BTC USD 32,617.8 Gold USD 1,784.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kalau komputer dah format...Boleh dapat balik tak data kita nak?

highway

Active+ Member
Joined
Oct 17, 2009
Messages
4,417
Reaction score
293
Points
46
Salam warga CG...

just nak tnya 1 soalan....

Kalau komputer dah format... ada harapan tak nak dapatkan balik file2 lama yg wujud sebelom diformat...:-?:-?:-?
 
Sponsored Post

the twelve

Active+ Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
3,064
Reaction score
23
Points
25
kalau sebelum format tu dah save file yang nak, ada la kemungkinan tu...
kalau tak save apa-apa, memang takda kemungkinan...
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,221
Reaction score
833
Points
176
boleh... kena ada 2 harddisk yang sama saiz kendian buat restore back... perisian ada banyak kat tenet boleh cari
 

highway

Active+ Member
Joined
Oct 17, 2009
Messages
4,417
Reaction score
293
Points
46
Format File Recovery

When you format a disk, the operating system erases all bookkeeping information on the disk, tests the disk to make sure all sectors are reliable, marks bad sectors (that is, those are scratched), and creates internal address tables for later use to locate information. Every Hard Disk should be formatted before use.

But sometime when you accidentally reformat the computer system or hard disk, it often shows following errors: (these errors are frequently displayed on a black screen with white text)

* Operating System not found
* Invalid or corrupted FAT
* Cannot find file or program
* Invalid command.com
* Primary/Secondary Hard disk failure
* Non system disk
* Disk error

Do not panic if you accidentally reformat a disk that has useful data. Note that reformatting a disk does not erase the data on the disk, only the address tables. A computer specialist should be able to recover your most vital information from reformatted disk. You can also try using Windows Data Recovery Software, to recover data from reformatted disk.

"Complete Recovery" module built-in Data Recovery Wizard is the most comprehensive format recovery software for recovering files after hard drive format for the Windows 2000/XP/Vista/2003/2008/Windows 7.

"Complete Recovery" module can search the formatted partitions on any version of the Windows including - Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, Windows 2008 and Windows 7.
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
save dulu la smua files yg ada sbelom pomet.
 

DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,111
Reaction score
690
Points
166
cuba google sware 'easeus data recovery' , kalu buat fast format kemungkinan nak dapatkan 90-100% ok, kalu wat full format maka biasanya under 50% leh recover balik.

gud luck
 

mnzaim

Active+ Member
Joined
Oct 6, 2010
Messages
2,850
Reaction score
20
Points
25
TT format jela...xde buat perkara2 laen??

File tu bole dapat, tp ambil masa gak la...2-3 hari,pastu fail2 laen yg lama2 pon ada. Guna software Recovery My Files....carik kat pakcik google
 

highway

Active+ Member
Joined
Oct 17, 2009
Messages
4,417
Reaction score
293
Points
46
boleh... kena ada 2 harddisk yang sama saiz kendian buat restore back... perisian ada banyak kat tenet boleh cari

tp bila format saiz hardisk pun dah jadi besar....#:-S so cabaran tu nak recover balik....~X( dah penah test bro...
 

remy_80

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2010
Messages
526
Reaction score
0
Points
10
xyah susah2....kira ilang jelah...:))
 

highway

Active+ Member
Joined
Oct 17, 2009
Messages
4,417
Reaction score
293
Points
46
cuba google sware 'easeus data recovery' , kalu buat fast format kemungkinan nak dapatkan 90-100% ok, kalu wat full format maka biasanya under 50% leh recover balik.

gud luck

owh akan dicuba
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register