Jimat Elektrik: Lampu Pijar-Lampu CFL atau Lampu LED? Yang mana satu nak pilih ni?

Recommended Brokers


Latest Threads

damaiG

Active+ Member
Joined
Jul 14, 2011
Messages
2,988
Reaction score
22
Points
38
Lumen adalah satu unit ukuran kecerahan untuk lampu, seperti juga meter untuk mengukur panjang. Untuk perbandingan, lampu kalimantang 36W yang biasa digunakan kat rumah mempunyai kecerahan 2500 Lumen berbanding downlight led 20W yang mempunyai kecerahan 1500 Lumen.
Unit 2,700K 3000K, 6500K pula adalah merujuk kepada warna cahaya yang terhasil ataupun colour temperature. Bagi nilai K yang rendah, cahaya yang terhasil berwarna kekuningan. Semakin tinggi nilai K, cahaya menjadi lebih putih, manakala nilai K yang lebih tinggi lagi, cahaya akan menjadi kebiruan.
Rumah aku semua menggunakan lampu LED ini, tapi harga campur semua boleh tahan jugak la..:">
Lumens ni lebih kurang mcm ukuran cahaya pada
mata kita.
Klu nampak lg terang tu, tinggi lah lumensnya.
Kdg2 ada gak lampu yg guna ukuran lux.
Jika nilai lumen dlm 6500, lux maybe dlm 50k ke atas
klu ikut congak2 saya lah..
Ketinggian siling dari lantai main peranan besar..
Kalau yg dari China ni, x bleh percaya sgt dgn
description lumens nya..
Just bleh jdkan panduan je..
Klu nak lg terang mmg kena pakai cool light or daylight.
Satu brand malaysia yg ok pd saya klu tuan nak try
pakai, brand sumlite klu utk jenis led downlight.
Harga dlm 19 ke 23 ringgit klu x salah utk saiz 6",
dgn lubang downlight 5" ke 5.5"..
oic baru faham, lumen = cerah lampu, 6500k color lampu tu. mcm den kabo sebelum ni 2 lampu berbeza satu brand fsl satu lagi xda brand. lumen tak pasti berapa tapi color masing2 6500k yg peliknya fsl tu jadi biru sikit cahaya banding yg satu lagi kuning sikit mcm lampu kalimantang biasa ni.

kira tak mahal juga la ye sumlite punya led den beli yg biasa ni pun fsl rm16 yg tak ada brand rm14. mmg cerah ruang tamu tu sbb guna lampu fsl 6500k tu. nak tunggu bil tnb sampai tengok mcm mana boleh decrease tak bil bulan ni sbb 80% kat rumah dah guna led
 
Sponsored Post

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,324
Reaction score
388
Points
0
cahaya lampu LED tidak setanding dgn lampu CFL, LED biasanya electronicnya rosak dulu... amat manja dgn kilat
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,648
Reaction score
655
Points
0
Lama tak jengah CariGold

Selamat Berpuasa semua
 

zulpc

Fun Poster
Joined
Oct 6, 2010
Messages
244
Reaction score
25
Points
0
Lampu led bulat e27 tu boleh pasang terus ke guna tapak downlight lama?
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
7,554
Reaction score
374
Points
88
Location
malizia
lampu panjang led beli dekat kedai letrik siap rumah rm17 sudah satu tahun masih sihat lagi
lampu panjang led beli dekat kedai electronik harga rm11.20 termasuk gst pakai 3 bulan sudah ko.

justru sapa cakap lampu led tahan lama kurang tepat.
 

Archangel17

Active Member
Joined
Oct 13, 2016
Messages
1,977
Reaction score
286
Points
0
lampu panjang led beli dekat kedai letrik siap rumah rm17 sudah satu tahun masih sihat lagi
lampu panjang led beli dekat kedai electronik harga rm11.20 termasuk gst pakai 3 bulan sudah ko.

justru sapa cakap lampu led tahan lama kurang tepat.
ape beza kedai elektrik nagn electronik tu bro? ke LED dah ade lampu klon skrg? sbb tu murah :D
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,014
Reaction score
367
Points
83
tukar lampu bilik aku,lampu led 30watt 3000lm jenama Olger rm10 ja. cerah elok
 
Sponsored Post
Top
Log in Register