Best Journal of the Month Journal Mhasri

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13046
USD / JPY
107.531
GBP / USD
1.24912
USD / CHF
0.94276
USD / CAD
1.35656
EUR / JPY
121.561
AUD / USD
0.69506

CG Sponsors




rasyid9449

Active+ Member
Joined
Jul 10, 2009
Messages
3,456
Reaction score
71
Points
30
Genap 4 bulan usia Journal sy ni, jadi sy nk recaps sikit perjalanan akaun. (DEMO)

View attachment 222704

Trade : 36
Win : 18 (2 +Be)
Loss : 18
Win Rate : 44%

Modal : 100 000
Profit : +-2000 (2%)

Kekurangan:
1. Tiada MM yg betul.
2. Entry gatal tangan.

Action Item;
1. Buka demo akaun berdasarkan actual value yg sy mampu depo (10 USD) Akaun micro dan cent.
2. Practice MM yg betul dengan win:loss ratio minima 2:1

Projection pengiraan berdasarkan results di atas:
Risk : 2%
Gain : 4%

Win (16) = 16 x 4% = 64%
Loss (18) = 18 x 2% = 36%

Profit (win - loss)
64% - 36% = 28%


Minta tolong betulkan jika sy ada tersilap pengiraan. Terima kasih.
terbaik tt teruskan usaha.
 
Sponsored Post

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
115
Reaction score
35
Points
60
Week 13 (6/4/2020)

Marking untuk minggu ini.

EURUSD
EU di Daily kelihatan membuat pattern HnS
Di lower TF, price juga berada di zone H4 dan berpotensi membuat pattern HnS

EU_H1.png


GBPUSD
Di Daily sepanjang 2 minggu ini price membuat bounce di trendline channel weekly.
Untuk lower TF, price berada di zone H4, tetapi zone tersebut dah pun tested sebelum ini jadi kemungkinan untuk tembus ada.
Apa2 pun kita lihat apa price action nanti sebelum membuat decision.

GU_H1.png


AUDUSD
Di Daily, price tembus trendline channel weekly dan retest.
Di lower TF pula price menghampiri zone h4. Di dalam zone ada left shoulder.
Sebaris left shoulder juga ada zone H1 yg masih fresh.

AU_H1.png



Marking ialah sekadar marking, yg penting ialah apa price action ketika sampai di zone yg di marking.
 

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
510
Reaction score
56
Points
30
Setup ni tak valid sebab price tak break trendline/horizontal line dan continue buat new low.
Akan tetapi, entry gatal tangan telah memerangkap sy.. konon nak cover loss di AU

View attachment 222624

Selepas terkena, duduk rehat sekejap dan tengok2 smula analisa week12. (post #112)
Berdasarkan marking di situ, EU di zone sell untuk daily.
Jadi bila tgok chart semula, di tfH4 telahpun membuat new low (bulatan merah) dan price naik ke zone sell H4.
Jadi entry dibuat berdasarkan price action di H1 dan M15.
Waktu snapshot ni di ambil, post 1 dah TP di low dalam bulatan merah.
Kemudian entry 3 di ambil based on zone h1, ketika price membuat retrace.
Maka lengkap lah comeback untuk minggu ini. Betul bak kata experienced trader,
tiada teknik yg "holy grail", apa yg penting ialah MM.
Buat masa ni MM sy masih kelaut lagi, cuma sy pastikan setiap entry ade SL supaya loss terkawal.

View attachment 222639

Asyik post pasal loss, bagi peluang sy post pasal profit pulak :D
Kalau trading tak ada money management memang susah.

Kalau trading ada money management maka ianya rasa sederhana.

Tapi yang pasti tak ada trading yang senang.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
115
Reaction score
35
Points
60
Week 14 (13/4/2020)

Marking minggu ni berdasarkan H4 kerana price dah jauh untuk look to the left di H1.

EURUSD
Selepas price reject channel weekly (low), price telah membentuk pattern HnS di Daily.
Dan sekarang ni kelihatan price membuat uptrend channel di H4.

EU_h4.png


GBPUSD
Selepas break, price sedang menuju retest di Channel Daily (low).
Di H4 terdapat zone yg sebaris dengan garisan channel. Price seakan membuat pattern double top.
Menanti sekiranya ada fakeout ke zone di atas.

GU_h4.png


AUDUSD
Selepas break, price masuk semula ke dalam Channel Weekly.
Kemungkinan adalah false breakout atau price sedang membuat correction move.
Di H4 terdapat uptrend channel.

AU_h4.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
115
Reaction score
35
Points
60
Kalau trading tak ada money management memang susah.

Kalau trading ada money management maka ianya rasa sederhana.

