Best Journal of the Month Journal Mhasri

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.10278
USD / JPY
108.085
GBP / USD
1.28215
USD / CHF
0.96463
USD / CAD
1.33945
EUR / JPY
119.194
AUD / USD
0.65086

CG Sponsors




Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Salam Tuan2, saya juga newbie trader dan saya rasa menarik follow journal tuan Mhasri. Banyak informasi berguna bg saya. Sama2 lah kita ke arah menjadi trader yg berjaya insyaAllah.




boleh saya tanya untuk kira range ni maksudnya apa? setiap pair ada range nya tersendiri tu mcm mana tu...
Selamat datang tuan, sama2 kita berlajar. Sy pun masih newbie
 
Sponsored Post

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Nota 4: Bollinger Bands

Apabila trade menggunakan handphone, kadang2 agak sukar untuk melukis kawasan SnR.
Antara tools/indicator yg dapat membantu ialah Bollinger Bands (BB).

Indicator ini di asaskan oleh Johd Bollinger bertujuan untuk mengukur pergerakan turun naik market.
Apabila market sedang berada keadaan tenang, BB akan mengecut dan apabila market sedang trending BB akan mengembang.

Selain itu BB juga memberi dynamic Support/Resistance yang mana price akan membuat uturn/retrace apabila mencecah garisan Upper dan Lower BB. BB agak terkenal di seluruh dunia. Jadi kelebihan dalam penggunaan BB atau mana2 indicator ialah kita dapat garisan yg sama dengan trader2 seluruh dunia.

Contoh penggunaan BB untuk tentukan SnR (setting default) :

BB.PNG
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
331
Reaction score
37
Points
30
Nota 4: Bollinger Bands

Apabila trade menggunakan handphone, kadang2 agak sukar untuk melukis kawasan SnR.
Antara tools/indicator yg dapat membantu ialah Bollinger Bands (BB).

Indicator ini di asaskan oleh Johd Bollinger bertujuan untuk mengukur pergerakan turun naik market.
Apabila market sedang berada keadaan tenang, BB akan mengecut dan apabila market sedang trending BB akan mengembang.

Selain itu BB juga memberi dynamic Support/Resistance yang mana price akan membuat uturn/retrace apabila mencecah garisan Upper dan Lower BB. BB agak terkenal di seluruh dunia. Jadi kelebihan dalam penggunaan BB atau mana2 indicator ialah kita dapat garisan yg sama dengan trader2 seluruh dunia.

Contoh penggunaan BB untuk tentukan SnR (setting default) :

View attachment 214616
Hebat... Menarik ni. Teruskan.
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Untuk WW2, sy tak berpeluang untuk melihat chart sangat kerana ada pelawat.
Ada 2 cubaan buy di EU tetapi kedua2 nya terkena SL.

WW3 (19/01/2020)

Watchlist untuk minggu ini ialah pair XXX/USD.
Kelihatan price membuat pattern Head and Shoulder?
Untuk kepastian, sy akan menunggu price break neckline dan retrace untuk entry.

EU_D1.png


GU_D1.png


AU_D1.png


Head and shoulder strategy (dari google)

HnS.png


Untuk setup di atas, paling cepat akan ambil masa seminggu juga untuk menampakkan valid setup dan retrace.
Semoga sy bersabar dan tiada entry gatal tangan :ROFLMAO:
 

SharkRazali

Freshie
Joined
Jan 19, 2020
Messages
48
Reaction score
8
Points
11
mohon copy format intro boleh x.
hehe.
ingt nk try jugak ler buat trading journal
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
Untuk WW2, sy tak berpeluang untuk melihat chart sangat kerana ada pelawat.
Ada 2 cubaan buy di EU tetapi kedua2 nya terkena SL.

WW3 (19/01/2020)

Watchlist untuk minggu ini ialah pair XXX/USD.
Kelihatan price membuat pattern Head and Shoulder?
Untuk kepastian, sy akan menunggu price break neckline dan retrace untuk entry.

View attachment 214661

View attachment 214662

View attachment 214663

Head and shoulder strategy (dari google)

View attachment 214664

Untuk setup di atas, paling cepat akan ambil masa seminggu juga untuk menampakkan valid setup dan retrace.
Semoga sy bersabar dan tiada entry gatal tangan :ROFLMAO:

Update pergerakan semasa price (21/01/2020)

Price seakan membuat rejection terhadap neckline (trendline). Walaupun begitu agak berisiko untuk mencari setup buy.
Buat masa ini saya masih menanti price tembusi neckline untuk mencari setup sell.
Setup HnS ini terbatal sekiranya price melepasi Head level.

Contoh GU:

GU_D1_update.png


P/s: Sambil menunggu tu, boleh luangkan masa untuk study ilmu baru.
 

SharkRazali

Freshie
Joined
Jan 19, 2020
Messages
48
Reaction score
8
Points
11
singgah dari rumah sebelah :cool:
bro pakai chart viewtrading ye.
aku nk pakai tapi macam susah plak.
 

Mhasri

Junior Member
Joined
Jan 4, 2020
Messages
63
Reaction score
22
Points
41
singgah dari rumah sebelah :cool:
bro pakai chart viewtrading ye.
aku nk pakai tapi macam susah plak.
Tahniah bro dah buka journal. Nanti boleh saya singgah.
Haah, sy guna tradingview.
Tujuan asalnya sebab marking2 yg dibuat pada pc dirumah masih boleh view di pc office.
sy guna basic drawing tools tu sahaja, yang lain sy belum cuba guna.
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
331
Reaction score
37
Points
30
Untuk WW2, sy tak berpeluang untuk melihat chart sangat kerana ada pelawat.
Ada 2 cubaan buy di EU tetapi kedua2 nya terkena SL.

WW3 (19/01/2020)

Watchlist untuk minggu ini ialah pair XXX/USD.
Kelihatan price membuat pattern Head and Shoulder?
Untuk kepastian, sy akan menunggu price break neckline dan retrace untuk entry.

View attachment 214661

View attachment 214662

View attachment 214663

Head and shoulder strategy (dari google)

View attachment 214664

Untuk setup di atas, paling cepat akan ambil masa seminggu juga untuk menampakkan valid setup dan retrace.
Semoga sy bersabar dan tiada entry gatal tangan :ROFLMAO:
Ada sempat ke tuan tanah untuk short EURUSD?

Masih menghargai di sini ada juga yang memberi sokongan dari segi meng-analysis.

Tumpang tanya sikit ye?

Apa yang dimaksudkan dengan pelawat?

Adakah WW3 itu merujuk kepada Weekly chart?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register