Jom Share - Kisah Kisah Dongeng dan Tauladan Forex Scene di Malaysia

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17537
USD / JPY
104.406
GBP / USD
1.30086
USD / CHF
0.90934
USD / CAD
1.32907
EUR / JPY
122.716
AUD / USD
0.70643

CG Sponsors




mahir79

Active Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,762
Reaction score
112
Points
33
Meh aku senaraikan kisah-kisah dongeng dan sedikit kisah benar Forex Trader kat Malaysia untuk rekod umum dan khas untuk newbie sebelum terkena.

Kisah Dongeng 1
Cerita si penglipur lara yang hidup susah dan trade forex asyik loss aja. Lepas tu, pergi lepak Coffee Bean ke Starbucks ke Old Town ke, nampak ada mamat trade forex kat laptop. Akaun besar giler berjuta-juta lemon nilainya. Mamat tu pun, ajarla kita cara trade dan tunjuk profit 200% sebulan. Mamat tu mesti sempoi, naik motor jer. Tak pakai kereta mewah pun walaupun akaun berjuta juta lemon.

Kisah Dongeng 2
Cikgu ajar kursus forex. Biasanya yang akan gebang beritahu satu Malaysia, balaci atau anak-anak murid dia ler. Anak2 murid (selalunya cikgu tu sendiri) akan beritahu cikgu forex tu hidup kaya raya dengan hasil trading forex aja. Akaun plak dakwanya ada beribu ribu lemon nilainya. Tapi, tak pernah nak tunjuk live akaun kat anak murid, alasan, private and confidential. Cikgu Forex tu plak, diorang akan kata hidup sederhana. Ayat standard, cikgu ni hidup sederhana ni..ayat kover line kenapa cikgu tu tak pakai kereta mewah dan sebagainya la.

Kisah Dongeng 3
Ada trader plak bagitahu ada teknik baik punya, boleh hasilkan 200% sebulan. Tunjuk SS JPG kat forum. Tapi persoalannya, dah berapa tahun dapat 200% sebulan? Modal berapa?
Kalau takat modal USD 100 nak dapat USD 1000 pun masuk akal, return 1000%. Tapi cuba test USD 10,000, ada berani trade cara yang sama?


Kisah Dongeng 4
Nak buat manage akaun. Konon trade untung ribu ribu lemon. Tapi keter tak mewah pun. Akaun live tak tunjuk pun. P&C.


Kisah Benar 1 (sesekali kasi kisah benar la pulak)
Kisah benar yang dah diverified oleh orang lain tapi aku tau la kisah benar pasal aku percaya kat orang yang citer tu 100%. Cikgu Forex ni ajar orang FREE. kekadang orang takde duit dia hulur. Dia memang kaya forex. Pakai kereta mewah. So memang la kisah benar. hahhahaha

tambah tambah lagi kisah dongeng dalam alam forex

oleh Moneymaker3000

Kisah dongeng 1:

Kena tido malam nanti jumpa pakcik serba putih dalam mimpi bagi signal untuk keesokan harinya.

Kisah dongeng 2:

Post SS kat forum cg untung byk / hijau belambak tapi realitinya bila price cecah resistance dia buy, cecah support dia sell...tak pasal2 kena hedging

Kisah dongeng 3:

Iklan EA untung kaw2 tapi bila test kat akaun live habis hancur

Kisah dongeng 4 :

Offer ajar forex secara percuma, hari2 untung ratus2 pips kata dia. Tapi bila dah contact dia suruh ym plak. Bila dah ym dia kata nak ajar yg newbie saja. Bila kita betul2 newbie dia mintak salinan ic dan profile plak.

oleh Mangkaq
Kisah separuh dongeng
Ada sorang mamat ni...masa menoreh dalam kebun gotah,dia dapat alamat matawang GBPUSD nak naik.Dia pon balik...Beli dgn lot besar kaw-kaw...dengan tak semena-mena matawang betol2 naek..kaya raya la budak tu!!
walaupun org nmpk bdk ni kaya raya.Tapi dia tetap pegi noreh gotah.Rupo-rupo eh ado jin dalam kobon gotahnyo.
__________________
 
Last edited:
Sponsored Post

mosadely

Junior Member
Joined
Dec 3, 2009
Messages
93
Reaction score
1
Points
11
Meh aku senaraikan kisah-kisah dongeng dan sedikit kisah benar Forex Trader kat Malaysia untuk rekod umum dan khas untuk newbie sebelum terkena.

Kisah Dongeng 1
Cerita si penglipur lara yang hidup susah dan trade forex asyik loss aja. Lepas tu, pergi lepak Coffee Bean ke Starbucks ke Old Town ke, nampak ada mamat trade forex kat laptop. Akaun besar giler berjuta-juta lemon nilainya. Mamat tu pun, ajarla kita cara trade dan tunjuk profit 200% sebulan. Mamat tu mesti sempoi, naik motor jer. Tak pakai kereta mewah pun walaupun akaun berjuta juta lemon.

Kisah Dongeng 2
Cikgu ajar kursus forex. Biasanya yang akan gebang beritahu satu Malaysia, balaci atau anak-anak murid dia ler. Anak2 murid (selalunya cikgu tu sendiri) akan beritahu cikgu forex tu hidup kaya raya dengan hasil trading forex aja. Akaun plak dakwanya ada beribu ribu lemon nilainya. Tapi, tak pernah nak tunjuk live akaun kat anak murid, alasan, private and confidential. Cikgu Forex tu plak, diorang akan kata hidup sederhana. Ayat standard, cikgu ni hidup sederhana ni..ayat kover line kenapa cikgu tu tak pakai kereta mewah dan sebagainya la.

