Journal Mhasri

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.12089
USD / JPY
108.681
GBP / USD
1.25960
USD / CHF
0.96182
USD / CAD
1.35048
EUR / JPY
121.819
AUD / USD
0.69328

CG Sponsors




scriptkidis

Freshie
Joined
Feb 17, 2020
Messages
2
Reaction score
2
Points
8
Wslm. Terima kasih sudi singgah :giggle:
Boleh dikatakan macam itu. Sebab sy akan tunggu price retest/retrace untuk entry.
Tujuan sy tunggu price retrace supaya dapat SL yg lebih kecil dan kurang risiko.
Sebabnya kadang2 ada yg false engulf/breakout.
Jika tersalah arah pun, biasanya akan dapat 5-10 pips before price u-turn.
Tapi ada juga keadaan price tak buat retest dan terus gerak, sy anggap tak ada rezeki.

Sekarang sy ada tambah sikit SOP supaya entry lebih kukuh.
Boleh tengok di post #104 untuk sy punya SOP entry guna multi timeframe (post #104)
Jika setup di higher timeframe kebiasaanya lower timeframe akan buat retest/retrace yg cantik.

Contoh cara sy cari tempat/marking untuk entry:

View attachment 221146

View attachment 221147

View attachment 221148

Sy masih dalam proses belajar juga.
Jika silap harap di maafkan :D
Baik, penjelasan yg terang. Terima kasih. Teruskan berkarya!!
 
Sponsored Post

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
101
Reaction score
31
Points
60
Week 12 (29/03/2020)

Marking2 untuk minggu ini.

EURUSD
Price memasuki zone Supply di Daily timeframe.
Akan menanti di H1 jika ada setup untuk sell.

GBPUSD
Price menghampiri SNR, kemungkinan tidak sampai sekiranya price react kepada zone H4

AUDUSD
Price sudah semakin hampir untuk mencecah 0.63265


EU.png


GU.png


AU.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
101
Reaction score
31
Points
60
Week 12 (29/03/2020)

Marking2 untuk minggu ini.

EURUSD
Price memasuki zone Supply di Daily timeframe.
Akan menanti di H1 jika ada setup untuk sell.

GBPUSD
Price menghampiri SNR, kemungkinan tidak sampai sekiranya price react kepada zone H4

AUDUSD
Price sudah semakin hampir untuk mencecah 0.63265


View attachment 221687

View attachment 221688

View attachment 221689
Update pergerakan semasa untuk AU.
Price membuat rejection kepada zone yg ditanda.

semasa_AU.png


Sy ada entry malangnya sudah terkena SL..
Walau bagaimanapun zone masih hold dan tidak tembus.
Sekarang price seakaan meneruskan perjalanan ke atas.

SL AU.png
 
Last edited:

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
498
Reaction score
53
Points
30
Update pergerakan semasa untuk AU.
Price membuat rejection kepada zone yg ditanda.

View attachment 221820

Sy ada entry malangnya sudah terkena SL..
Walau bagaimanapun zone masih hold dan tidak tembus.
Sekarang price seakaan meneruskan perjalanan ke atas.

View attachment 221818
Itu tak ada nasiblah tu.

Kadang-kadang nasib mainkan peranan juga, macam aspek lain di luar trading.

Tapi kalau sudah berkali-kali terjadi tu maka kena jauhkan sedikit stop loss selepas entry.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
101
Reaction score
31
Points
60
Pergerakan semasa EU
Price reject di box + trendline..(bulatan merah)
Sy akan tunggu price break minor trendline and horizontal line untuk membuat decision.

semasa_EU.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
101
Reaction score
31
Points
60
Itu tak ada nasiblah tu.

Kadang-kadang nasib mainkan peranan juga, macam aspek lain di luar trading.

Tapi kalau sudah berkali-kali terjadi tu maka kena jauhkan sedikit stop loss selepas entry.
Setuju tuan..
Sekarang sy masih fine tune entry point.
Lot size sy pun tak betul lagi, sepatutnya ikut risk:reward ratio.
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
Setuju tuan..
Sekarang sy masih fine tune entry point.
Lot size sy pun tak betul lagi, sepatutnya ikut risk:reward ratio.
AUDUSDM5.png


ni pendapat saya je.. kalau price nak naik SL di line merah..
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
101
Reaction score
31
Points
60
View attachment 222559

ni pendapat saya je.. kalau price nak naik SL di line merah..
Terima kasih.
Sy setuju, lebih baik sekiranya SL di bawah zone BUY.
Cumanya waktu tu sy sedikit ambitious dan nak SL kecik 😅
Apa2 pun tetap happy sebab price naik semula ke atas selepas kena SL tu.

p/s: Entry sy atas lagi sikit, masih banyak perlu belajar 😂

1585997385032.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
101
Reaction score
31
Points
60
Pergerakan semasa EU
Price reject di box + trendline..(bulatan merah)
Sy akan tunggu price break minor trendline and horizontal line untuk membuat decision.

View attachment 221925
Setup ni tak valid sebab price tak break trendline/horizontal line dan continue buat new low.
Akan tetapi, entry gatal tangan telah memerangkap sy.. konon nak cover loss di AU

1585999989582.png


Selepas terkena, duduk rehat sekejap dan tengok2 smula analisa week12. (post #112)
Berdasarkan marking di situ, EU di zone sell untuk daily.
Jadi bila tgok chart semula, di tfH4 telahpun membuat new low (bulatan merah) dan price naik ke zone sell H4.
Jadi entry dibuat berdasarkan price action di H1 dan M15.
Waktu snapshot ni di ambil, post 1 dah TP di low dalam bulatan merah.
Kemudian entry 3 di ambil based on zone h1, ketika price membuat retrace.
Maka lengkap lah comeback untuk minggu ini. Betul bak kata experienced trader,
tiada teknik yg "holy grail", apa yg penting ialah MM.
Buat masa ni MM sy masih kelaut lagi, cuma sy pastikan setiap entry ade SL supaya loss terkawal.

comeback.png


Asyik post pasal loss, bagi peluang sy post pasal profit pulak :D
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
101
Reaction score
31
Points
60
Genap 4 bulan usia Journal sy ni, jadi sy nk recaps sikit perjalanan akaun. (DEMO)

recaps.png


Trade : 36
Win : 18 (2 +Be)
Loss : 18
Win Rate : 44%

Modal : 100 000
Profit : +-2000 (2%)

Kekurangan:
1. Tiada MM yg betul.
2. Entry gatal tangan.

Action Item;
1. Buka demo akaun berdasarkan actual value yg sy mampu depo (10 USD) Akaun micro dan cent.
2. Practice MM yg betul dengan win:loss ratio minima 2:1

Projection pengiraan berdasarkan results di atas:
Risk : 2%
Gain : 4%

Win (16) = 16 x 4% = 64%
Loss (18) = 18 x 2% = 36%

Profit (win - loss)
64% - 36% = 28%


Minta tolong betulkan jika sy ada tersilap pengiraan. Terima kasih.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register