Best Journal of the Month Journal Mhasri

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.10482
USD / JPY
108.556
GBP / USD
1.29043
USD / CHF
0.96238
USD / CAD
1.34530
EUR / JPY
119.934
AUD / USD
0.65332

CG Sponsors




marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,887
Reaction score
2,782
Points
201
Ada sempat ke tuan tanah untuk short EURUSD?

Masih menghargai di sini ada juga yang memberi sokongan dari segi meng-analysis.

Tumpang tanya sikit ye?

Apa yang dimaksudkan dengan pelawat?

Adakah WW3 itu merujuk kepada Weekly chart?
client dia lah kot....
 
Sponsored Post

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Ada sempat ke tuan tanah untuk short EURUSD?

Masih menghargai di sini ada juga yang memberi sokongan dari segi meng-analysis.

Tumpang tanya sikit ye?

Apa yang dimaksudkan dengan pelawat?

Adakah WW3 itu merujuk kepada Weekly chart?
Pelawat tu maksud sy ada orang dari main branch datang ke office.
Jadi agak busy dengan meeting dan sebagainya.

WW pula sy namakan untuk "work week" analisa.
Jadi WW3 maknanya analisa/mapping untuk minggu ketiga. Biasanya sy guna Daily timeframe untuk mapping.

Untuk EU pula, sy ada entry :giggle: dan baru sahaja closed sebab nampak macam dia nak retrace.
Selepas 3 kali SL, akhirnya ada yg profit (dan dapat cover 3 kali SL tu).
Sy akan tunggu di kawasan kotak2 merah untuk mencari peluang sell.
Jika penurunan ini dah sentuh kotak biru dahulu, peluang sell mungkin hanya sekadar short term.

EU_update.png
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Summary week3
-Loss:win ratio sangat penting. Dengan ratio minima 1:3, 1 kali win sudah dapat cover 3 kali loss.
Sy pernah jumpa trade rekod trader yg 22% win rate tetapi masih dapat gain 48% profit.

Week4 (26/01/2020)
Untuk keep journal ni aktif, minggu ni sy mula analisa/mapping pada chart H4 supaya perjalanannya kita dapat lihat setiap minggu dan percepatkan lagi prosess pembelajaran sy. Jika mapping di daily, masa yg di ambil untuk melengkapkan perjalanan mapping mungkin sebulan. Walau bagaimanapun Daily masih sy guna sebagai main chart untuk mapping.

EURUSD
Price telah membuat terjunan apabila break dan retest neckline.
S1 dan S2 merupakan tempat terbaik untuk price membuat retrace ke atas.
R1 pula akan jadi penentu samada price akan terus naik atau turun. Jika ditembusi maka ada kemungkinan price akan terus naik.
Jika price sampai di kawasan2 itu, sy akan cari price action seperti HnS atau Double top/bottom di H1/M15 untuk entry.

EU_H4_mapping.png


GBPUSD
Price break minor trendline menandakan penurunan telah bermula.
Di Daily price closed sebagai strong bearing candle.
Jika price berjaya break below S1 level, sy akan mencari setup sell di R1/R2 di lower timeframe.

GU_H4_mapping.png


AUDUSD
Sama seperti EU, price telah break dan retest neckline.
Price telah sampai di S1 dan berlaku rejection.
Sy akan cari price action seperti HnS atau Double top/bottom di H1/M15 untuk entry BUY.
R1 pula akan jadi penentu samada price akan terus naik atau turun. Jika ditembusi maka ada kemungkinan price akan terus naik ke R2. Jika bertahan, maka perjalanan bersambung untuk ke S2.

AU_H4_mapping.png
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,887
Reaction score
2,782
Points
201
Summary week3
-Loss:win ratio sangat penting. Dengan ratio minima 1:3, 1 kali win sudah dapat cover 3 kali loss.
Sy pernah jumpa trade rekod trader yg 22% win rate tetapi masih dapat gain 48% profit.

Week4 (26/01/2020)
Untuk keep journal ni aktif, minggu ni sy mula analisa/mapping pada chart H4 supaya perjalanannya kita dapat lihat setiap minggu dan percepatkan lagi prosess pembelajaran sy. Jika mapping di daily, masa yg di ambil untuk melengkapkan perjalanan mapping mungkin sebulan. Walau bagaimanapun Daily masih sy guna sebagai main chart untuk mapping.

EURUSD
Price telah membuat terjunan apabila break dan retest neckline.
S1 dan S2 merupakan tempat terbaik untuk price membuat retrace ke atas.
R1 pula akan jadi penentu samada price akan terus naik atau turun. Jika ditembusi maka ada kemungkinan price akan terus naik.
Jika price sampai di kawasan2 itu, sy akan cari price action seperti HnS atau Double top/bottom di H1/M15 untuk entry.

View attachment 215108

GBPUSD
Price break minor trendline menandakan penurunan telah bermula.
Di Daily price closed sebagai strong bearing candle.
Jika price berjaya break below S1 level, sy akan mencari setup sell di R1/R2 di lower timeframe.

