BTC USD 23,638.6 Gold USD 1,767.72
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Julai 2022.. Bulan Harga Barang Naik.. ayam, telur dan subsidi minyak dimansuhkan

ilham_iceman2001

Fun Poster
Messages
400
Joined
Mar 22, 2012
Messages
400
Reaction score
105
Points
23
Ini masalah kepimpinan.. Najib yg bijak pandai pun tewas dgn jho lo.. Klo kita tak letak specialize person yg boleh develop dan solve isu.. Mmg x akan solve..

Ini bukan masalah lembaga x function..

Tp masalah kepimpinan yg korup..

Dan kita juga tahu, kita dh tukar kerajaan..

Still koruption akan terus wujud..

Kepimpinan campuran pelbagai parti x mampu sustain dgn baik akibat perebutan jawatan..

Jadi korang nak buat apa pun sama je..

At least klo ada lembaga ayam, kita boleh blame dan minta gov solve isu secara specifik in future..

Kat mana najib tu bijak. politikus je pun.
 
Sponsored Post

rendangtok

Freshie
Messages
33
Joined
Apr 19, 2022
Messages
33
Reaction score
18
Points
11
MINYAK MASAK | Kuota Tambahan 10,000 Tan Metrik Minyak Masak Peket

Kouta tambahan 10,000 tan metrik minyak masak peket bersubsidi dicadang di pasaran bagi mengatasi kekurangan bekalan pada masa ini.

Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, permohonan dibuat kementerian itu kepada Kementerian Kewangan baru-baru ini.


Susah nak cari minyak peket
 

siamanggagapp

Super Active Member
gem
Messages
5,913
Joined
Jul 20, 2013
Messages
5,913
Reaction score
1,632
Points
151
Susah nak cari minyak peket


Aku 2x jmpa mmg trus beli. Ptg nya atau esok pg nk beli lg mmg tkda dh la.

Ptg smlm pn nmpk 1 family ni beli minyak pek ni beratoq asing2 dgn anak2 dia semua sebab limit 3 pek ja 1 resit. Elok aku nk ambik dh licin depa tibai 1 family.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
370,831
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
370,831
Reaction score
22,911
Points
2,836
Awards
1
Aku 2x jmpa mmg trus beli. Ptg nya atau esok pg nk beli lg mmg tkda dh la.

Ptg smlm pn nmpk 1 family ni beli minyak pek ni beratoq asing2 dgn anak2 dia semua sebab limit 3 pek ja 1 resit. Elok aku nk ambik dh licin depa tibai 1 family.

Laju depa wat keja
Angkut satu family terus beli minyak masak
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
370,831
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
370,831
Reaction score
22,911
Points
2,836
Awards
1

PM buat tinjauan mengejut harga barang​

Bernama
Jun 26, 2022 21:00 MYT

PM buat tinjauan mengejut harga barang


Ismail Sabri berkata beliau tidak menafikan terdapat kenaikan harga ayam dan barangan mentah lain sebelum tarikh kuat kuasa penamatan subsidi bagi produk terbabit. - Gambar/ Bernama


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini melakukan tinjauan mengejut buat pertama kali berkaitan situasi harga barangan di sebuah pasar raya di ibu negara.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Ismail Sabri berkata beliau tidak menafikan terdapat kenaikan harga ayam dan barangan mentah lain sebelum tarikh kuat kuasa penamatan subsidi bagi produk terbabit.

"Ayam misalnya, kita masih beri subsidi hari ini sampai 30 Jun. Saya tidak faham kenapa pemborong jual pada harga RM8.90. Sebelum 30 Jun, masih lagi harga yang disubsidi oleh kerajaan, tidak sepatutnya sampai RM8.90 daripada pemborong kepada peruncit.

"... sepatutnya (harga ayam daripada pemborong) perlu lebih rendah sebab peruncit juga perlu mengambil keuntungan," katanya di Quill City Mall di sini.

Perdana Menteri juga berkata beliau akan melakukan lebih banyak tinjauan sama selepas ini bagi memastikan tiada pencatutan harga barang oleh peniaga sebelum tarikh penamatan subsidi ayam dan beberapa barangan lain pada 1 Julai.

