Jangan percaya! Alat jimat tenaga tak kurangkan bil elektrik

Recommended Brokers


TT

CG Super Hardcore Club
Gold Member
Joined
Jan 13, 2009
Messages
149,180
Reaction score
20,650
Points
1,661


Shahx

Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya posting ini menutup pintu rezki sesiapa.
Pendapat 2 sen saya mengatakan alat yg dalam gambar ini (dan yg seangkatan dengannya) sebenarnya hanya membaiki power factor.
Ia tidak dapat menjimatkan bil elektrik bulanan anda.
Power factor (pf) ini apa dia . Nilainya 0 hingga 1. Nak faham pf kena faham Real Power ( kuasa sebenar unitnya Watt) dan Reactive Power ( kuasa setara unitnya VAR). Sebelum tuu , ingat formula biasa ini , iaitu Real Power P = V x I x pf. Juga, ingat, TNB charge kita berdasarkan pengunaan Real Power, bukan pada Reactive Power.
Jom kita cuba fahamkan Real dan Reactive Power dgn analogy seekur kuda menarik gerabak keretapi di atas landasan keretapi. Kuda ni pulak dia tak lari dalam trek sebab kayu landasan tuu buat dia susah berlari. Jadi dia lari dan tarik dari luar trek, macam dalam gambar.
Dengan sekuat tenaga kuda tu tarik, maka bergeraklah gerabak tuu. Kalau kuda itu betul betul depan gerabak, maka kalau kuda tu kuasa tariknya 10 (misalnya sahaja), maka gerabak tuu pun bergerak dgn kuasa 10. Ini namanya penggunaan tenaga yg cekap, yakni tiada pembaziran.
Masalahnya, kuda ni lari dan tarik dari luar trek sebab dia takut kaki dia tersangkut pada palang palang landasan kalau dia tarik betul betul dlm landasan.
Jadi, kuda ni henjut kuasa= 10, tetapi gerabak ni bergerak pada kuasa = 9 ( misalnya sahaja) sebab kuda dari tepi, bukan depan gerabak.
Real power = 9. Reactive Power = 10.
Tnb charge kita Real power = 9 x 23 sen sejam ( misalnya ya). Tnb tak charge kita 10 x 23 sen.
PF = real power bahagi reactive power = 9/10 = 0.9 bila kuda tarik dari tepi trek.
Sebaliknya kalau kuda depan gerabak, PF = 10/10 = 1 . Ini penggunaan tenaga cekap.
Dlm sistem grid tnb, pf biasanya 0.85 . Maknanya tnb jana kuasa setara ( kuda tadi tuu) 10 watt (misalnya), kita bayar kuasa sebenar P = 10 x 0.85 = 8.5 watt. Tnb rugi 1.5 watt . Nasiblah tnb. Ko pun dah untung besar. Bab penalty (denda) yg dikenakan kepada large power consumer macam kilang kilang sekiranya beban motor mereka tidak cekap sebab pf bawah dari standard 0.85 , adalah cerita lain ya. Saya nak cerita pasal alat penjimat letrik ni .
Alat ini menambah baikkan pf di rumah. Tetapi kena ingat, formula w= v x i x pf, dan yg kita bayar adalah unit watt tuu .
Bila pf besar, karan i akan jadi kecil. Watt tetap sama.
Bila pf kecil, karan i akan membesar, memberikan watt yg sama. Voltan tetap 230V atau 415V utk 3 phase supply. Kalau watt tuu tetap sama, pasang alat itu tiada membawa apa apa penjimatan pada bil letrik.
Ia betul, alat ini ada sijil ST (suruhan jaya tenaga). Semua peralatan letrik di malaysia kena ada. Apa yg dihairankan. ST hanya nemgakui sijil pendaftaran, tidak bermakna ST akui alat ini jimatkan letrik. Ia adalah "pengakuan" (acknowledgement) yg berbeza.
TNB pun tak mengaku alat ini dapat jimatkan bil elektrik. Kalau betullah alat ini berkesan, saya pasti tnb akan beri percuma kepada setiap rumah kerana ia adalah lebih ekonomi dari tnb membina stesen janakuasa baru bagi menggantikan "kuasa kuda " yg hilang dlm cerita kuda di atas tadi.
Tiada alat yg dapat jimatkan letrik. Jap, tapi Aìrcond Inverter jimat elektrik ! Ini lain cerita. Ia jimat elektrik sebab penggunaan karan ia cekap berbanding aircond bukan Inverter. Ini bab technology design. Lain cerita. Penjimatan elektrik bergantung kepada sikap dan cara guna. Bukan sebab alat cucuk kat plug dinding, bil elektrik terus turun..
Sekali lagi, saya mohon maaf sekiranya posting ini menyekat rezki sesiapa. Yg salah, Yg silap adalah dari saya.
 
Sponsored Post

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
21,617
Reaction score
2,295
Points
191


