Journal Suka-suka Farhan.Nasir

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13043
USD / JPY
107.541
GBP / USD
1.24891
USD / CHF
0.94274
USD / CAD
1.35679
EUR / JPY
121.568
AUD / USD
0.69518

CG Sponsors




farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Update minggu ini... so far tak ada perubahan lagi. Masih tunggu EUR/USD ni nak naik sampai 100 pips ke, atau nak turun sampai 100 pips.

Chart macam ni:

EURUSD.H42901.png


Positions masih lagi tiada perubahan. Tapi tengah floating profit:

eu29012020.png


Rabu depan kalau tak ada apa-apa perubahan aku akan tukar strategi. Kita tunggu,
 
Sponsored Post

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Hari ni lambat sikit update. Biasa la. Market pun takde gerak banyak. Ingatkan nak tukar strategi. Tapi takpelah. Stay lagi satu minggu. Chart sekarang:

EURUSD.H4w4.png


Jadi daripada korang tengok update yang takde perubahan ni, aku share lah sikit. Kurang-kurang ada la belajar kan 🤭

Teknik yang aku pakai ni, memang naked trading. Takde indikator.
Tujuannya untuk apa.
Sebenarnya nak tunjuk, takde analisis pun boleh trade.
Asalkan position management tu betul.
Yang selalu margin call tu sebab takde buat analisis ke?

Tapi yang aku trade ni pun tak tau betul ke tak ni. Hahaha.
Sembang lebih-lebih tetiba besok margin call 🤣
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
510
Reaction score
56
Points
30
Hari ni lambat sikit update. Biasa la. Market pun takde gerak banyak. Ingatkan nak tukar strategi. Tapi takpelah. Stay lagi satu minggu. Chart sekarang:

View attachment 215896

Jadi daripada korang tengok update yang takde perubahan ni, aku share lah sikit. Kurang-kurang ada la belajar kan 🤭

Teknik yang aku pakai ni, memang naked trading. Takde indikator.
Tujuannya untuk apa.
Sebenarnya nak tunjuk, takde analisis pun boleh trade.
Asalkan position management tu betul.
Yang selalu margin call tu sebab takde buat analisis ke?

Tapi yang aku trade ni pun tak tau betul ke tak ni. Hahaha.
Sembang lebih-lebih tetiba besok margin call 🤣
Faham sikit, boss...
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Update minggu ni, Jumaat lepas close juga 4 x 0.10 positions (100 pips):

ss12022020.png


Yang floating biarkan dulu, set TP @ 1.0847 (200 pips):

eu12022020.png


Jadi:
Balance awal = USD 87.16
Balance sekarang = USD 95.00
Profit terkumpul = USD 7.84
ROI = 8.99%

Pending order sedia ada:

po12022020.png


Yang diitambah:
2 x 0.10 lot sell stop @ 1.0844
4 x 0.10 lot sell limit @ 1.1057

Rupa chart sekarang:

EURUSD.H412022020.png


Jadi kita tunggu next week market nak gerak arah mana.

Faham sikit, boss...
Good good.

Kalau next week tak ada perubahan, aku share lagi.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Update minggu ni, Khamis lepas close 4 x 0.10 positions (200 pips):

ss19022020.png


Pending order 2 x 0.10 lot sell stop @ 1.0844 pun masuk market, jadi dibiarkan floating dengan TP 100 pip @ 1.0744:

ss19022020b.png


Jadi:
Balance awal = USD 87.16
Balance sekarang = USD 103.30
Profit terkumpul = USD 16.14
ROI = 18.51%

Pending order sedia ada:

ss19022020c.png


Yang ditambah:
1 x 0.10 lot sell stop @ 1.0741
2 x 0.10 lot sell limit @ 1.0944

Rupa chart sekarang:

EURUSD.H419022020.png


Kita tunggu minggu depan arah mana market akan gerak, kalau takde, aku buat sharing pendek :)
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Update minggu ni... tiada apa perubahan!

eu26022020.png


Chart sekarang:

euchart26022020.png


Jadi sebab takde perubahan, aku buat sharing pendek lah ya.

