. Its root has the meaning of being hired and to hire (for work)


▪️THAWAB (29x dlm quran)
~ menunjukkan pada balasan perbuatan baik dan buruk, namun balasan yang ditujukan *lebih kepada balasan BAIK*


▪️JAZA’ (117x) - jazakallah

jazakumullahu khairan” yang artinya semoga Allah memberi balasan kebaikan kepadamu

~ merupakan *balasan yang SETIMPAL* namun lebih kepada SESUATU perbuatan yang khusus/specifik

dpt gaji pun salah satu bentuk pahala juga
Sbb hasil usaha kerja yg dilakukan
Dpt pekerjaan yg baik jg di kira pahala disbbkan belajar rajin2
Kan masuk surga tu heheh

maksud surga ialah jannah/taman yg penuh buah2an pala 😝
Assalamualaikum...boss... Kita ni sebagai seorang hamba atau seorang Kuli....Kalau Kita Kuli memang patutlah Kita tuntut bayaran atas apa Yang telah Kita kerja Kan....kalau boss tak bagi ganjaran kita boleh mogok sebab Kita Rasa Kita sebagai kuli... Kalau Kita rasa Kita sebagai hamba patutkah Kita tuntut bayaran atau apa apa ganjaran dari tuan Kita
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Assalamualaikum...boss... Kita ni sebagai seorang hamba atau seorang Kuli....Kalau Kita Kuli memang patutlah Kita tuntut bayaran atas apa Yang telah Kita kerja Kan....kalau boss tak bagi ganjaran kita boleh mogok sebab Kita Rasa Kita sebagai kuli... Kalau Kita rasa Kita sebagai hamba patutkah Kita tuntut bayaran atau apa apa ganjaran dari tuan Kita
apa jua yg kita lakukan dlm dunia ni semua akan mendpt balasan semasa kita hidup
Tak kira apa bangsa atau agama
ikhlas ke tak ikhlas ke
Setiap zarah kecil pun tuhan balas

tp kalau buat dgn ikhlas
Hati pun tenang
Nak mogok pun tak jd
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register