Santai Kalau Aku Ada RM2 Juta, Apa Aku Nak Buat?

CG Sponsors




pelitaminyak

Active Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
2,378
Reaction score
617
Points
81
Cari luas tanah sikit buat pertanian, ada 2, long term durian, short term sayur ........dua2 ada income
 
Sponsored Post

odin_kaa

Active Member
Joined
Dec 29, 2012
Messages
1,192
Reaction score
99
Points
40
Kalau ada rm2 juta saya buat

1. rm1 juta dalam TH/AHB, tiap2 tahun makan dividen je, hati lega sbb portion dah dizakat .. let's say 3.5% minimum dividend TH, dah dapat rm35k setahun, lepas la macam rm2916.67 sebulan ... kalau AHB minimum 5% dah dapat rm50k setahun, boleh merasa rm4.17k sebulan

2. baki rm 1 juta lagi pecah beberapa bahagian

400k pecah2 5 bahagian rm80k setiap satu untuk sukuk fund (nomura i-income,maybank sukuk,public mutual sukuk)
100k pecah2 5 bahagian rm 20k setiap satu untuk equity related fund (small cap, eastspring dana islah etc)
100k pecah2 5 bahagian rm20k setiap satu untuk balanced fund
100k lagi boleh beli tanah untuk bertani nanas/durian/sayur macam kobis ke cili ke
100k lagi boleh siap2 tambah nilai MLTT takaful sedia ada (bila kita dah takde, duit MLTT boleh langsaikan rumah & hutang2 lain etc)
100k lagi boleh bukak trust account untuk saham2 berpotensi, kalau tak reti boleh bukak private managed account
100k lagi boleh dihibahkan dekat tahfiz/madrasah/rumah anak yatim

Paling penting, setiap aset2 kita buat kita hibahkan siap2 supaya takde pertikaian di masa depan
 
Last edited:

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
20,804
Reaction score
2,071
Points
201
harap dapatlah TT dapat durian runtuh tak lama lagi

tumpang thread TT ye.. aku mmg noob bab asb ni.. bila dah pokai ni, aku terfikir gak ape yg aku terlepas dulu

geng expert ASB boleh tolong kira kan tak?

kalaulah aku ade 2J dan aku nak sumbat semua dlm ASB.. tak taulah brp rate nak letak, tp let say tahun lepas 18/19 ke.. berapa boleh dapat tu untuk monthly?

TQ
aku tak invest sebab wujud keraguan....aku follow ustaz zaharuddin....
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,669
Reaction score
256
Points
91
bang... ASB leh sumbat rm200 k je bang melainkan compounding.

apa pun... kalo ambe dpt rm2 j...

1. nak setel semua hutang

2. antar mak ayah, mak mertua naik haji

3. nak pergi haji ngn wife

4. nak labur dlm perniagaan

5. nak bantu besarkan muara sungai kat kampung ambe.. sian nelayan kat sana... muara jadi cetek... susah nak keluar masuk ... kerajaan dh tukar 3 4 kali.. napi nasib nelayan masih terpinggir

6. nak beli tanah... wat agrocultural... hasilnya .. nak sumbang pada pusat tahfiz. masjid.
oh asb max 200k je la ye leh simpan..ingatkan leh banyak..dok kire2 kalu letak 1j dlm asb contoh dividen 7% setahun dah dpt la 70k,pastu bahagi setahun/12 dptla sbulan 6k...pd sy sbulan income 6k lebih pd cukup dah hehe..

so kalu asb xleh nk simpan bnyak2,leh simpan kt mana lg ye yg boleh mkn dividen mcm asb ni ye?
 

belam

Super Active Member
Joined
Jul 29, 2013
Messages
5,850
Reaction score
237
Points
73
byk tu 2j.
blh berenti kerja duk kg senyap2..
 

[email protected]

Super Active Member
Joined
Dec 7, 2011
Messages
9,435
Reaction score
109
Points
83
lor..kalau de 2juta...dok rilex2 je tt...
kalau nak pkai duwet...cucuk kat atm...
baya loan rumah mcm biase...gi keje mcm biase...
beli tepon ikut keperluan...just mcm sebelum ade 2 juta
xyah nak busines2 sgt...
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
6,968
Reaction score
792
Points
121
oh asb max 200k je la ye leh simpan..ingatkan leh banyak..dok kire2 kalu letak 1j dlm asb contoh dividen 7% setahun dah dpt la 70k,pastu bahagi setahun/12 dptla sbulan 6k...pd sy sbulan income 6k lebih pd cukup dah hehe..

so kalu asb xleh nk simpan bnyak2,leh simpan kt mana lg ye yg boleh mkn dividen mcm asb ni ye?
FD bos... tapi tak byk macam ASB la.
 

playermmc

Active+ Member
Joined
Sep 23, 2009
Messages
2,616
Reaction score
19
Points
25
1. pegi haji
2. tolong sedara adik beradik, kawan2 mana yang x mampu
3. kahwin 4 kalau mampu
4. kerja mcm biasa buat2 tak tau ada duit kepok2 hahahaha
5. nk bukak petrol pump pun xcukup rasanya hehe
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,963
Reaction score
1,922
Points
206
semua masuk saham amanah
aku n bini aku

4 saham amanah, 3 bulan dividen keluar total rm200k setiap saham,
katakan setiap amanah return 8% peryear
so setiap 3 bulan akan dapat rm16k atau rm5k/bulan
 
Sponsored Post
Top
Log in Register