Best Journal of the Month Journal Mhasri

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13189
USD / JPY
107.521
GBP / USD
1.25142
USD / CHF
0.94032
USD / CAD
1.35429
EUR / JPY
121.701
AUD / USD
0.6973

CG Sponsors




Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
33
Points
60
AUDUSD H4

Price telah break trendline H4, menanti price retrace atau membuat corrective pattern untuk mencari peluang sell.


AUDUSD.png
 
Sponsored Post

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
33
Points
60
Marking utk GJ..mencari peluang sell jika ada setup di H1
Update untuk GBPJPY H4. (tak sempat masuk)
Price menuju ke trendline Daily, akan tunggu dan lihat apa yang berlaku disitu nanti

GBPJPY.PNG


Maaf sebab gambar2 sebelum ni terlalu besar.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
33
Points
60
WW1 (05/01/2019)

EURUSD (Daily)

Di Daily kelihatan market sedang uptrend.
Price turun setelah menyentuh supply zone daily dan sekarang ni terdapat rejection pada potential resistance become support (RBS) yg terdekat.

EURUSD (H1)

Apabila zoom in kepada H1, kita dapat lihat price breakout trendline hijau menandakan ada potensi untuk naik.
Jika Price break Resistance sy akan mencari setup BUY.
Manakala jika Price break trendline biru, sy akan mula mencari setup SELL.
Update untuk EURUSD H1, price break trendline biru dan seterusnya membuat correction.
Ada entry tetapi terkena +be 1 pip. Mungkin alih SL terlalu awal.

WW1_EU_H1.png
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
506
Reaction score
55
Points
30
Tuan tak ada guna candlestick analysis ke?

Saya suka yang tulennya candlestick itu sebagaimana putihnya nasi.

Lines pada chart itu adalah seperti lauk seumpamanya. Terpulang pada selera traders masing-masing.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
33
Points
60
Tuan tak ada guna candlestick analysis ke?

Saya suka yang tulennya candlestick itu sebagaimana putihnya nasi.

Lines pada chart itu adalah seperti lauk seumpamanya. Terpulang pada selera traders masing-masing.
Candlestick analysis tu maksudnya macam candle engulfing/hammer atau mcm head n shoulder/double top?
Saya teringin juga belajar, setakat ni ingat yang basic sahaja.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
33
Points
60
Cara saya analisa setakat ini, marking di timeframe besar.
Confirmation di medium timeframe, dan cari peluang entry dia timeframe kecil.
Masih mencuba lagi.
Contoh di EJ:


EJ_full_setup.png
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
506
Reaction score
55
Points
30
Candlestick analysis tu maksudnya macam candle engulfing/hammer atau mcm head n shoulder/double top?
Saya teringin juga belajar, setakat ni ingat yang basic sahaja.
Nota 1: Support & Resistance

Rujukan:
TEKNIK CSR100 - "Trade with the Trend"

SUPPORT: terjadi apabila price/market dari atas ke bawah gagal melepasi satu garisan / zone dan patah balik ke atas. "Any part at which the market stopped going down and turned up"

RESISTANCE: terjadi apabila price / market dari bawah ke atas gagal melepasi satu garisan / zone dan patah balik ke bawah. "Any part at which the market stopped going up and turned down"

Disclaimer: Contoh gambar adalah berdasarkan kefaham yg dibaca. Jika salah sy mohon maaf dan tolong perbetulkan.

Contoh 1: Teori

View attachment 213664


Contoh 2: Actual price

View attachment 213665
Cantek, Good Job Bro...:)cgrock


Penggunaan 62 EMA akan saya bincangkan sedikit masa lagi.....rasanya ia dapat membantu trading menggunakan CSR100.


Ilmu Candlesticks memang dapat membantu untuk entry....tweezer top, tweezer bottom , pin bar....tunggu dan lihat kemunculannya di Support / Resistance sebelum anda enter post. :)
Sedikit penerangan tentang candlestick analysis daripada perbincangan yang lepas.

Candlestick analysis berasal daripada Jepun.

Sebelum candlestick analysis deperkenalkan ke dunia Barat, traders menggunakan classical chart pattern.

Teruskan mengkaji tuan dalam trading seperti corporation yang mempunyai research and development tersendiri.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
33
Points
60
Sedikit penerangan tentang candlestick analysis daripada perbincangan yang lepas.

Candlestick analysis berasal daripada Jepun.

Sebelum candlestick analysis deperkenalkan ke dunia Barat, traders menggunakan classical chart pattern.

Teruskan mengkaji tuan dalam trading seperti corporation yang mempunyai research and development tersendiri.
I see, terima kasih tuan kerana banyak membantu. :D
Nampak gaya nak kena print ni contoh candlestick analysis dan tampal dekat dinding.
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,955
Points
201
Sedikit penerangan tentang candlestick analysis daripada perbincangan yang lepas.

Candlestick analysis berasal daripada Jepun.

Sebelum candlestick analysis deperkenalkan ke dunia Barat, traders menggunakan classical chart pattern.

Teruskan mengkaji tuan dalam trading seperti corporation yang mempunyai research and development tersendiri.
nak tahu juga clasic chart pattern ni tuan..mcm mana?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register