Skill yang paling penting yang perlu ada dalam trading ni ialah... skill menunggu! Tak percaya? Ni Pakcik Buffet cakap (ambil dari Google ni):

buffet.jpg


Yes, dia cakap investing dan apa yang dia buat ialah beli dan jual saham.
Beli murah, jual mahal.

Forex, beli dan jual matawang.
Beli murah, jual mahal.

Kaitannya di situ.

Jadi korang boleh ada indikator paling awesome kat dunia.
Buat analysis technical bagai.
Beli signal bagai.
Tapi kalau tak boleh nak tunggu, sudah nak trade dan buat untung.

Memang otak jadi pening, hati jadi panas tunggu lama-lama, tapi korang kena faham juga, trade apa-apa pun kena tunggu.
Jual pisang kat pasar pun kena tunggu orang nak beli ke tak.
Belum lagi jual kereta, jual rumah.
Ni trading je kot, tunggu je la, bukan kena angkat batu 🤭 🤭 🤭

Sekian membebel, kita tunggu lagi seminggu. Rabu depan aku update.
 
Last edited:

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Okey guys, sorry lambat update. Full day meeting dan personal coaching hari ni.

Banyak pending order sell limit dah masuk market, so yang floating sekarang:

04032020.png


2 x 0.10 lot @ 1.09440
4 x 0.10 lot @ 1.10570
5 x 0.10 lot @ 1.11470

sell limit sebelum ini yang dah masuk market.

Rupa chart sekarang:

EURUSD.H404032020.png


Adakah sudah tiba waktunya untuk panik?
Seram nih!
Kita tunggu next week market gerak arah mana.
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
OMG! Apa jadi ni! Ni namanya Road to Margin Call 🧐🧐🧐

EURUSD.H409032020.png


Pagi tadi aku tukar mode emergency, dengan buat hedging.
In total ada 16 x 0.10 lot position sell.
Aku buy 7 x 0.10 lot pada harga sekitar 1.1385
Buy limit 7 x 0.10 lot @ 1.1370

Yang 1.1385 dah hit TP 10 pips, aku set lepas buy limit tu masuk market:

09032020.png


Yang buy limit tu dah masuk market, masih floating:

09032020a.png


Ada satu position sell limit yang masuk market 1 x 0.1 lot @ 1.1447 dengan TP 1.1392. Sama dengan position yang masuk market minggu lepas:

09032020b.png


Agak-agak berapa lama lagi baru margin call ni?
Kita tunggu!
 

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
2nd post dalam hari yang sama! Position atas sekali 1 x 0.10 @ 1.1447 dan 1.1347 hit TP:

09032020c.png


Ada satu pending order sell stop 1 x 0.10 @ 1.1389 terus masuk market:

09032020d.png


Dan aku set satu pending order 1 x 0.10 lot @ 1.1447...

09032020f.png


... dah masuk market dah pun!

Pergh. Market naik turun macam yoyo. Masih jauhkah Road to Margin Call ini? Kita tunggu.
 

Attachments

farhan.nasir

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
29
Reaction score
3
Points
18
Road to Margin Call diteruskan!

Jadi ada 3 position dah close:

10032020.png


Apa yang aku buat sell stop 2 x 0.10 @ 1.1354, bila 3 position atas hit TP automatic sell stop ni masuk market:

11032020b.png


4 position tu aku set TP @ 1.1274 dengan 3 x 0.10 sell stop @ 1.1271.
Ada 1 x 0.10 sell limit @ 1.1547.

Chart sekarang:

EURUSD.H411032020.png


Jadi sekarang... kita tunggu apa yang akan terjadi di Road to Margin Call!
 
Sponsored Post
Top
Log in Register