BTC USD 22,768.9 Gold USD 1,922.51
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jenama external HD atau Hard disk yang bertahan lama

harley

Super Active Member
Messages
5,290
Joined
Aug 24, 2009
Messages
5,290
Reaction score
20
Points
65
Aku nk tanye,

kalau nk cari external HD PC, brand apa yg bagus ?

Klau hard disk lak brand apa yg bagus ?

AKu bukak thread ni, aku tgh pening kepala, sebab 2 hard disk pc aku baru je rosak.

Hard disk yg pertama brand western digital, 160gb aku beli dgn harga RM164. Tak sampai sebulan dah rosak..

tak sampai sebulan tu, nak claim ? xyah lah buang masa je, bg aku data dalam tu yg paling berharga.

Hard disk yg kedua brand seagate 160gb jgk, yg ni pakai lebih kurang 2 bulan.. tu tut tut. celakek jgk..



DVD paling bagus nak simpan data2, tapi masalahnya, DVD ni menyemak, dah la 1 DVD paling besar 8gb je, kalau fail sampai 30gb ? tak ke banyak kena beli DVD tu.. ekekke.

Skrng nak beli external lak, xtau external yg mcm mana yg susah nak rosak ataupun brand yg bagus, .

5 orang beli EHD brand yg sama, tak semuanya bernasib baik dapat EXD yg bertahan lama.

Skrng aku punya 2 hard disk tu, dah simpan, tgh kumpul duit nak nak hantar kat kedai reovery semua data.

satu hard disk, rm400-rm800 beb... wakakakka.
 
Sponsored Post

anbusan

Super Active Member
gem
Messages
9,132
Joined
Jan 22, 2006
Messages
9,132
Reaction score
501
Points
121
aku ade banyak tgk komen yg seagate skang ni mmg ampes tahap cipan, kejap je da kong huhu skang ni pun aku risau gak nak simpan dlm hdd tp nak simpan mane? akunye file da le hampir ke 2 tera semua huhu.

maxtor aku ade 2 bijik da 3 taun pakai ok lai Western digital da setaun ok and maxtor external aku pun da setahun ok....4 bln lepas beli 1 tera samsung tp wat simpan je x connect ke pc...connect time nak transfer data jek haha
 

harley

Super Active Member
Messages
5,290
Joined
Aug 24, 2009
Messages
5,290
Reaction score
20
Points
65
Ntahlah bro, aku tengah pening ni,

agak nya kena cari brand hitachi ni, takpun maxtor, aku punya maxtor kat pc asal masih ok, sampai skrng,,

MUngkin hard disk ada jgk yg ori atau yg tak ori kot :)) :))


2 tera ? kalau lebih duit, rembat je DVD, DVD aku jamin terbaik utk simpan data2 penting...

ko lempar kat dinding pun, masih ok :eek: :eek: :))
 

mustopa_a

Legendary Member
gem
Messages
12,098
Joined
Apr 9, 2008
Messages
12,098
Reaction score
73
Points
120
aku pakai notouch 1 Tera, dah macam-macam masuk..
sebelum ni ..western digital 80 gb, tiba-tiba tut tut .. tak leh masuk .. aku ingat kabel jem, .. dah tukar .. masih tak jalan.. mungkin .. board ext hhd tu kut.. aku belum pasti..

tapi .. notouch ni masih berfungsi .. kekadang .. tak masuk .. aku tutup suiz .. power supply ke Ext. HDD tu .. lepas on balik dah ok..

aku share dengan 3 pc..

beli pada 9/9/9..
 

otaida00taj

Legendary Member
gem
Messages
10,755
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,755
Reaction score
120
Points
133
ok... aku bagi pandangan aku berdasarkan pengalaman aku juga.
skrg maxtor dah tak ada, kena beli ngan seagate. jadi, seagate & maxtor dah sama sekarang.

western digital nie banyak pakai power, dan lagi satu cepat panas. tapi yang bagusnya, memang berkuasa dari yang lain. tak sesuai utk traveling.

