Kadar Bankrap Rakyat Malaysia Membimbangkan. Apa Puncanya?

CG Sponsors
easicircle

Fun Poster
Joined
May 27, 2014
Messages
397
Reaction score
81
Points
20
Setiap orang mempunyai cara masing-masing dalam mengurus kewangan. Namun, jika tiada ilmu dan kesedaran tentang pengurusan kewangan maka seseorang itu boleh terbeban dengan masalah hutang. Tabiat hutang yang tidak terkawal akhirnya akan menjadi punca individu diisytiharkan muflis. Hal ini berpunca daripada tahap kesedaran kewangan rakyat Malaysia masih rendah. Walaupun pelbagai cara telah dilakukan oleh kerajaan dan badan-badan berkaitan untuk meningkatkan kesedaran kewangan di kalangan rakyat Malaysia.

Pelbagai senario berlaku yang membuktikan tahap celik kewangan rakyat Malaysia di paras rendah. Menurut laporan akhbar Berita Harian sikap berhutang golongan belia amat membimbangkan. Golongan berusia antara 35 hingga 44 tahun paling ramai muflis iaitu 34.4 peratus daripada keseluruhan. Hutang kad kredit, pinjaman peribadi, kereta dan perniagaan antara punca mereka diisytiharkan muflis.

Kurangnya ilmu pengurusan kewangan boleh membawa pelbagai kesan buruk di masa akan datang. Sebaiknya amalan celik kewangan perlu dipelajari dan diamalkan diusia muda supaya boleh dipraktikkan hingga tamat tempoh persaraan. Menurut data yang dikeluarkan oleh KWSP, 70 peratus ahli yang mengeluarkan simpanan mereka pada usia 55 tahun menghabiskan wang tersebut kurang daripada 10 tahun selepas bersara.

Pendedahan awal tentang bijak kewangan terhadap golongan muda perlu dilakukan sebagai pencegahan. Pendidikan ini perlu dipupuk dan dipraktikkan supaya mampu mengukuhkan kewangan anak muda. Antara perkara-perkara yang perlu ditekankan adalah seperti berikut:

1. Mulakan simpanan sebaik sahaja anda telah mempunyai pendapatan tetap dengan lakukan secara ‘Force Saving’. Ketepikan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan sebagai simpanan tetap. Paling baik jika anda berjaya mempunyai simpanan bersamaan 6 bulan gaji atau lebih.

2. Mempunyai sekurang-kurangnya perlindungan insurans takaful atau konvensional. Hal ini kerana peratusan penduduk yang mempunyai pelan perlindungan masih di tahap rendah iaitu 54%. Melindungi diri bermaksud jika berlaku apa-apa musibah terhadap anda maka insurans akan membantu meringankan beban kewangan yang bakal ditanggung waris atau anda sendiri.

3. Elakkan hutang jahat iaitu hutang kad kredit dan pinjaman peribadi. Mengapa ia dipanggil sebagai hutang jahat? Kerana kadar faedah yang dikenakan tinggi.

4. Tetapkan keinginan jangka masa panjang seperti ingin memiliki rumah, memiliki kereta, dan bebas hutang. Sediakan beberapa tabung untuk merealisasikan semua sasaran anda. Amalkan belanja mengikut atau di bawah paras kemampuan bukan melebihi pendapatan.

5. Mulakan amalan menabung sejak dari kecil kerana amalan tersebut dapat membantu untuk anda mendapatkan momentum hingga dewasa. Lebih mudah untuk mempratikkan sesuatu jika ia telah menjadi suatu amalan dan kebiasaan.

6. Kawal perbelanjaan dengan mementingkan keperluan berbanding kehendak. Anda perlu mempunyai disiplin dan tanggungjawab yang tinggi untuk memastikan anda di landasan yang betul. Langsaikan segala komitmen bulanan seperti ansuran rumah, kereta, pendidikan dan bil-bil berkaitan yang jauh lebih penting berbanding menukar telefon bimbit baharu.

7. Sebaik-baiknya elakkan tunggakan komitmen bulanan yang hanya akan menjerat diri anda dengan bebanan hutang. Tunggakan dua hingga tiga bulan hanya akan menyukarkan anda untuk melangsaikan jumlah keseluruhan hutang.
 
Last edited:
Sponsored Post

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,273
Reaction score
1,681
Points
206
ptptn xmansuh
rm50 xdapat satu trolley penuh barang
jalan sikit tol, jalan sikit tol
pastu jem lagi, minyak kene cukai pulak
 

babyblacky

CG Top Poster Club
Joined
Feb 24, 2011
Messages
20,133
Reaction score
211
Points
123
beli barang kpluan satu bulan pun dah dekat seriba#:-S
 

wan632

Active Member
Joined
Oct 29, 2011
Messages
2,487
Reaction score
86
Points
30
Ada orang baru bankrap kena kejar cukai..
 

Metamorfosis

Active+ Member
Joined
Jul 11, 2013
Messages
3,816
Reaction score
87
Points
40
Malaysia baru...1 juta peluang pengangguran pada masa akan datang.
 

edzaljb

Fun Poster
Joined
Sep 7, 2007
Messages
382
Reaction score
17
Points
25
Disebabkan perut kau salahkan orang lain...
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,625
Reaction score
826
Points
171
hutang banyak punca bankrap..

tambah parah skrg kos hidup makin tinggi, ramai juga yg hilang pekerjaan..jd makin bertambah org bankrap (gagal bayar hutang)..
 

jaih

Super Active Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
9,650
Reaction score
286
Points
91
berbelanja melebihi kemampuan

1. loan keta <= ramai dari kalangan anak muda
2. loan berniaga
3. Personal Loan <=bila loan ngan bank dah tak layak.. g belasah loan koperasi plop..sudahnya bankrap
 

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
8,501
Reaction score
671
Points
121
Msk pelaburan, mlm, dn seangakatan ngan nya
 
Sponsored Post
Top
Log in Register