Best Journal of the Month Journal Mhasri

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13257
USD / JPY
107.519
GBP / USD
1.25154
USD / CHF
0.93947
USD / CAD
1.35382
EUR / JPY
121.774
AUD / USD
0.69786

CG Sponsors




Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
34
Points
60
Assalamualaikum dan selamat sejahtera warga CG dan trader.
Selamat datang ke journal saya.
Serba sedikit tentang biodata trading saya:

Trading experience:
Newbie

Masalah yang sering dihadapi:
1. Profit pada 2-3 trade pertama dan mula kerugian pada trade seterusnya.
2. Tiada plan TP/SL yang jelas
3. Bila bosan menunggu setup, mula membuat setup sendiri (Gatal tangan) 😅

Tujuan journal:
1. Tempat berlatih memahami pergerakan price
2. Tingkatkan disiplin dan komitment trading
3. Menimba ilmu dan perkongsian daripada trader2 lain

Trading Plan:
- Broker: Instaforex(DEMO)
- Modal: 10 000 USD (dah cuba buka akaun demo 10 or 100 USD tapi tak boleh?) :unsure:
- Jenis akaun: Standard
- Timeframe: (Weekly/Daily) untuk marking dan (h1/h4) untuk mencari setup entry.
- Risk/win ratio: Minimum 1:2 (Maximum risk 5% per entry)

Trading teknik yang ingin dipelajari/dipraktikkan:
1. Support & Resistance
2. Supply and demand
3. Trendline
4. Chart Pattern
5. Divergence (AO / Stoch) - Optional

Goal:
Mendapatkan trading teknik yg sesuai dengan diri dan sesuai dengan modal (10 - 100 USD)


Sumber Rujukan:
1. Carigold forex section (Forex Journal, Forex Development Technique, Forex Trading Styles)
2. Youtube
3. Google


:)cgrock
 
Sponsored Post

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,955
Points
201
tahniah tuan....sama2 kita update...sya pun belum kesempatan lg update journal...lg pun price belum lg normal..biasa market hujung tahun n awal tahun ni...banyak yang lari dari TA...
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
34
Points
60
tahniah tuan....sama2 kita update...sya pun belum kesempatan lg update journal...lg pun price belum lg normal..biasa market hujung tahun n awal tahun ni...banyak yang lari dari TA...
Terima kasih tuan. Patutlah sy tengok price lain macam je hujung2 tahun haritu.
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
17,048
Reaction score
2,955
Points
201
Terima kasih tuan. Patutlah sy tengok price lain macam je hujung2 tahun haritu.
hujung tahun dan awal tahun..biasanya TA out...PA ok...

takpa tuan update aje journal....lg pun nak guna DEMO kan...

berlatih MM dulu....teknikal banyak....

kunci dalam FOREX adalah MM...Money managment....

Ikut plan yang telah tuan lakar....disiplin kan itu dulu...jangan terikut dengan Profit yang besar...

kerana hari ni mungkin profit usd1k...esok boleh loss usd 1k...hehehhehe
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
34
Points
60
hujung tahun dan awal tahun..biasanya TA out...PA ok...

takpa tuan update aje journal....lg pun nak guna DEMO kan...

berlatih MM dulu....teknikal banyak....

kunci dalam FOREX adalah MM...Money managment....

Ikut plan yang telah tuan lakar....disiplin kan itu dulu...jangan terikut dengan Profit yang besar...

kerana hari ni mungkin profit usd1k...esok boleh loss usd 1k...hehehhehe
TQ tuan atas nasihat.
Tumpang tanya TA tu apa ye?
PA = Price Action?
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
34
Points
60
Nota 1: Support & Resistance

Rujukan:
TEKNIK CSR100 - "Trade with the Trend"

SUPPORT: terjadi apabila price/market dari atas ke bawah gagal melepasi satu garisan / zone dan patah balik ke atas. "Any part at which the market stopped going down and turned up"

RESISTANCE: terjadi apabila price / market dari bawah ke atas gagal melepasi satu garisan / zone dan patah balik ke bawah. "Any part at which the market stopped going up and turned down"

Disclaimer: Contoh gambar adalah berdasarkan kefaham yg dibaca. Jika salah sy mohon maaf dan tolong perbetulkan.

Contoh 1: Teori

SnR2.PNG



Contoh 2: Actual price

EU_snr.PNG
 

Attachments

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
34
Points
60
TA = Techincal Analysis

PA = Price action...

TA dan PA saling berhubung kait....di gerakkan oleh FA ( Fundamental analysis)
Oo, technical analysis.
Terima Kasih :(paid
 

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
34
Points
60
Nota 2: Supply and Demand

Pada pemahaman sy, supply and demand hampir sama dengan support dan resistance.

Supply = Resistance
Demand = Support

Apa yg membezakan ialah supply and demand menceritakan situasi disebalik kenaikan dan penurunan price.

Analogi Supply dan Demand

(Demand > Supply) Price naik:
- Ali seorang penjual santan, beliau mampu hasilkan santan 20kg/hari dijual dengan harga RM4/kg
- Pada musim perayaan, pengguna memerlukan 30kg/hari (demand yg makin tinggi)
- Keadaan menyebabkan kekurangan santan berbanding permintaan.
- Jadi untuk mengelakkan persaingan, ada sesetengah pembeli yg sanggup membeli santan Ali dengan harga RM5/kg
- Akhirnya harga santan naik.

(Supply > Demand) Price menurun:
- Datang pula Abu, jual santan juga dan mampu hasilkan 20kg/hari tapi dijual dengan harga RM3/kg
- Jadi untuk kekal bersaing, Ali terpaksa menurunkan harga santan nya daripada RM4 kepada harga yg lebih rendah.

Contoh:

SnD.PNG


Cara menanda supply dan demand sangat berbeza di antara ramai2 trader seluruh dunia.
Jadi agak sukar untuk tentukan cara mana yg betul atau lebih tepat.
 

Attachments

Mhasri

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2020
Messages
114
Reaction score
34
Points
60
Nota 3: Trendline

Seperti yang kita tahu, market ada 3 jenis (uptrend, downtrend, sideway)

Uptrend : Apabila price membentuk higher high berbanding price yg sebelumnya.
Downtrend : Apabila price membentuk lower low berbanding price yg sebelumnya.
Sideway : Keadaan apabila price gagal menembusi mana2 high atau low price yg sebelumnya.

market_type.PNG


Trendline untuk uptrend :
- Bertindak sebagai support
- Tarik daripada lower low ke higher low.

Trendline untuk downtrend :
- Bertindak sebagai resistance
- Tarik daripada Higher high ke lower high.

Contoh:

trendline.PNG
 
Sponsored Post
Top
Log in Register