BTC USD 62,491.0 Gold USD 1,802.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kahwin orang Sabah..hantaran camne ek?

Korang kahwin dgn orang mana?


  • Total voters
    0

anoyz

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2011
Messages
2,663
Reaction score
182
Points
33
Salam CGrians..
Nak minta pendapat abang2 kakak2 yg dah ada pengalaman camni..
Sy orang johor (duduk KL)..bakal berkahwin dgn orang Sabah tahun depan insya Allah..

Soalan:

1) Nak tau cara persediaan ke sana..hantaran tu nanti boleh ke siapkan dekat KL, then bawa masuk cargo plane..?? atau bawa barang2 ke sana baru hias?:-?

2) Air Asia atau MAS ada sediakan servis orang kahwin tak?? tiket murah ke, pramugari tolong bawa hantaran ke etc..?:p

Tu je musykil sekarang..sedara mara takde kahwin dgn orang jauh..semua kahwin orang semenanjung je..huhu

kalau ada cadangan2 lain atau nak share cara2 persediaan kahwin dgn orang seberang laut ni, boleh gak share & sangat membantu..thanks! :)






229011_10150184311227605_38760492604_7036480_292236_n.jpg

Orang Sabah..Gambar sekadar hiasan :D

tapi muka heliza mcm org sabah..boleh la..sekadar hiasan..:p
heliza helmi asal terengganu... di duk sabh sbb ik0t ayah dia keje sana :)

tp org sabah mmg c0mey2... dulu nyaris2 nk kawen ngn org b0ngawan hehe :)

antara cadangan boleh consider dari warga CG..


kena tanya tunang tu bro. ikut budaya sana. sabah sarawak ada berpuluh suku kaum. lain kaum lain adat budaya. sebaiknya beli barang2 kat sana. kalau boleh minta tolong sedara mara tunang di sana menolong tuan bila nak uruskan perihal kawen nanti. yang penting kepala agong semua cukup

Beli kat sana pastu minta org sana simpankan
Dtg bawa baju dgn cek je hehe

....
pihak belah pompuan yg makeup dulang hantaran...pihak laki just bawak barang2 hantaran jer,sampai sabah baru matchingkan barang2 hantaran ngan dulang hantaran tu :D...so xdelah kelam kabut sangat nanti :)
tang tiket pulak memang kena beli awal sikit,kalau beli last minute sure pengsan tengok harga tiket :p hehe....

Cari keluarga angkat di Sabah.
lepas tu minta tolong keluarga angkat uruskan hal ehwal perkahwinan.

Kebanyakan guru2 semenanjung yg tiada saudara mara d sabah buat
macam bgini klu kawin dgn sumandak sabah.

nak cari keluarga angkat minta tolong dgn bakal isteri.

nak suprise,ko hangkut sendiri.


idea aku.

kau pergi la sana awal 2 hri. pstu pulun la buat hantaran.
skrng ni hantran simple je. tak payahnak bergubah2 bagai .

sekrang dah tak pesen dah gubah coklat jadik bentuk rumah la.. klcc la..dah ketinggalan dah.


ko siap2 beli bakul, pastu bawak je barang hiasan tu ngan barang hantaran tu.

Hantaran+Basha1.jpg


images


576816_227659994007945_312284378_n.jpg

ni sample yg dah kawen dgn org sabah..
salu yg buat pening sedare mare jugak.. sorry bro... ni pengalaman aku... hantaran ni jgn pening2.. kalau sedare2 mara tolong takpa.. carry ON.. aku pun bila sedare mare nak mcm2 aku cakap meh dtg tolong... soh yg betol2 nak tolong memang depa beli tiket flight etc sendiri n tolong bwk hantaran... alhamdulillah.. kalau tak memang pening wooo... :D
susah nak puas hatikan semua org kecuali depa bantu...

tiket tu standard lah kalau weekend n cuti skolah.. mase aku kawin dulu cuti skolah bln june... so, ada yg naik airasia, ada yg naik MAS dan ada yg naik firefly... nk bugget punya pasal.. :)

Salam tt.

aku pun kawin ngan org sabah cuma alhamdulillah family wife aku duduk kat petagas. dlm 5 minit je ke KKIA. :)

aku nye cara ble Tunang + Kawin :-

1) HANTARAN
aku buat SEKALI hantaran je. itupun masa bertunang. xde pening2 nak buat 2x sebab cost (duit+masa). Pastu biar wife kau yg uruskan dari sana. kau bagi wang RM sahaja. :)

2) TIKET
Mmg kena planning betul2. sebab bkn cam tiket bus. ble2 boleh beli. yang nie kau kena plan baik2. date tunang ngan date kawin. aku kawin bulan July 2012 tp da beli tiket Feb 2012. utk 10 org termasuk sedara mara aku dpt <RM2k. masa tue tgh sale Air Asia.

3)PENGINAPAN + TRANSPORT
Ini pun kena cari baik2. Nanti suh bakal wife kau cari kan Homestay yg ada bilik. senang nak kumpul ramai2 sedara mara. Kalau wife kau tinggal area KK mmg byk pilihan. (sewa dlm RM150-RM200 sehari) Pastu sewa Van [email protected] seater. xsilap aku dlm RM300-RM400 sehari (yang nie kau kena minta sedara mara kongsi bayar. kalau x, lingkup wei. hehe.)

4)HOLIDAY
Bagi aku la kan, kalau da alang-alang ke Sabah, sure nak jalan2. ble lagi nak bawak family or sedara ke sana lg. jadi kau minta sape2 sedara mara nak join pegi sana, amik cuti lama skit. kalau sempat bleh bawak jalan2. :)

P/S : pape pun, congrat TT. :)

aku kawin org kg. lembising, area putatan/daerah penampang. KK

tunang dec 2009, kawin mac 2010. Urusan mudah sbb berdekatan dgn KKIA & bandaraya KK, senang nak dpt car rental & penginapan.

