Kakitangan imigresen pilih kasih urus pasport anak Datuk

CG Sponsors




eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
SAYA kesal terhadap tindakan seorang kakitangan Jabatan Imigresen Kota Bharu (Bahagian Pasport) di Wisma Persekutuan yang pilih kasih kepada pelanggannya. Pada 20 Disember lalu, saya ke pejabat berkenaan jam 8.40 pagi untuk membuat pasport.

Saya mendapatkan nombor giliran dan menunggu untuk urusan selanjutnya. Pada masa sama, seorang bergelar Datuk bersama anak perempuannya datang untuk urusan sama.

Belum sempat kedua-dua pelanggan ini mengambil nombor giliran dan duduk menunggu, beliau dipanggil kakitangan berkenaan.



Selesai mengisi borang, kakitangan itu terus membawa dokumen Datuk ke kaunter 3 untuk urusan seterusnya.

Pegawai itu turut berada di kaunter 3 sambil berbual dengan pelanggan sedangkan tugasnya bukan di kaunter berkenaan.

Urusan pengeluaran pasport untuk anak Datuk itu selesai tidak sampai 30 minit.

Persoalannya mengapa kakitangan berkenaan melayan sebegitu rupa seorang yang bergelar Datuk? Mengapa tidak mengambil nombor giliran seperti orang lain?

Piagam Pelanggan menyatakan urusan pengeluaran pasport perlukan masa dua jam, mengapa Datuk hanya perlu masa 30 minit? Jika ada 10 Datuk yang datang pada hari itu, apa jadi dengan orang awam yang menunggu?

Saya berharap sikap pilih kasih ini dapat dihapuskan di kalangan kakitangan kerajaan kerana ia boleh menjejaskan imej jabatan di mata pelanggan terutama orang awam yang berurusan.

MATA JULING,
Kota Bharu,
Kelantan.
 
Sponsored Post

aKuLaH

Active+ Member
Joined
Jan 13, 2008
Messages
2,648
Reaction score
5
Points
30
dpt layanan istimewa sbb dia datuk.....biasala tu...
 

bumantara

Active Member
Joined
Nov 10, 2007
Messages
1,556
Reaction score
2
Points
25
biasa la tu....vip nk buat guano...itu la senario dia...
 

fazarudin

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2006
Messages
10,985
Reaction score
258
Points
136
juling mata die tgk layanan first class.. mmg x patut!
 

Joe1911

Active Member
Joined
Mar 5, 2009
Messages
1,644
Reaction score
8
Points
25
biasa la,dah datuk tu bawak anak perempuannya,mesti la ambil hati ayahnya.. dah mcm pendekar buajng lapok masa kat jeti plak... hehe
 

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
260
Points
81
anak pompuan dia sure cun tu

bukan sebab datuk ni hehehehehe

aku confirm sebab anak dia cun
 

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
saya pun pernah hadapi situasi ini
memang dalam dilemma sebenarnya :-?
nak bagi mana dulu, anak dato atau orang awam yang menunggu no.giliran
 

geniusneuro

Banned
Joined
Nov 1, 2008
Messages
19,775
Reaction score
7
Points
115
nampak sgt nak wujudkan perbezaan taraf hidup rakyat biase ngan org kebanyakan ni... layanan yg berbeza gitu...
 

ipannapi

Fun Poster
Joined
Oct 13, 2008
Messages
701
Reaction score
3
Points
15
antara sebabnya..
kalo datuk nih report kat org atasan yg jabatan mereka nih kerje lembap..
dieorg kene marah.. so baikla dieorg cepat2kan setelkan dato nih punye..
korang report la jabatan mana kerja lambat kat org atas..
report kat cg kureng cket efectnye..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register