View attachment 215109

AUDUSD
Sama seperti EU, price telah break dan retest neckline.
Price telah sampai di S1 dan berlaku rejection.
Sy akan cari price action seperti HnS atau Double top/bottom di H1/M15 untuk entry BUY.
R1 pula akan jadi penentu samada price akan terus naik atau turun. Jika ditembusi maka ada kemungkinan price akan terus naik ke R2. Jika bertahan, maka perjalanan bersambung untuk ke S2.

View attachment 215110
GU kemungkinan besar akan kembali BE sebelum election....jom sama2 kita lihat....

namun hati2 reversal nya juga kemungkinan akan menembusi R1 dan R2....

apabila end of this month..brexit di laksana kan secara rasmi GB keluar dari kesatuan EU...
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
GU kemungkinan besar akan kembali BE sebelum election....jom sama2 kita lihat....

namun hati2 reversal nya juga kemungkinan akan menembusi R1 dan R2....

apabila end of this month..brexit di laksana kan secara rasmi GB keluar dari kesatuan EU...
Tumpang tanya BE tu maksudnya apa ye?
TQ tuan ingatkan, sy totally tak tahu soal news ni. 😅
Nak kena ambil perhatian juga ni, atleast untuk pengetahuan AM.
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,887
Reaction score
2,782
Points
201
Tumpang tanya BE tu maksudnya apa ye?
TQ tuan ingatkan, sy totally tak tahu soal news ni. 😅
Nak kena ambil perhatian juga ni, atleast untuk pengetahuan AM.
break Even....

price kembali semula kepada harga asal peak sesuatu low atau high...

bergantung kepada TF
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Summary week3
-Loss:win ratio sangat penting. Dengan ratio minima 1:3, 1 kali win sudah dapat cover 3 kali loss.
Sy pernah jumpa trade rekod trader yg 22% win rate tetapi masih dapat gain 48% profit.

Week4 (26/01/2020)
Untuk keep journal ni aktif, minggu ni sy mula analisa/mapping pada chart H4 supaya perjalanannya kita dapat lihat setiap minggu dan percepatkan lagi prosess pembelajaran sy. Jika mapping di daily, masa yg di ambil untuk melengkapkan perjalanan mapping mungkin sebulan. Walau bagaimanapun Daily masih sy guna sebagai main chart untuk mapping.

EURUSD
Price telah membuat terjunan apabila break dan retest neckline.
S1 dan S2 merupakan tempat terbaik untuk price membuat retrace ke atas.
R1 pula akan jadi penentu samada price akan terus naik atau turun. Jika ditembusi maka ada kemungkinan price akan terus naik.
Jika price sampai di kawasan2 itu, sy akan cari price action seperti HnS atau Double top/bottom di H1/M15 untuk entry.

View attachment 215108

GBPUSD
Price break minor trendline menandakan penurunan telah bermula.
Di Daily price closed sebagai strong bearing candle.
Jika price berjaya break below S1 level, sy akan mencari setup sell di R1/R2 di lower timeframe.

View attachment 215109

AUDUSD
Sama seperti EU, price telah break dan retest neckline.
Price telah sampai di S1 dan berlaku rejection.
Sy akan cari price action seperti HnS atau Double top/bottom di H1/M15 untuk entry BUY.
R1 pula akan jadi penentu samada price akan terus naik atau turun. Jika ditembusi maka ada kemungkinan price akan terus naik ke R2. Jika bertahan, maka perjalanan bersambung untuk ke S2.

View attachment 215110

Update keadaan semasa.

EURUSD
Price lagi beberapa pips untuk sampai ke level S1. Kelihatan seakan pembentukan pattern HnS di H1.
Price mungkin mampu kebawah lagi. Bulatan merah antara price action yg perlu berlaku untuk sy mencari peluang BUY di RS.

EU_isnin.png


GBPUSD
Price reject S1 (tak tembus) dan kini menuju ke R1, akan perhatikan samada R1 mampu bertahan atau ditembusi.
(chart masih sama)

AUDUSD
Pagi tadi seakan ada double bottom di M15, tapi tak pecah neckline untuk cari entry BUY.
Sekarang price tembusi S1 dan kini menuju kepada S2. (chart masih sama)
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Update keadaan semasa.

EURUSD
Price lagi beberapa pips untuk sampai ke level S1. Kelihatan seakan pembentukan pattern HnS di H1.
Price mungkin mampu kebawah lagi. Bulatan merah antara price action yg perlu berlaku untuk sy mencari peluang BUY di RS.

View attachment 215170

GBPUSD
Price reject S1 (tak tembus) dan kini menuju ke R1, akan perhatikan samada R1 mampu bertahan atau ditembusi.
(chart masih sama)

AUDUSD
Pagi tadi seakan ada double bottom di M15, tapi tak pecah neckline untuk cari entry BUY.
Sekarang price tembusi S1 dan kini menuju kepada S2. (chart masih sama)
EU - Setup HnS di H1 batal, price masih terus kebawah. S1 sudah ditembusi sikit.
GU - Price break S1 dan break neckline, akan cari setup sell apabila price retest neckline.
AU - Price terus menjunam, tembus S1 dan S2. Akan cari peluang sell apabila retrace.
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Testing hantar peninjau di GU.
Set and forget.

gu.jpg
 
Sponsored Post
Top
Log in Register