Journal Suka-suka Farhan.Nasir

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13035
USD / JPY
107.491
GBP / USD
1.24954
USD / CHF
0.94300
USD / CAD
1.35605
EUR / JPY
121.502
AUD / USD
0.69576

CG Sponsors




farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Update minggu ini, ada perubahan sedikit. Tiada closed position, cuma pertambahan position sejak broker nak adjust balik margin:

eu01062020.png


5 x 0.10 sell @ 1.1130. TP semua position @ 1.1060.
Ada 4 x 0.10 sell stop @ 1.1057.

Chart sekarang macam ni:

EURUSD.H401062020.png


Next week aku akan update kalau ada perubahan.
 
Sponsored Post

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
510
Reaction score
56
Points
30
Bila broker dah kurangkan margin... maka keluarlah teknik sampah aku. Teknik ni aku saje panggil sampah sebab simple sangat tapi risiko rendah, yang newbie pun boleh buat tak payah pikir, asalkan sabar.

View attachment 219991

Aku akan trade macam ni sampai lah margin requirement berubah. Bosan gila teknik ni.

Chart skarang:

View attachment 219992

Sebab teknik ni memang bosan aku update sebulan sekali. Melainkan broker dah tukar margin requirement ke asal.
Tak apalah account lembu tua pun ada lagi value-nya pun.

Sekarang dah up margin dah so jadi mahal lagilah.

Sebagai contoh macam account rusa sado ke... :rolleyes:
 
Last edited:

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,165
Reaction score
1,041
Points
1,101
trade tanpa teknik...kuasa MM dan konsep yang turun pasti naik .. well done
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Tak apalah account lembu tua pun ada lagi value-nya pun.

Sekarang dah up margin dah so jadi mahal lagilah.

Sebagai contoh macam account rusa sado ke... :rolleyes:
Rusa sado? :oops:
#akulambatpickup

trade tanpa teknik...kuasa MM dan konsep yang turun pasti naik .. well done
kalau turun tak naik-naik, terberak juga nanti :LOL::LOL::LOL:

Update kali ini:

Jadi 2 minggu lepas, beginilah position aku + ending order nya:

09062020.png


Kalau kat chart, macam ni rupanya:

EURUSD.H409062020.png


Dan minggu lepas... hit juga TP:

15062020.png


Jadi, keadaan floating position sekarang ialah seperti di bawah. Semua dah ada TP dah:

15062020a.png


Pending order pula begini:

15062020b.png


Ada sell limit, ada sell stop, ada yang dah siap TP, ada yang dibiarkan kosong.

Chart sekarang, macam ni rupa dia:

EURUSD.H415062020.png


Jadi... ke mana market akan bergerak? Kita tengok dulu minggu ini macam mana.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Nak dijadikan cerita, semalam market macam ni:

EURUSD.H416062020.png


Dan floating position + pending order aku jadi macam ni:

16062020.png


Tadi market turun dan hit TP:

16062020c.png


Sell stop dah masuk market, jadi yang masih floating seperti ini:

16062020a.png


Aku set TP baru dan tambah pending order sell stop baru:

16062020b.png


Rupa chart sekarang seperti ini:

EURUSD.H416062020a.png


Ke manakah market akan bergerak? Kita tunggu dulu satu minggu.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Apparently, market naik atas semula, ada pending order sell limit masuk market (2 x 0.10 @ 1.1330), so aku susun semula position yang ada, set TP dan sell stop (6 x 0.10 @ 1.1247) jadi macam ni:

24062020.png


Bila tengok chart, rupa dia macam ni:

EURUSD.H424062020.png


Hari ni market turun dan hit TP:

25062020.png


Dan secara automatik sell stop (6 x 0.10 @ 1.1247) pun masuk market. Floating position semua aku set TP @ 1.1147 dan tambah pending order baru (2 x 0.10 sell limit @ 1.1430 dan 8 x 0.10 sell stop 1.1144):

25062020b.png


Kat chart rupa dia macam ni:

EURUSD.H425062020.png


Ke mana market akan gerak selepas ini? Kita tunggu dalam 2-3 minggu ke depan.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register