BTC USD 29,006.0 Gold USD 1,853.48
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jepun mahu bina lif ke angkasa

Viere

CG Top Poster Club
gem
Messages
26,579
Joined
Aug 8, 2008
Messages
26,579
Reaction score
179
Points
123
du_02.1.jpg


TOKYO - Sebuah firma pembinaan Jepun mendakwa semalam ia mampu melaksanakan rancangan luar biasa untuk meletakkan pelancong di angkasa lepas dalam tempoh 40 tahun dengan membina sebuah lif setinggi 96,000 kilometer (km) atau suku jarak Bumi ke bulan.

Firma Obayashi Corp mendakwa lif itu boleh dibina dengan menggunakan teknologi karbon nanotube yang lebih 20 kali ganda lebih kuat daripada besi.

Menurut firma berkenaan, lif itu dapat membawa sehingga 30 penumpang pada sesuatu masa dan bergerak pada kelajuan 200 kilometer sejam selama seminggu sebelum berhenti di sebuah stesen pada jarak 36,000km.

Ketua projek itu, Satomi Katsuyama berkata, pelancong akan tinggal di stesen berkenaan manakala kumpulan penyelidik dan pakar akan meneruskan perjalanan.

"Manusia sejak dahulu lagi kagum dengan menara tinggi. Kami akan membina lif ini dari angkasa lepas dan bukan Bumi," katanya.

Walaupun Katsuyama yakin pelan tersebut akan berjaya, beliau belum menetapkan anggaran kos, lokasi dan pembiaya bagi membina struktur berkenaan.

Firma itu membina bangunan tertinggi di Jepun, Tokyo Sky Tree, yang setinggi 634 meter.

Antara penglibatan syarikat itu dalam pembinaan bangunan ialah Dubai Metro di Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Studio Universal Osaka, Jepun dan Stadium Australia yang digunakan untuk Sukan Olimpik Sydney. - AFP
 
Sponsored Post

kambeng

Fun Poster
Messages
161
Joined
Jun 25, 2011
Messages
161
Reaction score
0
Points
10
nk kiamat da ni.. abis rosak bumi..cane bumi nk bergerak..msti terganggu
 

Tajul505

Active Member
Messages
2,096
Joined
Oct 26, 2010
Messages
2,096
Reaction score
31
Points
30
gilo....kalau aku dia bg naik free pon sumpah aku xnak...giler punye projek ni...huhu
 

iwan87

Active+ Member
Messages
2,620
Joined
Mar 23, 2009
Messages
2,620
Reaction score
7
Points
25
Awards
1
ngarut2...
tu je leh cakap...
 

monohaihyip

Active Member
Messages
1,316
Joined
Mar 20, 2007
Messages
1,316
Reaction score
13
Points
25
heee ini bebetul bukan cobaan, tunggula lg 40 tahun
 

akeyrasta

Super Active Member
Messages
5,940
Joined
Nov 25, 2011
Messages
5,940
Reaction score
6
Points
65
Jenama Lif tu mesti Mitsubishi.
Made In Japan.:D
Tak main la klu dari German.
 

Kayzen

Fun Poster
Messages
373
Joined
Nov 22, 2007
Messages
373
Reaction score
3
Points
15
buleh buat...hehehe
malaysia xnak hantar pelancong sekali lagi ke?
 

G.Spicy

Super Active Member
Messages
5,850
Joined
Mar 19, 2011
Messages
5,850
Reaction score
57
Points
70
buleh buat...hehehe
malaysia xnak hantar pelancong sekali lagi ke?
Malaysia semua mengarut. Kihkih. :D
Bangsa lain dah kedepan dah.
Macam kes pendrive dan juga credit card online. Orang malaysia yg utarakan hendak buat. Tapi kena claim "mengarut". :">
 

mrdzy

Active Member
Messages
2,350
Joined
Jan 19, 2011
Messages
2,350
Reaction score
17
Points
25
dah macam anime gundam double 00 pulak.. adoi.. macam2 la diorang ni
 
Sponsored Post

Top
Log in Register