Santai Kalau Aku Ada RM2 Juta, Apa Aku Nak Buat?

CG Sponsors




myrayyan

Legendary Member
Joined
Apr 12, 2010
Messages
12,321
Reaction score
52
Points
130
kalau ckp psl duit tiba2 msk plak ke acc bank mmg bermimpi jam tu ajelah sbb BNM n Bank akan sekat xlama lepas tu..kalau jumpa duit sekepuk tepi jalan tu cite lain plak..dpt duit sbb menang peraduan tu rezeki namanya..
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151
ni angan2 kosong ke atau mmg ada harapan tinggi nak dpt 2m tu
ada peraduan sebenarnya.....haha... chance nak menang tu aku rasa mmg tipis kot....
tapi kadang2 berangan jugak aku menang..haha
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151
banyak aku baca impian2 yang ikhlas dan baik dari geng2 CG kalau dia dapat 2 juta tu...

yang mana ada impian yg baik tu, aku doakan moga Tuhan limpahkan rezeki untuk korang....kalau bukan harta pun, mungkin kebahagiaan & kesihatan...amiin.....

.
.

yang mana yang komen ada unsur2 nasihat atau komen2 yg lain, thx sudi bagi pandangan.....
aku accept simpan dlm kepala otak....

thx....
 

nonoo1

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
5,853
Reaction score
323
Points
91
klu den pulak den akan ;
- byr hutang2 den & hutang2 bini & hutang2 ptptn anak2
- beli rumah cash
- beli kenderaan cash yg perlu
- simpan tabung haji & perbelanjaan pendidikan anak2
- bagi duit kek mak ayah & mertua & adik beradik
- melabur skt dlm saham dunia & saham akhirat

cuma pandangan walaupun cerita bab angan2..
kenapa kebanyakan kita nk beli rumah dan kereta secara cash walaupun boleh berhutang..
contohnya,

aku ada 200k,
harga rumah 200k,
aku beli cash rumah rm200k,
baki rm0.

aku lagi suka cara ni,
aku ada rm200k,
invest rm200k ke asb, pendapatan dividen dalam 12k setahun (ni angan2 jugak)
beli rumah rm 200k secara hutang ( ansuran rm1k sebulan)
baki rm200k dan sebiji rumah..

kalau aku ada 2j sekalipun aku takkan beli apa2 dengan cash, just invest ke tempat selamat..
paling mudah asb, sekarang ada asb1 asb2, asb bini 1, asb bini dua, asb untuk 3 orang anak.. (kurang arif pasal maximum asb, harap betulkan kalau salah)
penuhkan dulu semua account 200k.. dah spent 1.4 juta.. dividen 6% setahun 84 ribu..(sebulan income 7000)
ko cari kereta boleh bayar rm2k sebulan bukan main mewah lagi kereta boleh pakai, dan duit masih lagi tak terusik)

my2cent kalau ko dapat duit sedebuk camtu.. aku ada dapat duit sedebuk macam ni tapi tak banyak.. tapi inilah mind set aku untuk hidup..
alhamdulillah dapat beli sikit aset untuk masa depan family..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151
cuma pandangan walaupun cerita bab angan2..
kenapa kebanyakan kita nk beli rumah dan kereta secara cash walaupun boleh berhutang..
contohnya,

aku ada 200k,
harga rumah 200k,
aku beli cash rumah rm200k,
baki rm0.

aku lagi suka cara ni,
aku ada rm200k,
invest rm200k ke asb, pendapatan dividen dalam 12k setahun (ni angan2 jugak)
beli rumah rm 200k secara hutang ( ansuran rm1k sebulan)
baki rm200k dan sebiji rumah..

kalau aku ada 2j sekalipun aku takkan beli apa2 dengan cash, just invest ke tempat selamat..
paling mudah asb, sekarang ada asb1 asb2, asb bini 1, asb bini dua, asb untuk 3 orang anak.. (kurang arif pasal maximum asb, harap betulkan kalau salah)
penuhkan dulu semua account 200k.. dah spent 1.4 juta.. dividen 6% setahun 84 ribu..(sebulan income 7000)
ko cari kereta boleh bayar rm2k sebulan bukan main mewah lagi kereta boleh pakai, dan duit masih lagi tak terusik)

my2cent kalau ko dapat duit sedebuk camtu.. aku ada dapat duit sedebuk macam ni tapi tak banyak.. tapi inilah mind set aku untuk hidup..
alhamdulillah dapat beli sikit aset untuk masa depan family..

aku pulak rumah sahaja aku takkan beli cash...

rumah, aku takkan beli cash....
- buat je loan (tp downpayment tinggi supaya bulanan rendah)...
- dan ambil insuran (aku lupa nama apa insuran tu) yg membolehkan rumah tu dpt secara percuma in case kalau kita mati)....

contoh...aku buat loan rumah 30 tahun.....aku letak penama waris bini aku...
tiba2 selepas 16 tahun, aku meninggal.....balance 14 tahun lagi tu pihak insurans yg akan bayar....
so, bini aku boleh terus stay di rumah tu tanpa perlu bayar apa2 lg....


kalau kereta, tgk la..kalau kereta murah, aku beli cash...
kalau kereta mewah, buat loan la kot...dan ambil insuran tambahan...pun sama, kalau aku mati, bini aku dpt kereta tu tanpa perlu bayar bulanan lagi....
 

tokekapal114

Active Member
Joined
Apr 21, 2015
Messages
1,487
Reaction score
290
Points
51
1 juta beli tanah sawah padi kat kuala selangor..dpt juga 10ekar gitu..peh tue wat homestay n majukan masyarakat tempat dengan product pelancongan..baki lain back up untuk kelangsungan hidup dan standby utk investment yg menguntungkan especially hartanah..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register