seagate nie guna tenaga yang sikit dan agak susah nak rosak.
maxtor (dulu punya) pun bagus, tapi bila dah nak rosak, rosak je tanpa warning.

samsung pun ada, tapi belum ada pengalaman guna. nampak bagus dan senyap.

hitachi - susah nak cari...


nak tahan lama, semua tak boleh jamin. cuma aku sarankan ambil seagate, tak pun samsung. waktu beli tu tengok negara mana yang keluarkan. kalu boleh jangan ambil "Made in Thailand", cuma ambil "Made in Singapore" atau negara lain.

sikit nasihat, jangan sambungkan lebih dari 1 external HD ke PC pada satu² masa jika menggunakan interface yang sama. macam 2 external HD disambungkan ke PC menggunakan USB port.

sepanjang aku beli HD nie, dah 2 biji rosak;
- 1, 3.5" 40GB IDE IBM punya (2003)
- 2, 2.5" 40GB IDE Seagate (2004)
- 3, 3.5" 40GB IDE Maxtor (belum tahu), belum rosak tapi dah ada tanda² nak rosak

sekarang HD pun dah murah, korang beli la 2 x 500GB untuk backup benda yang sama jika data² tersebut adalah sangat penting.
 

harley

Super Active Member
Messages
5,290
Joined
Aug 24, 2009
Messages
5,290
Reaction score
20
Points
65
ok... aku bagi pandangan aku berdasarkan pengalaman aku juga.
skrg maxtor dah tak ada, kena beli ngan seagate. jadi, seagate & maxtor dah sama sekarang.

western digital nie banyak pakai power, dan lagi satu cepat panas. tapi yang bagusnya, memang berkuasa dari yang lain. tak sesuai utk traveling.

seagate nie guna tenaga yang sikit dan agak susah nak rosak.
maxtor (dulu punya) pun bagus, tapi bila dah nak rosak, rosak je tanpa warning.

samsung pun ada, tapi belum ada pengalaman guna. nampak bagus dan senyap.

hitachi - susah nak cari...


nak tahan lama, semua tak boleh jamin. cuma aku sarankan ambil seagate, tak pun samsung. waktu beli tu tengok negara mana yang keluarkan. kalu boleh jangan ambil "Made in Thailand", cuma ambil "Made in Singapore" atau negara lain.

sikit nasihat, jangan sambungkan lebih dari 1 external HD ke PC pada satu² masa jika menggunakan interface yang sama. macam 2 external HD disambungkan ke PC menggunakan USB port.

sepanjang aku beli HD nie, dah 2 biji rosak;
- 1, 3.5" 40GB IDE IBM punya (2003)
- 2, 2.5" 40GB IDE Seagate (2004)
- 3, 3.5" 40GB IDE Maxtor (belum tahu), belum rosak tapi dah ada tanda² nak rosak

sekarang HD pun dah murah, korang beli la 2 x 500GB untuk backup benda yang sama jika data² tersebut adalah sangat penting.

keke, memang western yg aku pnya tu made thai nyea..

AKu nk beli hd yg berzaiz besar pun tak berani dah, rosak yg takleh tahan tu..

skrng nak beli DVD je, boleh sekotak pun jadi la, buat backup data2 penting.. lempar kat dinding masih on :)):))

ada yg nk tolak external hd murah2 yg baik punya ? :))
 

harley

Super Active Member
Messages
5,290
Joined
Aug 24, 2009
Messages
5,290
Reaction score
20
Points
65
aku pakai notouch 1 Tera, dah macam-macam masuk..
sebelum ni ..western digital 80 gb, tiba-tiba tut tut .. tak leh masuk .. aku ingat kabel jem, .. dah tukar .. masih tak jalan.. mungkin .. board ext hhd tu kut.. aku belum pasti..

tapi .. notouch ni masih berfungsi .. kekadang .. tak masuk .. aku tutup suiz .. power supply ke Ext. HDD tu .. lepas on balik dah ok..

aku share dengan 3 pc..

beli pada 9/9/9..


tak lama lg lah tu.... :)):)):eek::eek:

video hilang xpe, fail sulit hilang, termenung 3 hari 3 malam :)):))
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register