1)time kawin ticket adik bradik, mak, ipar, anak2 buah, pakcik makcik aku smua aku ambil time free ticket (byr tax je), kalu x free pun ade byrn sikit + beli time offer air asia dgn time offer MAS. kena rajin check promosi airline 1 tahun lebih awal dr penerbangan.
2)masa meminang mak & adik beradik je follow rombongan, brg2 hantaran dibeli di sini. di hias bila sampai sana. keycoh juga ground crew AirAsiea sbb kitorang bwk beg plastik berisi brg2 hantaran bnyk2 ditangan masing2. sembang2 sket mintak lepaskan kitorg boarding sbb nak pi kawin baru diorg lepaskan.
3) time kawin, hantaran aku tempah siap2 dkt sana selepas majlis bertunang, suruh tokey kedai tu siapkan 3-4 hari sbelum majlis.
4)penginapan time bertunang hotel offer oleh tune.com dgn aku ade claim free penginapan oleh club ikhwan (member aku terbeli) time tu 2 bilik dah memadai.
5)time kahwin, aku sewa sbiji bunggalow mmg puas hati tmptnya. cukup utk berkampung mak, pakcik, makcik, sepupu, 6 org adik bradik bersama pasangan & anak2 mereka. pasal penginapan bleh PM aku. aku bg contact org2 sana.
6)kenderaan time kawin aku sewa van 1 biji pregio, 1 biji waja. kebetulan ade 2 org spupu aku mmg kerja disana & diorg pun bwk kenderaan, bwk kwn2 & family utk meramaikan rombongan time aku bertandang. pasal sewa kereta pun boleh PM aku. aku bg contact org2 sana. sewa kereta ikut keperluan majlis & pegi jalan2 bercuti, kalau x perlu x yah sewa pun.

family stay sana 7-8 mlm. ade sampai dulu, ade sampai kemudian. 1 mlm pertama @ 1 mlm terakhir diorg dok hotel sendiri.
bunggalow RM300 x 6 mlm = RM1800
van pregio RM250 x 4 hari terakhir =RM1000
waja RM100 x 4 hari pertama=RM400
 
Last edited:
Sponsored Post

liverpool

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Mar 5, 2009
Messages
9,711
Reaction score
272
Points
91
soh jer bakal mentua buat kan,,atau tempah kat sabah..payah nk bawa naik flight,,,aku kawen pon bini aku yg buat kan sekali,sebab dia takut aku bagi dia hantaran tak lawa...ha3
 

anoyz

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2011
Messages
2,663
Reaction score
182
Points
33
soh jer bakal mentua buat kan,,atau tempah kat sabah..payah nk bawa naik flight,,,aku kawen pon bini aku yg buat kan sekali,sebab dia takut aku bagi dia hantaran tak lawa...ha3

camni nanti tak surprise lak..:-? kalau boleh tak nak diorang tengok dulu hantaran..
 

Matiengine2

Fun Poster
Joined
Aug 8, 2011
Messages
752
Reaction score
3
Points
15
sya orang sabah, kebiasaan ikut rundingan kluarga pihak pompuan, klau pihak lelaki xda sedara mara, leh buat wali hakim, di sabah banyak kedai pengantin so xperlu la nk bersiap2 kt KL. sesetengah tempat mengikut adat sendiri.
bangsa apa yg ko nk kawin tu bro?
 

bandela_razak

Active Member
Joined
Jun 22, 2008
Messages
1,024
Reaction score
1
Points
25
nk tau tt. org sabah banyak bangsa. tt kawin dgn bangsa ape? sbb lain bangsa lain caranye.
 

krusader

Active+ Member
Joined
Sep 8, 2010
Messages
4,948
Reaction score
113
Points
43
ikut bangsa ni bro, adat lain2.. dapat orang bugis... hehe.. sedia jela....
 

anoyz

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2011
Messages
2,663
Reaction score
182
Points
33
sya orang sabah, kebiasaan ikut rundingan kluarga pihak pompuan, klau pihak lelaki xda sedara mara, leh buat wali hakim, di sabah banyak kedai pengantin so xperlu la nk bersiap2 kt KL. sesetengah tempat mengikut adat sendiri.
bangsa apa yg ko nk kawin tu bro?

tak pasti lak..surat beranak dia tulis Melayu..tapi ayah dia cina suluk, mak dia bugis..:)

yup buat kat sana ok gak..tapi kena ada kawan kat sana boleh simpankan dulu..masalahnya sedara mara semua org semenanjung..kawan kat sana cuma bakal isteri jela..
 
Last edited:

fatalresident_02

Fun Poster
Joined
Apr 22, 2012
Messages
246
Reaction score
16
Points
15
datang sabah aawal la bro..,trus beli kat sabah jer..,xkn brg hantaran nk bwak dr semenanjung..,alamat jahanm la brg2 tue..
 

muridmurid

Active+ Member
Joined
Nov 19, 2010
Messages
4,463
Reaction score
67
Points
30
tanya pendapat bakal isteri bro.
jauh tu. sekurang-kurangnya ada persediaan.
contoh kalau kat johor, pengantin laki kena bayar tol. kat sana tak tawu la plak.
takpun tanya jimmy palikat
 

mick2030

Active Member
Joined
Sep 21, 2008
Messages
1,607
Reaction score
14
Points
25
Hantaran susah la nak bawak naik flight... bila kawen? Ajakla warga cg reramai gi :) Aku orang sabah, tapi kawin org N9. Sekarang cari makan kat johor, huhu...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register