BTC USD 42,036.3 Gold USD 1,816.48
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jurnal Newbie Teknik Breakout

king_diamond

Legendary Member
gem
Messages
10,160
Paid Membership
Joined
Sep 3, 2008
Messages
10,160
Reaction score
359
Points
131
salam sejahtera kepada semua trader...

Di hujung tahun hijrah 1429 dan jugak tahun masehi 2008 ni, ramai pro traders telah pun cuci tangan dan bercuti dari trading. Saya pulak baru nak eksperimen teknik breakout ni. Sebelum tu saya mohon maaf kalau bahasa yang digunakan disini agak newbie, maklum la saya ni baru ja belajaq trading....jadi mintak maaf awal-awal ya :D.

Teknik ini hanya mengunakan indicator cable yang anda semua boleh dapati dari thread FX kat CG ni jugak. Saya langsung tidak menggunakan sebrang indi-indi lain walaupun boleh digabungkan dengan apa juga indi anda rasa sukahati nak guna.

breakout.jpg


Seperti yang anda dapat lihat di atas, breakout adalah di ambil dari point paling rendah dan paling atas semasa market Asia bermula. Saya hanya letak pending order BUY dan SELL sahaja.

Selalunya saya buka banyak pos SELL atau BUY, tapi untuk akaun ini yang menggunakan modal USD20 campo BONUS USD30, saya buka 2 pos sahaja kerana berhati-hati. MM penting tau kalau tak mau MC :))

OK, kalau kita lihat chart GU di atas, price biasanya akan retrace dari point breakout, dan kita boleh ekspoitasi dari situasi ini. Sepanjang 4 minggu saya guna indi ni, price dia pasti akan berlegar-legar di kawasan breakout ke atas atau kebawah. Cuma, jika kita konfiden, boleh kita buka pos BUY atau SELL serentak, ambil TP 5 pips sahaja.

Berikut adalah hasil dari indi cable ini :-

popit.jpg


Sapa-sapa yang turut menggunakan indi ini boleh la berkongsi hasil anda di sini dan juga boleh memberi cadangan penambahbaikan :)paid

p.s ~ yang mana salah tolong betuikan ye otai-otai sekalian :D
 
Sponsored Post

Kurma

Active+ Member
Messages
4,219
Joined
Jul 23, 2007
Messages
4,219
Reaction score
95
Points
30
ok teruskan story anda king...dah dok bersila ni:):D
 

king_diamond

Legendary Member
gem
Messages
10,160
Paid Membership
Joined
Sep 3, 2008
Messages
10,160
Reaction score
359
Points
131
alahai....ari ni takdak trading.....esok boleh la sambung lagi :))...kurmas, bila nak kongsi teknik plak :D
 

king_diamond

Legendary Member
gem
Messages
10,160
Paid Membership
Joined
Sep 3, 2008
Messages
10,160
Reaction score
359
Points
131
bro.. ni indi yg kat thread gundam ke?

ya ya betui betui....saya gunakan indi dia saja ni.....jom kita tengok, betui ka boleh untung, tu yang saya guna akaun live tu :))

p.s credit to sedara gundam :)paid
 

jejantas

CG Top Poster Club
gem
Messages
24,648
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2007
Messages
24,648
Reaction score
920
Points
161
wowwwwwwwwwwwwww BRO ada jurnal sendiri :D Bagus!! Teruskan usaha anda dan semoga berjaya :D
 

king_diamond

Legendary Member
gem
Messages
10,160
Paid Membership
Joined
Sep 3, 2008
Messages
10,160
Reaction score
359
Points
131
Baru nak belajaq buat jurnal, kalau sukses, alhamdulillah....kalau selalu MC, nampak gaya kena tukaq la cara trading, betui dak masta jejantas :))
 

msaifuln

Active Member
Messages
1,479
Joined
Jul 5, 2008
Messages
1,479
Reaction score
8
Points
25
ya ya betui betui....saya gunakan indi dia saja ni.....jom kita tengok, betui ka boleh untung, tu yang saya guna akaun live tu :))

p.s credit to sedara gundam :)paid

ok.. setting dia nak ubah x?
broker server GMT tu biar 0?

p.s : saya x praktikkan indi yg ni.. cuma pakai yg Asia,London & NY open je.. akhir tahun ni stop dulu coz market x stabil..
 

king_diamond

Legendary Member
gem
Messages
10,160
Paid Membership
Joined
Sep 3, 2008
Messages
10,160
Reaction score
359
Points
131
ok.. setting dia nak ubah x?
broker server GMT tu biar 0?

p.s : saya x praktikkan indi yg ni.. cuma pakai yg Asia,London & NY open je.. akhir tahun ni stop dulu coz market x stabil..

saya set 3 kat GMT tu...saya guna sekali jer masa London Open, masa NY open tu saya cuma trade sekitar point dia.....kalau tengok dia nak naik dari bawah, saya pasang BUY :))

Takpa, esok kalau platform insta bukak, nak praktikkan lagi, kalau sukses alhamdulillah :)paid
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.14009
USD / JPY
114.903
GBP / USD
1.36424
USD / CHF
0.91457
USD / CAD
1.25079
EUR / JPY
130.999
AUD / USD
0.72005

CG Sponsors




Top
Log in Register