BTC USD 23,110.5 Gold USD 1,927.96
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jangan Samakan Bong Dengan Chin Peng - Rahman

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,896
Points
591
KUCHING, 3 Dis (Bernama) - Keputusan kerajaan tidak membenarkan Chin Peng kembali ke Malaysia adalah tepat kerana sejarah membuktikan bekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya itu tidak berminat untuk membuang ideologi komunis, kata bekas Ketua Menteri Sarawak Tun Rahman Yaakub.

Tun Rahman, yang bertanggungjawab menamatkan ancaman komunis di Sarawak setelah memeterai Perjanjian Sri Aman pada 21 Ogos 1973, berkata Chin Peng tidak boleh disamakan dengan Bong Chee Kok, ketua Pasukan Rakyat Kalimantan Utara (Paraku), sayap angkatan bersenjata Biro Kedua Parti Komunis Kalimantan Utama (PPKU).

Bercakap kepada pemberita selepas majlis pelancaran syarikat Sarakita Sdn Bhd di sini Khamis, beliau berkata ancaman komunis yang diketuai Bong telah menjadi ancaman utama kepada keselamatan negeri pada ketika itu tetapi Bong dibenarkan kembali ke pangkuan masyarakat apabila beliau menunjukkan keikhlasan untuk menamatkan peperangan bersenjata berbanding Chin Peng.

Isu Chin Peng timbul apabila beliau menyatakan hasrat untuk pulang ke Malaysia bagi menziarahi keluarganya di Sitiawan, Perak, tetapi ini dibantah keras khususnya oleh bekas anggota tentera yang pernah berdepan dengan kekejaman komunis.

Tun Rahman berkata bahawa semasa di hutan, Bong tidak banyak melakukan kekejaman berbanding Chin Peng manakala pendekatan dan perwatakan kedua-duanya juga berbeza.

Beliau berkata Bong telah menunjukkan keikhlasannya untuk mencari jalan damai dan mengakhiri perjuangannya sebagai komunis.

Katanya komitmen Bong untuk mencari jalan damai terbukti apabila tidak lama selepas pertemuan mereka berdua, Perjanjian Sri Aman dimeterai antara kerajaan negeri dan Paraku dan ancaman komunis diketuai oleh Bong turut berakhir.

Bong kemudian meletak senjata dan memulakan satu perusahaan ternakan.

"Setiap Hari Raya dia datang ke rumah saya kecuali sejak dua tahun lepas," kata Tun Rahman.

-- BERNAMA
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Top
Log in Register