Santai Kalau Aku Ada RM2 Juta, Apa Aku Nak Buat?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151
salam...ni angan-angan aku je ni... 😅 😅

tapi contohlah kalau tiba2 aku bernasib baik ada 2 juta sekali gus,,, apa yang aku nak buat adalah:

1. bagi mak aku 500k dan ayah aku 500k (atau kalau bukan duit, maybe aku tlg belikan rumah harga 1 juta)
2. bagi abg sulong aku 50k (sbb dia bnyk tolong aku dulu)...
3. dan adik beradik lain 10k seorang (kalau yg dh kawen, maybe lebih sikit)
4. settlekan hutang kereta dan hutang kecik2 yg lain


so, balance untuk aku tinggal dalam RM800,000 ...

dan RM800,000 tu,
- 50% mungkin aku nak laburkan pada hartanah..beli rumah dan buat sewa...
- 50% lagi mungkin nak buat berniaga... (maybe bukak company renovation & electric atau maybe bukak company IT,, tgk lah mcm mana)


tapi aku tak tahu adakah perancangan aku ni betul atau tak?? haha.....

ni pun PERANCANGAN tanpa ilmu dan pengalaman yang cukup pun ni...
sbb tu aku sendiri ragu2 betul ke perancangan aku ni...

aku takut last2 habis mcm tu je duit....sebab tu aku duk bukak thread ni sebab aku nak tau mcm mana pendapat warga CG yang hebat2......

terima kasih...
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 15, 2012
Messages
22,094
Reaction score
1,653
Points
206
klu den pulak den akan ;
- byr hutang2 den & hutang2 bini & hutang2 ptptn anak2
- beli rumah cash
- beli kenderaan cash yg perlu
- simpan tabung haji & perbelanjaan pendidikan anak2
- bagi duit kek mak ayah & mertua & adik beradik
- melabur skt dlm saham dunia & saham akhirat
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
24,520
Reaction score
3,678
Points
236
- buka bisnes yang menguntungkan
- simpan poket secukupnya
- masuk FD
- goyang kaki layan CG

:D
 

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
6,667
Reaction score
591
Points
126
ni angan2 kosong ke atau mmg ada harapan tinggi nak dpt 2m tu
 

Megat Al Fateh

Fun Poster
Joined
May 6, 2019
Messages
777
Reaction score
314
Points
41
harap dapatlah TT dapat durian runtuh tak lama lagi

tumpang thread TT ye.. aku mmg noob bab asb ni.. bila dah pokai ni, aku terfikir gak ape yg aku terlepas dulu

geng expert ASB boleh tolong kira kan tak?

kalaulah aku ade 2J dan aku nak sumbat semua dlm ASB.. tak taulah brp rate nak letak, tp let say tahun lepas 18/19 ke.. berapa boleh dapat tu untuk monthly?

TQ
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,259
Reaction score
1,125
Points
201
setel hutang piutang
laburkan kt TABUNG HAJI/ASBterus maksimum (asb 200k)
Beli emas (simpanan)
Hartanah (rumah/tanah utk agroponik)
Family invest (umrah/haji)
Travel around the world (dream)
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
6,968
Reaction score
792
Points
121
harap dapatlah TT dapat durian runtuh tak lama lagi

tumpang thread TT ye.. aku mmg noob bab asb ni.. bila dah pokai ni, aku terfikir gak ape yg aku terlepas dulu

geng expert ASB boleh tolong kira kan tak?

kalaulah aku ade 2J dan aku nak sumbat semua dlm ASB.. tak taulah brp rate nak letak, tp let say tahun lepas 18/19 ke.. berapa boleh dapat tu untuk monthly?

TQ
bang... ASB leh sumbat rm200 k je bang melainkan compounding.

apa pun... kalo ambe dpt rm2 j...

1. nak setel semua hutang

2. antar mak ayah, mak mertua naik haji

3. nak pergi haji ngn wife

4. nak labur dlm perniagaan

5. nak bantu besarkan muara sungai kat kampung ambe.. sian nelayan kat sana... muara jadi cetek... susah nak keluar masuk ... kerajaan dh tukar 3 4 kali.. napi nasib nelayan masih terpinggir

6. nak beli tanah... wat agrocultural... hasilnya .. nak sumbang pada pusat tahfiz. masjid.
 

Megat Al Fateh

Fun Poster
Joined
May 6, 2019
Messages
777
Reaction score
314
Points
41
bang... ASB leh sumbat rm200 k je bang melainkan compounding.

apa pun... kalo ambe dpt rm2 j...

1. nak setel semua hutang

2. antar mak ayah, mak mertua naik haji

3. nak pergi haji ngn wife

4. nak labur dlm perniagaan

5. nak bantu besarkan muara sungai kat kampung ambe.. sian nelayan kat sana... muara jadi cetek... susah nak keluar masuk ... kerajaan dh tukar 3 4 kali.. napi nasib nelayan masih terpinggir

6. nak beli tanah... wat agrocultural... hasilnya .. nak sumbang pada pusat tahfiz. masjid.
TQ Bos

mmg noob bab asb ni ..

so mmg invest max 200k jelah, aku ingat max pinjaman utk asb je 200k

aku pun ade cadang nak buat aquaculture .. tp duit jelah takde lagi ni

moga niat bos tu dimakbulkan suatu hari nanti... aamiinn
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
6,968
Reaction score
792
Points
121
TQ Bos

mmg noob bab asb ni ..

so mmg invest max 200k jelah, aku ingat max pinjaman utk asb je 200k

aku pun ade cadang nak buat aquaculture .. tp duit jelah takde lagi ni

moga niat bos tu dimakbulkan suatu hari nanti... aamiinn
a'a bos... ada lagi rm 1.8 j
hihihi

apa apa bisness... better ada kaitan ngn makanan..baru leh survived
 
Sponsored Post
Top
Log in Register