Tapi yang pasti tak ada trading yang senang.
Bila ada teknik yg minima 50% success rate + MM yg betul, trade akan terasa lebih tenang (mungkin sebab Demo).
Sekarang sy sedang praktik MM yg betul. Guna excel untuk calculate.
Trade pertama dah loss 2%, 😅

1586736989201.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
115
Reaction score
35
Points
60
Week 15 (20/4/2020)

Marking untuk minggu ni.
Sy tambah line biru untuk train kefahaman market structure (HH, HL, LL, LH)


EU_h1.png




GU_h1.png




AU_h1.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
115
Reaction score
35
Points
60
Update semasa perjalanan akaun sepanjang bulan April.
Bermula bulan April, sy praktis MM.
Risk 2% dan Win:Loss ratio 2:1.
Layanzzz :ROFLMAO:

1588322330930.png


Keputusan:
TP : 1 (4%)
SL : 9 (18%)
BE : 7

Profit:
4% - 18% = -14%

Kesimpulan:
Akaun negative untuk bulan April dan sy rasa sy Overtrade.

Bulan april sebenarnya bulan yg agak busy, mana entry yg sy sempat monitor dapat la alihkan kepada BE.
Manakala yg xsempat monitor, set dan forget sahaja.
Kesibukan ditambah dengan permainan emosi yg dah tak stabil (setelah first 3 loss) jadikan entry2 yg kurang berkualiti.
Masa utk study semula dan kukuhkan basic dan disiplin.


P/s: Instaforex ada bagi sy akaun real 1500 USD (status semasa 1 win, 2 loss).
Tak pasti boleh withdraw atau tak. Tapi sy cuba layan saja la.
Utk akaun ni lebih fokus kpd entry yg kurang berisiko dan bersifat swing.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
115
Reaction score
35
Points
60
Week 16 (10/5/2020)

Marking untuk minggu ini. Dah 2 minggu skip posting marking.

EURUSD
Price kini berada di Zone demand daily dan H1 kelihatan bibik2 uptrend.
Sekarang price menghampiri kotak biru, akan cuba lihat di M5/M15 untuk setup buy.
Setup buy akan jadi berisiko sekiranya price close dibawah decision level.

EU_h1.png


GBPUSD
Price menembusi trendline tetapi tak berjaya close di bawah S1, membuat rejection dan masuk semula ke dalam trendline.
Sy akan mencari setup Buy di M15 sekiranya price masuk ke kotak S2.
S2 juga merupakan decision level utk price sell, sekiranya ditembusi, kemungkinan price nk ke bawah.

GU_h1.png



AUDUSD
Price berada didalam zone Supply Daily.
Sekiranya price berjaya close di bawah zone decision level, sy akan mencari setup sell ketika retrace.

AU_h1.png


USDJPY
Price berada di zone Demand daily.
Di H1 punya price sudah break trendline dan membentuk uptrend channel?
Sy akan cari setup buy apabila price tiba di S2/S1.

UJ_h1.png


USDCAD
Price di zone Demand Daily.
Sekiranya price berjaya close diatas decision level, sy akan mencari setup buy ketika price retrace.

UC_h1.png



Selamat berpuasa kpd warga carigold.
Tahun ni merupakan kali pertama sy xdpt beraya bersama keluarga. 😂
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
115
Reaction score
35
Points
60
Week 16 (10/5/2020)

Marking untuk minggu ini. Dah 2 minggu skip posting marking.

EURUSD
Price kini berada di Zone demand daily dan H1 kelihatan bibik2 uptrend.
Sekarang price menghampiri kotak biru, akan cuba lihat di M5/M15 untuk setup buy.
Setup buy akan jadi berisiko sekiranya price close dibawah decision level.

View attachment 234362

GBPUSD
Price menembusi trendline tetapi tak berjaya close di bawah S1, membuat rejection dan masuk semula ke dalam trendline.
Sy akan mencari setup Buy di M15 sekiranya price masuk ke kotak S2.
S2 juga merupakan decision level utk price sell, sekiranya ditembusi, kemungkinan price nk ke bawah.

View attachment 234367


AUDUSD
Price berada didalam zone Supply Daily.
Sekiranya price berjaya close di bawah zone decision level, sy akan mencari setup sell ketika retrace.

View attachment 234368

USDJPY
Price berada di zone Demand daily.
Di H1 punya price sudah break trendline dan membentuk uptrend channel?
Sy akan cari setup buy apabila price tiba di S2/S1.

View attachment 234369

USDCAD
Price di zone Demand Daily.
Sekiranya price berjaya close diatas decision level, sy akan mencari setup buy ketika price retrace.

View attachment 234370


Selamat berpuasa kpd warga carigold.
Tahun ni merupakan kali pertama sy xdpt beraya bersama keluarga. 😂
Update pergerakan semasa price.
3/5 mengikut arah marking, 2 lagi failed.
Kita move on dan update marking baru utk cari zone entry.

eu.png


gu.png


au.png


uc.png


uj.png
 
Sponsored Post
Top
Log in Register