Best Journal of the Month Journal Mhasri

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17441
USD / JPY
106.489
GBP / USD
1.3056
USD / CHF
0.91654
USD / CAD
1.32966
EUR / JPY
125.062
AUD / USD
0.71462

CG Sponsors




Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Update pergerakan semasa price sebelum start buat marking baru utk next week.

EU - Setup yg ditunggu tidak muncul
GU - Marking menjadi
AU - No trade
UC - Marking tak menjadi
UJ - Marking half complete

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 
Sponsored Post

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
WW24 (5/7/2020)

Marking untuk minggu ini, explanation pada gambar.

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
530
Reaction score
68
Points
30
EURUSD DAILY, H4

81. EURUSDDaily.png


82. EURUSDH4.png


EURUSD sedang break resistance level 1.13000.

Perlukah tunggu retrace untuk entry?
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
EURUSD DAILY, H4

View attachment 256328

View attachment 256335

EURUSD sedang break resistance level 1.13000.

Perlukah tunggu retrace untuk entry?

Adakah ni Support/Resistance based on round number? Menarik.
Untuk sy, sy prefer tunggu retest/retrace sekurang2 nya di timeframe lebih kecil untuk elakkan terkena false breakout.
Tempat2 yg sy akan tunggu ialah di RBS/SBR atau Supply/Demand zone.
Cuma kalau terlepas bas tu sy redha sahaja. Contoh macam dibawah 😂

EURUSDH4.png
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
530
Reaction score
68
Points
30
Adakah ni Support/Resistance based on round number? Menarik.
Untuk sy, sy prefer tunggu retest/retrace sekurang2 nya di timeframe lebih kecil untuk elakkan terkena false breakout.
Tempat2 yg sy akan tunggu ialah di RBS/SBR atau Supply/Demand zone.
Cuma kalau terlepas bas tu sy redha sahaja. Contoh macam dibawah 😂

View attachment 256461
83. EURUSDH4.png


Cuba scalping dulu.

Stop loss & take profit ialah 27.7 pips mengikut nilai ATR.
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
530
Reaction score
68
Points
30
Adakah ni Support/Resistance based on round number? Menarik.
Untuk sy, sy prefer tunggu retest/retrace sekurang2 nya di timeframe lebih kecil untuk elakkan terkena false breakout.
Tempat2 yg sy akan tunggu ialah di RBS/SBR atau Supply/Demand zone.
Cuma kalau terlepas bas tu sy redha sahaja. Contoh macam dibawah 😂

View attachment 256461
Sebenarnya round number ialah bertujuan untuk mengurangkan subjectivity dan meningkatkan objectivity saja.

Boleh saja setup yang biasa asalkan mempunyai keyakinan diri yang tinggi dan menerima seadanya ketepatan sesuatu support/resistance itu.

Kalau lukis dua chart setup pada waktu dan tempat yang lain maka saya boleh dapatkan setup yang sama (lebih kurang macam custom indicator).
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
530
Reaction score
68
Points
30
Sebenarnya round number ialah bertujuan untuk mengurangkan subjectivity dan meningkatkan objectivity saja.

Boleh saja setup yang biasa asalkan mempunyai keyakinan diri yang tinggi dan menerima seadanya ketepatan sesuatu support/resistance itu.

Kalau lukis dua chart setup pada waktu dan tempat yang lain maka saya boleh dapatkan setup yang sama (lebih kurang macam custom indicator).
Apa pun yang penting dalam trading ini ialah 90% mental, 10% technical. 😂
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Apa pun yang penting dalam trading ini ialah 90% mental, 10% technical. 😂
Setuju. Sebab tu sekarang ni sy cuba kurangkan masa tengok chart..
Isnin sy akan tengok if market follow sy punya marking
If follow, isnin petang atau selasa sy akan set pending order.
Rabu, khamis dan jumaat hanya monitor dan trade management.
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
530
Reaction score
68
Points
30
EURUSD D1, H4

84. EURUSDDaily.png


85. EURUSDH4.png


Ada pembentukan tweezer top berdekatan dengan resistance di atas.

Adakah ini menunjukkan yang EURUSD akan terus turun ke bawah?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register