Shahx

Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya posting ini menutup pintu rezki sesiapa.
Pendapat 2 sen saya mengatakan alat yg dalam gambar ini (dan yg seangkatan dengannya) sebenarnya hanya membaiki power factor.
Ia tidak dapat menjimatkan bil elektrik bulanan anda.
Power factor (pf) ini apa dia . Nilainya 0 hingga 1. Nak faham pf kena faham Real Power ( kuasa sebenar unitnya Watt) dan Reactive Power ( kuasa setara unitnya VAR). Sebelum tuu , ingat formula biasa ini , iaitu Real Power P = V x I x pf. Juga, ingat, TNB charge kita berdasarkan pengunaan Real Power, bukan pada Reactive Power.
Jom kita cuba fahamkan Real dan Reactive Power dgn analogy seekur kuda menarik gerabak keretapi di atas landasan keretapi. Kuda ni pulak dia tak lari dalam trek sebab kayu landasan tuu buat dia susah berlari. Jadi dia lari dan tarik dari luar trek, macam dalam gambar.
Dengan sekuat tenaga kuda tu tarik, maka bergeraklah gerabak tuu. Kalau kuda itu betul betul depan gerabak, maka kalau kuda tu kuasa tariknya 10 (misalnya sahaja), maka gerabak tuu pun bergerak dgn kuasa 10. Ini namanya penggunaan tenaga yg cekap, yakni tiada pembaziran.
Masalahnya, kuda ni lari dan tarik dari luar trek sebab dia takut kaki dia tersangkut pada palang palang landasan kalau dia tarik betul betul dlm landasan.
Jadi, kuda ni henjut kuasa= 10, tetapi gerabak ni bergerak pada kuasa = 9 ( misalnya sahaja) sebab kuda dari tepi, bukan depan gerabak.
Real power = 9. Reactive Power = 10.
Tnb charge kita Real power = 9 x 23 sen sejam ( misalnya ya). Tnb tak charge kita 10 x 23 sen.
PF = real power bahagi reactive power = 9/10 = 0.9 bila kuda tarik dari tepi trek.
Sebaliknya kalau kuda depan gerabak, PF = 10/10 = 1 . Ini penggunaan tenaga cekap.
Dlm sistem grid tnb, pf biasanya 0.85 . Maknanya tnb jana kuasa setara ( kuda tadi tuu) 10 watt (misalnya), kita bayar kuasa sebenar P = 10 x 0.85 = 8.5 watt. Tnb rugi 1.5 watt . Nasiblah tnb. Ko pun dah untung besar. Bab penalty (denda) yg dikenakan kepada large power consumer macam kilang kilang sekiranya beban motor mereka tidak cekap sebab pf bawah dari standard 0.85 , adalah cerita lain ya. Saya nak cerita pasal alat penjimat letrik ni .
Alat ini menambah baikkan pf di rumah. Tetapi kena ingat, formula w= v x i x pf, dan yg kita bayar adalah unit watt tuu .
Bila pf besar, karan i akan jadi kecil. Watt tetap sama.
Bila pf kecil, karan i akan membesar, memberikan watt yg sama. Voltan tetap 230V atau 415V utk 3 phase supply. Kalau watt tuu tetap sama, pasang alat itu tiada membawa apa apa penjimatan pada bil letrik.
Ia betul, alat ini ada sijil ST (suruhan jaya tenaga). Semua peralatan letrik di malaysia kena ada. Apa yg dihairankan. ST hanya nemgakui sijil pendaftaran, tidak bermakna ST akui alat ini jimatkan letrik. Ia adalah "pengakuan" (acknowledgement) yg berbeza.
TNB pun tak mengaku alat ini dapat jimatkan bil elektrik. Kalau betullah alat ini berkesan, saya pasti tnb akan beri percuma kepada setiap rumah kerana ia adalah lebih ekonomi dari tnb membina stesen janakuasa baru bagi menggantikan "kuasa kuda " yg hilang dlm cerita kuda di atas tadi.
Tiada alat yg dapat jimatkan letrik. Jap, tapi Aìrcond Inverter jimat elektrik ! Ini lain cerita. Ia jimat elektrik sebab penggunaan karan ia cekap berbanding aircond bukan Inverter. Ini bab technology design. Lain cerita. Penjimatan elektrik bergantung kepada sikap dan cara guna. Bukan sebab alat cucuk kat plug dinding, bil elektrik terus turun..
Sekali lagi, saya mohon maaf sekiranya posting ini menyekat rezki sesiapa. Yg salah, Yg silap adalah dari saya.
ni bro sconsult ada dia terangkan dalam tread dia dulu..

sebab tu aku xpercaya alat2 jimat elektrik tu..
 

ooz

Active+ Member
Joined
May 24, 2008
Messages
2,752
Reaction score
280
Points
41
takde maknanya.
ada lebih baik berkesan kalau dah tak pakai mana2 alak elektrik,
walaupun kejap2,
cabut terus dari plug dinding tu.
 

H-S

Active+ Member
Joined
May 16, 2010
Messages
4,143
Reaction score
76
Points
30
mudah diperb0d0hkan
 

KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
15,571
Reaction score
126
Points
123
Yang haram pun ramai nak. Dah guna tu, bayar la. Knp nak tipu bil bagai.
 

amirbsp

Active Member
Joined
Sep 25, 2013
Messages
1,259
Reaction score
19
Points
25
cuba2 laa pakai lampu minyak tanah... kos pun murah...


zaman sekarang nih... api air sebulan antara rm70 ke rm120
 

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
6,216
Reaction score
478
Points
86
tumpang sini je la, berkaitan karen gak hehe..

soalan den, sape tau alat yg bleh measure kegunaan elektrik bagi satu2 alat itu..

contoh nak guna sterika 1jam, nak tau sterika tu dah guna brp byk elektrik dalam masa 1jam tu..

apa nama alat tu eh? kalo ada link utk beli online bleh tlg sertakan sekali..
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
7,633
Reaction score
393
Points
86
tumpang sini je la, berkaitan karen gak hehe..

soalan den, sape tau alat yg bleh measure kegunaan elektrik bagi satu2 alat itu..

contoh nak guna sterika 1jam, nak tau sterika tu dah guna brp byk elektrik dalam masa 1jam tu..

apa nama alat tu eh? kalo ada link utk beli online bleh tlg sertakan sekali..

clamp meter.
cara kira penggunaan letrik tengok utube mah bayu pakar letrik
 

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
6,216
Reaction score
478
Points
86
Sponsored Post
Top
Log in Register