Jangan sertai demonstrasi depan gereja: Polis

CG Sponsors
BlackSweater

Freshie
Joined
Jan 7, 2010
Messages
21
Reaction score
0
Points
3
KUALA LUMPUR: Polis hari ini memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak terbabit dalam sebarang demonstrasi di Gereja Assumption, Petaling Jaya yang dikatakan akan dijalankan pada 13 Januari ini.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, berkata tindakan berhimpun secara haram itu tidak akan membantu meredakan suasana tetapi hanya akan mengeruhkan lagi keadaan.

"Saya dimaklumkan ada SMS yang kini tersebar mengajak orang ramai berhimpun di gereja tersebut minggu hadapan, justeru saya merayu orang ramai agar tidak menyertai perhimpunan yang dikatakan itu.

"Serahkan siasatan kepada kami, biar kami yang uruskan...jangan membuat tindakan yang akan mengeruhkan lagi keadaan dan menimbulkan suasana tegang," katanya kepada pemberita selepas membuat lawatan ke gereja tersebut hari ini.

Beliau berkata, polis tidak akan teragak-agak untuk bertindak tegas terhadap sesiapa sahaja yang melakukan perkara yang melanggar peruntukan undang-undang, termasuk berhimpun secara haram.

Ketika ditanya mengenai dakwaan terdapat sebuah masjid di Klang Jaya diserang, beliau berkata: "Perkara seperti itu tidak berlaku. Tolong jangan dengar khabar angin dan tolong jangan buat spekulasi."

Beliau, bagaimanapun, berkata polis menerima satu laporan mengenai sebuah surau di Klang dibaling batu oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Katanya, setakat ini hanya tiga buah gereja di sekitar Selangor dijadikan sasaran.

"Tiada kes baru dilaporkan. Namun ada sebuah gereja dilaporkan mengalami kecurian," katanya.

Khalid berkata, polis sedang mengenal pasti suspek yang terbabit dalam cubaan membakar ketiga-tiga buah gereja di Selangor.

Sementara itu, beliau turut mengesahkan bahawa enam orang yang dipercayai anggota kumpulan "Penjahat Empat Jahanam" ditahan di Pasir Putih, Kelantan semalam yang mana empat daripada mereka adalah suspek utama dan dua lagi rakan kepada semua suspek.

"Dengan tangkapan itu, tujuh kes samun di sekitar Lembah Klang dan Pahang berjaya diselesaikan," katanya. - Bernama
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Top
Log in Register