BTC USD 57,019.2 Gold USD 1,786.49
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kad Kredit - Pertanyaan

Speed - Turbo

Freshie
Messages
39
Joined
Dec 13, 2008
Messages
39
Reaction score
0
Points
6
Salam sume warga CG.

Sy nk tau pasal kredit kad, adakah setiap kali kita swipe kad, interest akan terus berjalan?
contohnya isi minyak RM 50, automatic akan kene 1.5% dari RM 50?

dan kedua, kalo withdraw RM 1000 cash guna cc, akan ada fees, contohnya RM 12 utk RM 1000 cash kuar, bila statement kuar akan kene charge 1.5% jugak ke atas w/drawal RM 1000 tu? or statement tunjuk RM 1012??

Terima kasih.
 
Sponsored Post

world

Super Active Member
Messages
5,054
Joined
Dec 20, 2006
Messages
5,054
Reaction score
229
Points
73
Salam sume warga CG.

Sy nk tau pasal kredit kad, adakah setiap kali kita swipe kad, interest akan terus berjalan?
contohnya isi minyak RM 50, automatic akan kene 1.5% dari RM 50?

dan kedua, kalo withdraw RM 1000 cash guna cc, akan ada fees, contohnya RM 12 utk RM 1000 cash kuar, bila statement kuar akan kene charge 1.5% jugak ke atas w/drawal RM 1000 tu? or statement tunjuk RM 1012??

Terima kasih.

Bleh rujuk kat belakang statment tuan tiap-tiap bulan tu.. berapa lama tempoh bertenang yg tak dikenakan caj..

lain bank lain tempoh kot ..
 

Speed - Turbo

Freshie
Messages
39
Joined
Dec 13, 2008
Messages
39
Reaction score
0
Points
6
Bleh rujuk kat belakang statment tuan tiap-tiap bulan tu.. berapa lama tempoh bertenang yg tak dikenakan caj..

lain bank lain tempoh kot ..

erm, statement tak dpt coz dok rumah sewa, statement kat tempat lain.
 

zasrul1978

Fun Poster
Messages
717
Joined
Apr 13, 2006
Messages
717
Reaction score
3
Points
15
ok... utk pembelian biasa, interest akan dikenakan selepas 21 hari tempoh transaksi.
bermakna

kalau pakai rm 50, lepas 21 hari atau tarikh due statement, interest akan dikenakan ke atas rm 50 tu tapi kalau sempat byr sblm tarikh statement dikeluarkan, bermakna kita selamat dikenakan interest tuh

lain pula dgn cash withdraw. daily interest akan dikenakan sebaik sahaja pengeluaran tunai dibuat.

tu je yg aku tau.. :D
 

Speed - Turbo

Freshie
Messages
39
Joined
Dec 13, 2008
Messages
39
Reaction score
0
Points
6
ok... utk pembelian biasa, interest akan dikenakan selepas 21 hari tempoh transaksi.
bermakna

kalau pakai rm 50, lepas 21 hari atau tarikh due statement, interest akan dikenakan ke atas rm 50 tu tapi kalau sempat byr sblm tarikh statement dikeluarkan, bermakna kita selamat dikenakan interest tuh

lain pula dgn cash withdraw. daily interest akan dikenakan sebaik sahaja pengeluaran tunai dibuat.

tu je yg aku tau.. :D

tq untuk info tsbt, bukan pe, aku biasanya tak bawak cash bnyk, pegi stesen minyk pakai cc je then malam atau esoknya aku baya kad kredit tu (m2u), tapi still cam kene charge.. statement tak tgk lagi, ntah lew..

pakai cc maybank visa. maybe tuka yg lain la lps ni.
 

zasrul1978

Fun Poster
Messages
717
Joined
Apr 13, 2006
Messages
717
Reaction score
3
Points
15
tq untuk info tsbt, bukan pe, aku biasanya tak bawak cash bnyk, pegi stesen minyk pakai cc je then malam atau esoknya aku baya kad kredit tu (m2u), tapi still cam kene charge.. statement tak tgk lagi, ntah lew..

pakai cc maybank visa. maybe tuka yg lain la lps ni.

m2u leh donload statement credit card kan?
mungkin leh try refer kat situ.
kalau nak selamat dr interest, jadikkan cc tu sbg debit card.. :)
 

Redah

Junior Member
Messages
70
Joined
Oct 21, 2007
Messages
70
Reaction score
0
Points
6
camne kalu ader cc tp tak guna langsung kena caj ke?
 

world

Super Active Member
Messages
5,054
Joined
Dec 20, 2006
Messages
5,054
Reaction score
229
Points
73
erm, statement tak dpt coz dok rumah sewa, statement kat tempat lain.


nih aku scan untuk nko khas belakang statement ..tapi bank islam nyer la..



klik kat thumbnail tu utk tgk besor..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register