BTC USD 43,896.7 Gold USD 1,768.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jason Statham Masih Jadi Pilihan

TengkuHaadi

Active+ Member
Joined
Mar 24, 2008
Messages
4,344
Reaction score
471
Points
41
image.jpg


Homefront (2013) - IMDb


TIDAK dinafikan filem The Transporter yang pertama kali menemui audiens pada 2002 berjaya mencuri perhatian penonton dan peminat filem dengan kehebatan dan jalan ceritanya yang penuh aksi.

Meskipun tidak sehebat filem-filem aksi yang lain, namun, The Transporter juga mempunyai pengikutnya yang tersendiri.

Dua filem The Transporter itu juga telah berjaya menaikkan nama pelakon utamanya, Jason Statham yang memegang watak sebagai Frank Martin ke puncak populariti sehingga ada yang menamakannya sebagai pelakon aksi alaf baru.

Bukan sekadar lakonannya yang mencuri perhatian tetapi dek kerana karisma dan personalitinya itu menjadikan Statham sebagai salah seorang pelakon yang sering mendapat perhatian pengarah dan penerbit untuk terus membintangi filem-filem aksi.

Jodoh Statham bersama filem itu terus terjalin apabila dia juga membawakan watak yang sama menerusi filem sekuel ketiga yang ditayangkan pada 2008.

Selain Statham, Robert Knepper dan Francois Berleand turut membintangi filem yang diarahkan oleh Olivier Megaton itu.

Sebelum filem The Transporter ‘meletup’ di pawagam, Statham sudah pun berlakon dalam beberapa filem lain seperti Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998), Snatch (2000), Turn It Up (2000), Ghosts of Mars (2001), The One (2001) dan Mean Machine (2001).

Selain itu, pelakon filem aksi ini juga adalah bintang bagi filem terkenal Hollywood seperti The Italian Job (2003), The Pink Panther (2006), Death Race (2008) , siri filem The Expendables (2010), Killer Elite (2011), The Mechanic (2011), Safe (2012), Parker (2013) dan Hummingbird (2013).

Dilamar Guy Ritchie

Statham mula menjadi pelakon setelah dilamar pengarah tersohor dan juga bekas suami Madonna, Guy Ritchie untuk membintangi filem Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Menurut Ritchie, dia terpikat dengan Statham kerana lelaki itu mempunyai ciri-ciri pelakon yang berkualiti dan dia yakin Statham mampu pergi jauh dalam bidang tersebut.

“Saya membuat pilihan tepat kerana peranan yang dibawanya membuatkan filem itu menjadi tumpuan, sekali gus popularitinya turut melonjak naik,” katanya.

Dalam filem berkenaan, Statham memegang watak sebagai Bacon dan berlakon di samping Nick Moran, Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Vinnie Jones, Sting, P.H. Moriarty dan Vas Blackwood.

Filem itu menjadi filem pertama lakonannya yang ditayangkan pada 1998.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels ialah sebuah filem yang serius tetapi penuh kejenakaan atau boleh juga dikatakan ‘komedi dalam keseriusan’.

Sebelum itu, Statham ialah model barangan sukan di negara kelahirannya, England.

Penghormatan dari Sylvester Stallone

Baru sahaja muncul menerusi filem Hummingbird bergandingan dengan Lee Asquith-Coe dan Benedict Wong, Statham kembali dengan buah tangan terbarunya yang berjudul Homefront.

Bakal ditayangkan bermula 28 November ini di pawagam-pawagam seluruh Malaysia, filem tersebut memerlukan Statham menjadi Phil Broker iaitu seorang lelaki berkeluarga yang berhijrah ke sebuah kawasan pedalaman bersama anak perempuannya demi melupakan kisah lampau yang menghantuinya.

Malangnya, ketenteraman yang dinikmati hanya sementara apabila mendapat tahu pekan yang didiaminya itu dalam diam-diam berubah menjadi sarang dadah dan keganasan.

Filem ini adalah adaptasi dari novel tulisan Chuck Logan, ditulis oleh pelakon aksi, Sylvester Stallone, dan diarahkan oleh Gary Fleder. Filem ini turut dibintangi Kate Bosworth, Winona Ryder, Frank Grillo dan Izabela Vidovic.

Menurut Statham, dia beruntung kerana ditawarkan untuk membawa watak utama oleh Stallone dan menganggapnya sebagai satu penghormatan yang cukup besar bagi dirinya.

“Dia menulis Homefront untuk dirinya sendiri. Itulah pujian terhebat pernah saya peroleh seumur hidup saya… seorang pembikin filem dan penulis lakon layar kelas A baru sahaja menyerahkan projek peribadinya kepada saya.

“Ia satu detik yang cukup bermakna dalam kerjaya saya, diberi skrip oleh Stallone, seorang penulis yang pernah meraih Anugerah Academy,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/jason-statham-masih-jadi-pilihan-1.223691
 
Sponsored Post

achok

Legendary Member
Joined
Jul 8, 2008
Messages
14,740
Reaction score
304
Points
141
Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

cerita ni memang best woooooo
 

Mr Ozu

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2010
Messages
4,866
Reaction score
21
Points
25
dpt awek dlm transformers tu bai..
 

gimau

Active+ Member
Joined
Oct 13, 2011
Messages
3,265
Reaction score
275
Points
41
patutnya filem Hitman dia yg jadik hero sbb karekter dia sebijik cam watak 47 dlm game.
 

my-elance

Active+ Member
Joined
Oct 19, 2009
Messages
3,033
Reaction score
8
Points
25
hero HITMAN tu lg sadis dan karismatik dr jason statham ni
mmg dia lg sesuai jd hitman tu

statham ni takde variasi karakter la. dia jenis stereotype pnya hero , tgk 1 movie dia. movie lain pun sama je pesen dan karakter dia
 

Jedi

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Feb 15, 2009
Messages
44,372
Reaction score
2,331
Points
201
Salaam.

'Transporter 2'...tak jemu.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register