Best Journal of the Month Journal Mhasri

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17975
USD / JPY
106.970
GBP / USD
1.30506
USD / CHF
0.91113
USD / CAD
1.32385
EUR / JPY
126.198
AUD / USD
0.71705

CG Sponsors




Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Update semasa pergerakan price. Ada marking yg jadi dan ada yg tak menjadi.
Untuk EU, S1 boleh alih ke atas sikit.


eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 
Sponsored Post

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Nota 5: Market Structure

Dalam technical analysis kefahaman terhadap market structure sangat penting.
Dengan market structure, kita dapat mengenal arah trend dan
seterusnya dapat kenal pasti bias arah price yg bakal berlaku samada BUY/SELL.

Untuk faham market structure ni, pengalaman dalam trading sangat membantu.
Sebagai newbie yg dah cuba banyak teknik :ROFLMAO: , ada masa kita dah follow SOP tapi masih juga loss berterusan.
Adakah salah teknik? Bagi sy bukan salah teknik tapi sbb kurang kefahaman dalam market structure. (emosi topik lain)
Bila market dah jalan, baru kita terfikir "kenapa aku buy dekat situ ye? padahal price ada di resistance/downtrend".

Jadi, marilah kita sama2 study market structure. Sy rasa bila kita dah faham market structure,
apa2 teknik yg dipelajari akan jadi lebih mudah difahami dan dipraktikkan.

Market structure = arah/trend
Teknik = entry point/TP

market_structure.png


Marking untuk L,HH,HL,LL,LH sangat subjektif di antara trader2.
Jadi untuk newbie antara tools yg boleh membantu ialah zigzag indicator yg berada di dalam metatrader.

zigzag.png



Tapi untuk yang guna phone, zigzag indicator tiada, jadi antara indicator lain yg hampir sama
fungsinya ialah Bolinger Band (BB) setting default.

BB.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
WW21 (15/6/2020)

Marking untuk minggu ini, explanation pada gambar.
Happy trading semua! :giggle:

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Update pergerakan semasa price.
Untuk pair XXX/USD perlu di ingat trend masih uptrend pd Daily timeframe.

USDCAD mungkin nk kebawah sikit lagi dekat potential RBS bawah tu.
USDJPY sy hantar askar peninjau dulu..area R1/R2 masih jauh..

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Re-entry AU.
TP dekat je sebab price dah break previous LH (bulatan hitam)
Apa2 pun, price ada potensi ke garis hitam yg ditanda..
Mungkin tukar kepada BE apabila price hampiri TP.

AUDUSDH4.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Re-entry AU.
TP dekat je sebab price dah break previous LH (bulatan hitam)
Apa2 pun, price ada potensi ke garis hitam yg ditanda..
Mungkin tukar kepada BE apabila price hampiri TP.

View attachment 249392
Entry yg ini dah kena SL.
Re-entry yg baru atas sikit dari entry semalam. Sekarang price dah buat LH di m15, jadi alih SL kepada BE.
Keseluruhannya Floating dah hampir clear. Fear of missing out antara punca floating.

entry.PNG
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
WW22 (21/6/2020)

Marking untuk minggu ini, explanation pada gambar.

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Update pergerakan semasa price, ada marking yg menjadi..
dan ada juga yg tak menjadi..

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
Masih hold UJ entry last week, SL dah menyala2..
Minggu ni tiada entry lagi di UJ, sebab belum ada clear setup untuk BUY..
Kena tunggu break key structure baru akan cari setup..

USDJPYH4.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
121
Reaction score
38
Points
60
WW23 (29/6/2020)

Marking untuk minggu ini, explanation pada gambar.

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 
Sponsored Post
Top
Log in Register