Kajian Sains Buktikan Anak Yang Bijak Dan Pintar Berasal Dari Ibunya

Recommended Brokers


chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,397
Reaction score
634
Points
151
Tahukah anda, terdapat satu kajian saintifik yang dibincangkan oleh Psychology Spot menunjukkan, kebijaksanaan anak-anak sebenarnya diwarisi daripada ibu.

kajian sains buktikan anak yang bijak dan pintar berasal dari ibunya



Ia berkait rapat dengan genetik bijaksana yang dibawa banyak oleh kromosom X.

Wanita akan membawa dua kromosom X manakala lelaki pula membawa satu kromosom X dan Y. Disebabkan ini, kepintaran dan kebijaksanaan anak-anak banyak disumbangkan oleh kromosom daripada ibu.

kajian sains buktikan anak yang bijak dan pintar berasal dari ibunya


Terdapat juga kajian terdahulu pada tahun 1994 oleh Medical Research Council Social dan Public Health Sciences Unit, dimana satu kajiselidik telah dijalankan keatas 12,686 orang yang berusia 14 hingga 22 tahun. Kajian mengambil kira tahap IQ, bangsa, latar belakang pendidikan, status sosio ekonomi dan banyak lagi. Hasilnya? Tahap IQ yang tinggi kebanyakkan datang dari ibu mereka.

Selain itu, dari segi psikologi pula membincangkan peranan ibu yang membesarkan anak sejak dari kecil dan menjadi ikutan anak-anak, telah menyokong fakta bahawa kebijaksanaan anak adalah daripada ibunya.

kajian sains buktikan anak yang bijak dan pintar berasal dari ibunya


Namun begitu, ini tidak sama sekali menolak fungsi bapa yang turut menyumbang kepada kepintaran anak, malah ada kajian menunjukkan bapa yang berusia mempunyai anak yang lebih bijak berbanding bapa muda.

Sumber: Reader Digest
 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
47,387
Reaction score
5,798
Points
1,346
kebijaksanaan adalah dilihat dari pelbagai segi; tak semestinya cemerlang dlm bidang pelajaran sahaja, malah bijak dalam mengatur hal rumahtangga, berkemahiran dalam bisnes dsb juga adalah kebijaksanaan..

nice sharing infos :)
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,908
Reaction score
1,867
Points
141
kebijaksanaan adalah dilihat dari pelbagai segi; tak semestinya cemerlang dlm bidang pelajaran sahaja, malah bijak dalam mengatur hal rumahtangga, berkemahiran dalam bisnes dsb juga adalah kebijaksanaan..

nice sharing infos :)

betul tu....

ada sesetengah org kita pandang dia ni "macam bod0h" je...
tapi kita tak tahu dia sangat-sangat bijak dalam hal yg lain....
contoh, bod0h dlm teknikal...nak buat benda simple pun tak pandai.....tapi marketing power, bab negotiate dgn org power....

ataupun ada sesetengah org kita pandang dia ni macam "wow, hebatnya dia ni"...
tapi kita tak tahu dia pun ada seribu keburukan atau kebod0han dlm hal yg lain...
contoh, power dlm teknikal...tapi bila bercakap dgn org, dia tak boleh nak nyatakan idea dia yang bernas itu pada org lain sehingga menyebabkan jadi kucar-kacir idea dia...

banyak lah contoh sebenarnya,,, nk cerita satu-satu, tak cukup satu post ni...haha

bagi pendapat aku,
seseorang akan NAMPAK BIJAK apabila dia fokus kepada kebijakan dia sehingga terserlah kebijakannya itu dan sehinggakan kebod0han dia tu TERTUTUP....tertutup ni maksudnya orang tak nampak, tapi sebenarnya banyak benda je dia bod0h....lebih kurang mcm tu lah...


macam aku sendiri lah, ada org pandang aku ni mcm bijak ....
tapi bila ko dah berkawan dgn aku lama, baru ko nampak kadang2 aku ni benda simple pun aku tak boleh fikir...
terus terang...aku tak malu mengaku... :D



dan aku sendiri pun banyak kali berjumpa dgn org yg "NAMPAK MACAM HEBAT"....berkarisma orang kata..
tapi bila dah berkawan dgn dia, baru kita tahu rupa-rupanya dia sama je macam kita...haha...takdala hebat mana pun sebenarnya.... :D
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
47,387
Reaction score
5,798
Points
1,346
betul tu....

ada sesetengah org kita pandang dia ni "macam bod0h" je...
tapi kita tak tahu dia sangat-sangat bijak dalam hal yg lain....
contoh, bod0h dlm teknikal...nak buat benda simple pun tak pandai.....tapi marketing power, bab negotiate dgn org power....

ataupun ada sesetengah org kita pandang dia ni macam "wow, hebatnya dia ni"...
tapi kita tak tahu dia pun ada seribu keburukan atau kebod0han dlm hal yg lain...
contoh, power dlm teknikal...tapi bila bercakap dgn org, dia tak boleh nak nyatakan idea dia yang bernas itu pada org lain sehingga menyebabkan jadi kucar-kacir idea dia...

banyak lah contoh sebenarnya,,, nk cerita satu-satu, tak cukup satu post ni...haha

bagi pendapat aku,
seseorang akan NAMPAK BIJAK apabila dia fokus kepada kebijakan dia sehingga terserlah kebijakannya itu dan sehinggakan kebod0han dia tu TERTUTUP....tertutup ni maksudnya orang tak nampak, tapi sebenarnya banyak benda je dia bod0h....lebih kurang mcm tu lah...


macam aku sendiri lah, ada org pandang aku ni mcm bijak ....
tapi bila ko dah berkawan dgn aku lama, baru ko nampak kadang2 aku ni benda simple pun aku tak boleh fikir...
terus terang...aku tak malu mengaku... :D



dan aku sendiri pun banyak kali berjumpa dgn org yg "NAMPAK MACAM HEBAT"....berkarisma orang kata..
tapi bila dah berkawan dgn dia, baru kita tahu rupa-rupanya dia sama je macam kita...haha...takdala hebat mana pun sebenarnya.... :D

aah betul dah tu yg tn syamsoul sebut tu, well said well done :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register