Ismail Sabri juga memaklumkan bahawa beliau akan mengadakan mesyuarat khas dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) esok berhubung isu bekalan serta harga siling baharu ayam di pasaran.

Perdana Menteri berkata pada mesyuarat itu, beliau akan memaklumkan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee bahawa harga barangan tidak seperti yang diumumkan sebelum ini termasuk kenaikan beberapa produk lain seperti ikan.

"Saya harap MAFI boleh ambil tindakan dan KPDNHEP juga boleh mengenakan tindakan tegas kalau ada pencatutan yang melampau," katanya.

Ketika tinjauan itu, beliau turut meluangkan masa mendengar suara dan keluhan rakyat yang membeli-belah di pasar raya tersebut.

Katanya rata-rata rakyat yang ditemui mengadu mengenai kenaikan harga barangan ketika ini.
-- BERNAMA


 

ilham_iceman2001

Fun Poster
Messages
400
Joined
Mar 22, 2012
Messages
400
Reaction score
105
Points
23

PM buat tinjauan mengejut harga barang​

Bernama
Jun 26, 2022 21:00 MYT

PM buat tinjauan mengejut harga barang


Ismail Sabri berkata beliau tidak menafikan terdapat kenaikan harga ayam dan barangan mentah lain sebelum tarikh kuat kuasa penamatan subsidi bagi produk terbabit. - Gambar/ Bernama


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini melakukan tinjauan mengejut buat pertama kali berkaitan situasi harga barangan di sebuah pasar raya di ibu negara.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Ismail Sabri berkata beliau tidak menafikan terdapat kenaikan harga ayam dan barangan mentah lain sebelum tarikh kuat kuasa penamatan subsidi bagi produk terbabit.

"Ayam misalnya, kita masih beri subsidi hari ini sampai 30 Jun. Saya tidak faham kenapa pemborong jual pada harga RM8.90. Sebelum 30 Jun, masih lagi harga yang disubsidi oleh kerajaan, tidak sepatutnya sampai RM8.90 daripada pemborong kepada peruncit.

"... sepatutnya (harga ayam daripada pemborong) perlu lebih rendah sebab peruncit juga perlu mengambil keuntungan," katanya di Quill City Mall di sini.

Perdana Menteri juga berkata beliau akan melakukan lebih banyak tinjauan sama selepas ini bagi memastikan tiada pencatutan harga barang oleh peniaga sebelum tarikh penamatan subsidi ayam dan beberapa barangan lain pada 1 Julai.

Ismail Sabri juga memaklumkan bahawa beliau akan mengadakan mesyuarat khas dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) esok berhubung isu bekalan serta harga siling baharu ayam di pasaran.

Perdana Menteri berkata pada mesyuarat itu, beliau akan memaklumkan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee bahawa harga barangan tidak seperti yang diumumkan sebelum ini termasuk kenaikan beberapa produk lain seperti ikan.

"Saya harap MAFI boleh ambil tindakan dan KPDNHEP juga boleh mengenakan tindakan tegas kalau ada pencatutan yang melampau," katanya.

Ketika tinjauan itu, beliau turut meluangkan masa mendengar suara dan keluhan rakyat yang membeli-belah di pasar raya tersebut.

Katanya rata-rata rakyat yang ditemui mengadu mengenai kenaikan harga barangan ketika ini.
-- BERNAMA



Wayang je ni
 

ayiem676

Active+ Member
Messages
4,515
Joined
May 12, 2011
Messages
4,515
Reaction score
310
Points
56
3 HARI LAGI DAH NAK MAI DAH .. UPAH POTONG AYAM DAH BERLAKU...

092259h1cl1cmghl20lh1m.jpg


Berdasarkan resit itu, pelanggan berkenaan membeli seekor ayam seberat 4.06 kilogram (kg) dengan harga RM36.18.

Lebih mengejutkan, kedai itu mengenakan caj RM1 sekilogram menjadikan upah memotong sebanyak RM4.06 untuk ayam dibelinya.

Difahamkan, kejadian berlaku pada Khamis lalu di sebuah kedai di Sungai Besar, Selangor.

Screenshot_12.png
 
Sponsored Post

Top
Log in Register