BTC USD 51,497.9 Gold USD 1,783.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kaji semula ucapan 'SALAM 1MALAYSIA' - ulama

tomie

CG Hardcore Club
Messages
73,886
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,886
Reaction score
8,269
Points
716

oleh Mohd Yusri Amin [harakahdaily]

KOTA BHARU, 14 Dis: Selepas Islam Hadhari tenggelam bersama Tun Abdullah Ahmad Badawi, kini rakyat digalakkan melakukan perbuatan bidaah (tidak menjadi amalan Nabi Muhammad saw) apabila dipaksa melafazkan ucapan 'Salam 1Malaysia’.

Ulama menjelaskan ucapan seperti itu merupakan satu perbuatan bidaah dan tidak ada dalam Islam.

Malah, kata mereka ucapan itu seperti mempersendakan Islam yang menganjur umatnya melafaz ucapan 'assalamu alaikum warahmatullahi wabarakaatuh'.

Sehubungan itu, ia perlu dikaji semula dan pandangan dari para ulama yang adil perlu diambil untuk menilainya.

Bekas Yang Dipertua Abim Kelantan, Mohamad Mustafa berkata, ucapan Salam 1Malaysia adalah salam nasionalisme yang berpangkal kepada tuntutan agama.

"Rasulullah saw tidak pernah mengajar 'Salam 1Madinah ketika baginda mula-mula menegakkan kerajaan Islam selepas diusirkan kafir Quraisy dari Mekah.

“Sekiranya mahu melaksanakan Islam dan bukan menjadi penghancur kepada amalan Islam berilah salam yang sempurna. Ini sesuatu yang cukup memalukan umat Islam di negara ini," katanya.

Ucapan Salam 1Malaysia kini seperti menjadi peraturan yang diwajibkan pembaca berita di media elektronik di negara ini. Ucapan itu dilafazkan ketika awal dan akhir membaca berita.

Bagaimanapun ramai ulama yang mencari makan dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak menegur perbuatan tersebut biar pun ia jelas bercanggah dengan Islam.

Begitu juga Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria membisu. Beliau sebelum ini dilihat lebih cepat mengkriitik dan mempersendakan pemimpin PAS.


Mohamad yang juga Adun Demit turut meluahkan rasa curiga terhadap slogan 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' kerana dalam ajaran Islam mestilah Allah swt didahulukan dalam segala hal.

Katanya juga, tauhid amali tidak dilaksanakan kerajaan BN sejak menerajui negara ini pada 1957.

“Dari segi dasar pemerintahan negara, Islam tidak dimartabatkan sebab Allah swt tidak didahulukan, bahkan Islam kerana hak Allah swt tidak ditunaikan.

“Mereka telah mensyirikkan Allah SWT dengan menduakan sistem dalam melaksanakan undang-undang. Inilah yang dinamakan sebagai syirik nasional,” katanya di sini.

Beliau juga berkata, konsep 1Malaysia yang dilaungkan perdana menteri sekarang sekadar mengajak rakyat bersatu di atas dasar seperti diamalkan di United State America.

Sedangkan kata beliau penyatuan sebenar bagi umat Islam berdasarkan kepada tauhid.



sumber


memang PELIK betul salam tu yek....:)):p:">
 
Last edited:
Sponsored Post

fordLASER

Legendary Member
Messages
10,806
Joined
Mar 22, 2007
Messages
10,806
Reaction score
54
Points
120
kalau nak dkira, sdah terlalu banyak bidaah yg dilakukan oleh pemerintahan nasionalis ....
umat islam betul2 dlm bahaya bila terjebak dgn pengaruh sekular......
 

tomie

CG Hardcore Club
Messages
73,886
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,886
Reaction score
8,269
Points
716
"Salam 1CG" ....bleh ka? :">

kalo CG1 ...dah jadi plate keta plak :eek: :p
 

Overclock

Legendary Member
Messages
14,056
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Seram, Misteri, Hantu, Ngeri, Pelik

Memang seram...
 

sosuai

Freshie
Messages
4
Joined
Jan 21, 2008
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
erk? bile mase plak rakyat dipakse ckp salam 1 Malaysia eh? aku pon xpenah ucap hihihi
 

puyong

Super Active Member
Messages
6,474
Joined
Jan 29, 2007
Messages
6,474
Reaction score
15
Points
65
aku pun heran gak..mcm mana nak jwb kalau org bg salam mcm tu..
kalau Assalamualaikum aku tau la nak jwb..
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Messages
182,199
Paid Membership
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,199
Reaction score
94
Points
1,020
betul gak ... kaji ... puak sekular ni merebak2 ...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register