Journal Suka-suka Farhan.Nasir

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13055
USD / JPY
107.528
GBP / USD
1.24945
USD / CHF
0.94263
USD / CAD
1.35648
EUR / JPY
121.566
AUD / USD
0.69548

CG Sponsors




farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Road to Margin Call diteruskan!

Jadi, 4 position yang aku set TP @ 1.1274 dah hit TP semalam:

12032020.png


Secara automatik, 3 x 0.10 lot sell stop @ 1.1271 masuk market (kotak hitam):

12032020b.png


Kemudian aku set TP beberapa position (dalam kotak hijau) @ 1.1171 dengan 5 x 0.10 sell stop @ 1.1168.

12032020c.png


Dan tadi... dah hit TP dan 5 x 0.10 sell stop dah masuk market dah pun (kotak hitam):

12032020d.png


Sekarang aku set semua position sell kecuali 1 TP @ 1.1077.

Pending order sell limit + sell stop yang ada sekarang:

12032020e.png


Dan chart sekarang:

EURUSD.H412032020.png


Jadi... adakah market akan turun, hit TP dan sell stop masuk market? Atau naik semula dan sell limit masuk market? Kita tunggu sambungan Road to Margin Call yang akan datang!
 
Sponsored Post

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Sambungan Road to Margin Call!

Market terus turun dan hit TP @ 1.1077!

13032020.png


Secara automatik 7 x 0.10 sell stop @ 1.1074 masuk market dan aku set TP untuk 4 position dalam kotak hitam tu @ 1.1004.

13032020b.png


Aku susun semula pending orders:

13032020c.png


Tapi semalam market naik balik... dan 5 x 0.10 sell limit @ 1.1174 masuk market:

EURUSD.H413032020.png


Sell limit yang masuk market tu dalam kotak hitam. Aku set TP untuk semua sell position @ 1.1084 (kotak hijau):

13032020d.png


Pending orders pun aku susun lagi sekali:

13032020e.png


Jadi... ke mana arahnya EUR/USD ni? Nantikan sambungan Road to Margin Call!
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Road to Margin Call diteruskan!

Jumaat lepas semua position sell hit TP dan 8 x 0.10 sell stop @ 1.1081 pun masuk market.

16032020.png


So yang floating, tinggal 8 x 0.10 sell dan 7 x 0.10 buy, jadi langkah seterusnya ialah nak setelkan position buy ni:

16032020b.png


Pending orders pun aku dah susun balik, kali ini ada tambahan 8 x 0.10 buy limit @ 1.0881:

16032020c.png


Petang tadi dah masuk market pulak pending order sell limit:

EURUSD.H416032020.png


Aku pun set TP @ 1.1091 untuk semua position sell + SL 1.1088 untuk satu position buy:

16032020e.png


Dan... tambah 8 x 0.10 sell stop @ 1.1088:

16032020f.png


Jadi... ke mana arahnya market? Kita tunggu update Road to Margin Call minggu depan hari Isnin, kalau tiada apa-apa perubahan pada position.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Road to Margin Call diteruskan!

Tadi price jatuh, jadi semua position hit TP dan 1 position buy hit SL:

17032020.png


Position yang floating sekarang:
6 x 0.10 buy @ 1.1370 (dah kurang satu)
8 x 0.10 sell @ 1.1088

17032020b.png


Dan aku pun susun balik pending orders yang ada:

17032020c.png


Rupa kat chart macam ni:

EURUSD.H417032020.png


Sekarang target nak setelkan position buy (dari tujuh dah kurang satu) untuk keluar dari hedge ni.

Next update Road to Margin Call, Selasa minggu depan, kalau tak ada apa-apa perubahan.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Road to Margin Call, BATAL!

Beberapa hari lepas dalam mailbox kat meta4 aku dapat email ni:

19032020.png


Mula-mula aku tak amek port. Tapi bila tiba-tiba margin level aku jatuh, mula la aku panas hati.

Bagi yang tak faham, bila dia naikkan margin requirement, artinya, kalau sebelum ini 1:500, dia turun. Dengan arti kata lain, leverage tu dah jadi 1:100 (sebab dia kata naik sampai 5 kali ganda). Jadi, margin pun naik. Margin level = equity / margin x 100. Kalau margin dan naik, automatik margin level turun. Bila margin level turun, makin dekat lah kita ke margin call (selalu bila margin level 0 - 10% silakan cek dengan broker akan margin call / stop out berlaku bila margin level berapa %).

Jadi, aku pun set TP dan SL, exit market terus semua.

19032020b.png


So akaun ni sekarang takde position. Inilah keadaan sekarang.

19032020c.png


Jadi:
Balance awal = USD 87.16
Balance sekarang = USD 91.37
Profit terkumpul = USD 4.21
ROI = 4.83%

Overall masih profit. Benda ni memang potong stim nak trade. Jadi kena tukar strategi lain. Aku post yang ini dulu. Nanti update.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Bila broker dah kurangkan margin... maka keluarlah teknik sampah aku. Teknik ni aku saje panggil sampah sebab simple sangat tapi risiko rendah, yang newbie pun boleh buat tak payah pikir, asalkan sabar.

19032020d.png


Aku akan trade macam ni sampai lah margin requirement berubah. Bosan gila teknik ni.

Chart skarang:

EURUSD.H419032020.png


Sebab teknik ni memang bosan aku update sebulan sekali. Melainkan broker dah tukar margin requirement ke asal.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Okeh. Kalau ikutkan, besok cukup 1 bulan based on date last post aku. Tapi sebab hari Ahad dengan hari ni market tutup, takde beza pun.

So... pengurangan margin oleh broker ni memang potong stim. Trading kat akaun ni dah jadi pasif. Closed position sepanjang satu bulan ni:

18042020.png


Yup, hanya $4 sahaja.

Floating position + pending orders:

18042020b.png


Dan keadaan chart sekarang:

EURUSD.H418042020.png


Jadi buat masa ni... pasif trading akan diteruskan. Kita tunggu lagi bulan depan.
 

Nihuginn

Freshie
Joined
Feb 29, 2020
Messages
32
Reaction score
0
Points
6
Wow! Your journal looks pretty impressive. It's great that you decided to keep your trading journal. It seems to me like a great way to develop the discipline that every trader needs. Keep sharing your success and experience with us! Continue in the same spirit and you will become a very successful trader.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Oke, dah 5 minggu berlalu. Trading kat account ni sangat-sangat pasif. Jadi selama 5 minggu ini, aku hanya close 1 position (!) sahaja:

24052020.png


Floating positions + pending orders masih sama:

24052020b.png


Dan keadaan chart sekarang:

24052020EURUSD.H4.png


Market tengah gerak dalam range dah berapa lama dah tu. Jadi akan ambil masa sikit untuk mula trending balik.

Berita baik, broker dah tukar margin level ke asal, jadi boleh bandingkan margin level dalam post ni dengan post sebelum ini.

Next step, nak tunggu price reverse naik atas, tapi kalau market turun, maybe akan close position dan cek pair lain pulak. Pasif trading akan diteruskan, next update tengok market gerak macam mana dulu.
Selain itu, 2K views! Terima kasih semua! Selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register