Best Journal of the Month Journal Mhasri

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13
USD / JPY
106.904
GBP / USD
1.26225
USD / CHF
0.94122
USD / CAD
1.35885
EUR / JPY
120.802
AUD / USD
0.695

CG Sponsors




Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
116
Reaction score
36
Points
60
Week 10 (16/03/2020)

Kebanyakan harga berada di zone daily atau monthly.
Bila berada di zone, sy anggap ada 2 kemungkinan. (contoh situasi sell)
1) Tempat akan menjadi tempat TP trader, menyebabkan price retrace untuk seketika dan meneruskan terjunan.
2) Tempat terletaknya buy order yg mampu menukar arah pergerakan price.

Dalam situasi ini sy akan cari decision level yg mana mampu membantu menapis sekiranya price mahu ke atas atau re-entry sell untuk ke bawah lagi.

View attachment 219368

View attachment 219369

View attachment 219370

Update semasa pergerakan harga. Komen terletak pada gambar.
Jika price meneruskan penurunan dan menjauhkan diri dari decision level, bolehlah alihkan marking kepada level yg baru.


EU_h1.PNG


GU_h1.png


AU_h1.png
 
Sponsored Post

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
512
Reaction score
61
Points
30
Menarik chart setup untuk major currency pairs iaitu EURUSD, GBPUSD dan AUDUSD. Ada trendline.

Sayang, cuma satu currency pair yang tidak ada iaitu USDJPY.

Tidak ada sesiapa pun yang tahu apa teknik yang sebenar untuk meramal market.

Tapi apa yang pasti teknik yang simple ialah ada untuk meramal market.

Cuba boss gunakan konsep decision timing pula menggantikan decision level.

Maksudnya boss buat keputusan berdasarkan selang masa tertentu.

Contohnya 4 jam sekali.

Kalau menggunakan timeframe H4 maka trade decision akan dibuat apabila satu candlestick itu betul-betul sudah complete.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
116
Reaction score
36
Points
60
Menarik chart setup untuk major currency pairs iaitu EURUSD, GBPUSD dan AUDUSD. Ada trendline.

Sayang, cuma satu currency pair yang tidak ada iaitu USDJPY.

Tidak ada sesiapa pun yang tahu apa teknik yang sebenar untuk meramal market.

Tapi apa yang pasti teknik yang simple ialah ada untuk meramal market.

Cuba boss gunakan konsep decision timing pula menggantikan decision level.

Maksudnya boss buat keputusan berdasarkan selang masa tertentu.

Contohnya 4 jam sekali.

Kalau menggunakan timeframe H4 maka trade decision akan dibuat apabila satu candlestick itu betul-betul sudah complete.
Cadangan yg menarik.
Macam ni ke apa yg boss maksudkan?
Bila price approach zone yg kita nak sell, tunggu dia closed bearish dan selepas itu baru entry?

1584816609227.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
116
Reaction score
36
Points
60
Salam dan apa khabar rakan2 trader.
Hari ini hari ke5 "Perintah Kawalan Pergerakan", diharap kita sama2 dapat memberi kerjasama
agar penularan wabak dapat dihentikan.

Sambil2 duduk di rumah bolehlah kita mengkaji chart.
Antara SOP yg saya praktikkan dalam 2-3 minggu ini ialah seperti snapshot:

FULL_SOP.png


Untuk SOP ini, memerlukan minima 2 timeframe:
Timeframe A: Higher timeframe, untuk marking zone SND/SNR (contoh H1)
Timeframe B: Lower timeframe untuk cari setup entry (contoh M5/M15)

Apabila price menyentuh zone marking di timeframe A,
Sy akan beralih ke timeframe B dan tunggu seperti setup dalam gambar di atas.
TP minima 1:3

Dengan cara ini trading sy lebih santai dan teratur.
Jika price tak mencecah marking no4 sebelum membuat penurunan, sy anggap tiada rezeki.

notakaki: Ini sekadar nota untuk perjalanan journal pembelajaran sy, bukan strategy sharing.
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
116
Reaction score
36
Points
60
Week 11 (23/3/2020)

Jika di ikutkan trend, sekarang EU, GU dan AU masing2 downtrend.
Cuma pada masa ni, GU & AU dah mula break trendline di H4. (mungkin sekadar retrace)
Mungkin akan duduk tepi dulu pd hari isnin dan lihat mcm mana pergerakan price.

EU.png


GU.png


AU.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
116
Reaction score
36
Points
60
Week 11 (23/3/2020)

Jika di ikutkan trend, sekarang EU, GU dan AU masing2 downtrend.
Cuma pada masa ni, GU & AU dah mula break trendline di H4. (mungkin sekadar retrace)
Mungkin akan duduk tepi dulu pd hari isnin dan lihat mcm mana pergerakan price.

View attachment 220465

View attachment 220466

View attachment 220467
Update semasa pergerakan harga, nampaknya price memberi reaksi yg cukup baik terhadap zone yg ditanda
Untuk AU, jika tembus box biru di atas, ada peluang cerah untuk sampai di 0.63265

EU_h1.PNG


GU_h1.png


AU_h1.png
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
116
Reaction score
36
Points
60
salam bro, bila kita jumpa engulf so kita akan set dalam otak yg price akan kembali di kawasan engulf tersebut ya ?
Wslm. Terima kasih sudi singgah :giggle:
Boleh dikatakan macam itu. Sebab sy akan tunggu price retest/retrace untuk entry.
Tujuan sy tunggu price retrace supaya dapat SL yg lebih kecil dan kurang risiko.
Sebabnya kadang2 ada yg false engulf/breakout.
Jika tersalah arah pun, biasanya akan dapat 5-10 pips before price u-turn.
Tapi ada juga keadaan price tak buat retest dan terus gerak, sy anggap tak ada rezeki.

Sekarang sy ada tambah sikit SOP supaya entry lebih kukuh.
Boleh tengok di post #104 untuk sy punya SOP entry guna multi timeframe (post #104)
Jika setup di higher timeframe kebiasaanya lower timeframe akan buat retest/retrace yg cantik.

Contoh cara sy cari tempat/marking untuk entry:

example1.png


example2.png


example5.png


Sy masih dalam proses belajar juga.
Jika silap harap di maafkan :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register