BTC USD 28,453.4 Gold USD 1,972.02
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jurey Lapor Polis Difitnah Penulis Blog

dhiaperfumes

CG Top Poster Club
gem
Messages
41,571
Joined
Nov 12, 2009
Messages
41,571
Reaction score
63
Points
120
jurey.jpg

Presiden, Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim), Jurey Latiff Rosli membuat laporan polis terhadap tiga penulis blog yang mengeluarkan kenyataan fitnah berhubung kempen 'Switch Off' 14' yang bakal diadakan pada 21 Oktober ini.

Laporan di buat di Balai Polis Dang Wangi dekat sini pada petang Jumaat.

Jurey, berkata, tuduhan yang dilemparkan oleh penulis blog itu turut menyentuh perkara peribadinya yang jelas tidak benar dan mampu menjejaskan kredibilitinya sebagai presiden persatuan seni.

"Nampaknya ada pihak yang tidak senang dengan kempen berkenaan dengan menulis dalam blog mereka bahawa tindakan kami ini adalah salah dan cuba memburuk-burukkan imej kerajaan.

"Malah serangan peribadi dan fitnah turut dilemparkan kepada saya dengan niat mahu menjejaskan imej saya sebagai presiden Gafim dan atas nasihat peguam saya dan beberapa ahli lain membuat laporan polis," katanya.

Jurey memberitahu pihaknya yang diwakili peguam Jefree Zain akan membuat permohonan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk mengenal pasti pemilik blog berkenaan dan memberikan amaran berhubung perkara itu.

Dalam pada itu, Jurey berkata, pihaknya tidak berhasrat untuk mengalah dalam meneruskan kempen "Switch Off'14" dan akan meneruskan sidang media yang dijadualkan berlangsung di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru dekat sini.

Jelas Jurey, kempen itu diadakan untuk mereka menghantar memorandum kepada Kementerian Komunikasi dan Multimedia agar pihak berkenaan memberi perhatian serius terhadap isu-isu industri perfileman dan televisyen di negara ini.

"Penekanan memorandum ini adalah untuk memohon kepada kementerian mewujudkan Akta Kandungan Industi Kreatif bagi memberi perhatian terhadap isu pelarasan harga belian kandungan televisyen serta pengagihan slot yang lebih adil.

"Selain itu kita juga turut memohon beberapa lagi perkara yang secara dasarnya adalah untuk kepentingan industri dan pekerja-pekerja produksi," ujarnya.

Sementara itu, mengulas mengenai kenyataan Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Datuk Freedie Fernandez yang tidak menyokong kempen itu selain menganggap ia tidak bermanfaat, Jurey berkata, Freddie membuat kenyataan tersebut kerana tidak mengetahui objektif sebenar "Switch Off'14".

"Saya ingin menjemput beliau hadir pada sidang media itu nanti agar dapat kami jelaskan tentang tujuan sebenar kempen itu dibuat," katanya.

Dalam perkembangan sama, Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) mengambil pendekatan sama seperti persatuan Karyawan untuk tidak terlibat dengan kempen berkenaan.

PFM menerusi Ketua Pegawai Eksekutifnya, Pansha dalam kenyataan medianya lewat malam Jumaat berkata, pihaknya sedar ada beberapa isu tidak boleh diselesaikan dengan melakukan demonstrasi tetapi perlu dilakukan di meja rundingan.

"PFM tidak ingin menjadi tin kosong malah ingin menjadi sebuah persatuan yang bertanggungjawab dan relevan," ujarnya.

http://www.cari.gold/2014/10/jurey-lapor-polis-difitnah-penulis-blog.html
 
Top
Log in Register