Kisah Dongeng 3
Ada trader plak bagitahu ada teknik baik punya, boleh hasilkan 200% sebulan. Tunjuk SS JPG kat forum. Tapi persoalannya, dah berapa tahun dapat 200% sebulan? Modal berapa?
Kalau takat modal USD 100 nak dapat USD 1000 pun masuk akal, return 1000%. Tapi cuba test USD 10,000, ada berani trade cara yang sama?


Kisah Dongeng 4
Nak buat manage akaun. Konon trade untung ribu ribu lemon. Tapi keter tak mewah pun. Akaun live tak tunjuk pun. P&C.


Kisah Benar 1 (sesekali kasi kisah benar la pulak)
Kisah benar yang dah diverified oleh orang lain tapi aku tau la kisah benar pasal aku percaya kat orang yang citer tu 100%. Cikgu Forex ni ajar orang FREE. kekadang orang takde duit dia hulur. Dia memang kaya forex. Pakai kereta mewah. So memang la kisah benar. hahhahaha

tambah tambah lagi kisah dongeng dalam alam forex
kisah yg selalu ku baca dlm cg:)cgrock
 

mangkaq

Super Active Member
Joined
Mar 13, 2008
Messages
8,834
Reaction score
71
Points
75
Kisah separuh dongeng
Ada sorang mamat ni...masa menoreh dalam kebun gotah,dia dapat alamat matawang GBPUSD nak naik.Dia pon balik...Beli dgn lot besar kaw-kaw...dengan tak semena-mena matawang betol2 naek..kaya raya la budak tu!!
walaupun org nmpk bdk ni kaya raya.Tapi dia tetap pegi noreh gotah.Rupo-rupo eh ado jin dalam kobon gotahnyo.
 

788

Active+ Member
Joined
Jan 18, 2009
Messages
4,601
Reaction score
18
Points
25
aku suka Kisah Dongeng 1 tuu..mana nasser ni..dah jumpa dah sifu tuu..
 

fido1

Banned
Joined
Oct 25, 2009
Messages
7,268
Reaction score
339
Points
81
Kisah separuh dongeng
Ada sorang mamat ni...masa menoreh dalam kebun gotah,dia dapat alamat matawang GBPUSD nak naik.Dia pon balik...Beli dgn lot besar kaw-kaw...dengan tak semena-mena matawang betol2 naek..kaya raya la budak tu!!
walaupun org nmpk bdk ni kaya raya.Tapi dia tetap pegi noreh gotah.Rupo-rupo eh ado jin dalam kobon gotahnyo.
ni kisah bro ke?:D
 

eday84

CG Top Poster Club
Joined
Jan 10, 2009
Messages
27,695
Reaction score
146
Points
128
Kisah separuh dongeng
Ada sorang mamat ni...masa menoreh dalam kebun gotah,dia dapat alamat matawang GBPUSD nak naik.Dia pon balik...Beli dgn lot besar kaw-kaw...dengan tak semena-mena matawang betol2 naek..kaya raya la budak tu!!
walaupun org nmpk bdk ni kaya raya.Tapi dia tetap pegi noreh gotah.Rupo-rupo eh ado jin dalam kobon gotahnyo.
hakhakhak..
memang dongeng abes ni.. signaler mana menoreh tu ekekek..
erm tp kisah benar 1 tu wujud la..
 

paknalbudu

Junior Member
Joined
Feb 14, 2008
Messages
90
Reaction score
1
Points
11
Kisah separuh dongeng
Ada sorang mamat ni...masa menoreh dalam kebun gotah,dia dapat alamat matawang GBPUSD nak naik.Dia pon balik...Beli dgn lot besar kaw-kaw...dengan tak semena-mena matawang betol2 naek..kaya raya la budak tu!!
walaupun org nmpk bdk ni kaya raya.Tapi dia tetap pegi noreh gotah.Rupo-rupo eh ado jin dalam kobon gotahnyo.
pon..pon...mcm kisah abg kassim dgn milah....baik punyya RAJA LAWAK..:D
 

miela78

Active+ Member
Joined
Dec 28, 2008
Messages
3,338
Reaction score
74
Points
30
hehehehhe... trader yg yg sebanar diam2 ubi jer.. tak da heboh sekampong tu.. org kata ler huhuhu
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,256
Reaction score
517
Points
176
Kisah dongeng 1:

Kena tido malam nanti jumpa pakcik serba putih dalam mimpi bagi signal untuk keesokan harinya.

Kisah dongeng 2:

Post SS kat forum cg untung byk / hijau belambak tapi realitinya bila price cecah resistance dia buy, cecah support dia sell...tak pasal2 kena hedging

Kisah dongeng 3:

Iklan EA untung kaw2 tapi bila test kat akaun live habis hancur

Kisah dongeng 4 :

Offer ajar forex secara percuma, hari2 untung ratus2 pips kata dia. Tapi bila dah contact dia suruh ym plak. Bila dah ym dia kata nak ajar yg newbie saja. Bila kita betul2 newbie dia mintak salinan ic dan profile plak.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register