BTC USD 38,569.7 Gold USD 1,817.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

JAKIM Sahkan Minyak Sapi QBB Halal

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
JAKIM Sahkan Minyak Sapi QBB Halal

KUALA LUMPUR, Nov 11 (Bernama) -- Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) hari ini mengesahkan bahawa produk minyak sapi keluaran syarikat QBB halal untuk kegunaan umat Islam di negara ini.

Menerusi laman web www.halal.gov Jakim memaklumkan minyak sapi jenama "QBB Pure Ghee" keluaran syarikat QBI Packaging Sdn Bhd adalah menepati konsep halalan toyiban.

"Dengan itu permohonan (sijil halal) daripada Syarikat QBI Packaging Sdb Bhd adalah diluluskan mulai 1 Nov 2010," menurut laman web itu.

Sijil Pengesahan Halal ini diberikan setelah pemeriksaan dilakukan secara terperinci dengan menggunakan pendekatan 'pengenalpastian produk', yang memeriksa tiga elemen iaitu 'pengenalpastian pembekal', 'pengenalpastian proses' dan 'pengenalpastian pelanggan'.

Jakim menggantung Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd berkuat kuasa 19 Ogos lalu setelah mendapati ia mengandungi elemen yang meragukan dan tidak boleh dimakan oleh umat Islam.

Tindakan itu melarang QBI Packaging menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk minyak sapi QBB sehingga Jakim berpuas hati status halal produk berkenaan.

Sementara itu dalam satu kenyataan, Pengarah QBB Pte Ltd Lim Peck Bin berkata syarikat akan sentiasa dan terus mengambil langkah-langkah bagi memastikan produk keluarannya boleh digunakan umat Islam dan mematuhi syarat pensijilan halal.

-- BERNAMA
 
Sponsored Post

jerai

Active Member
Joined
Oct 13, 2008
Messages
1,901
Reaction score
47
Points
30
alah sebab tak renew sijil halal aje, bukannya cara pembuatannya, oleh tu aku sekarang mula ragu-ragu sijil halal
 

iswaraburuk

Legendary Member
Joined
Sep 11, 2009
Messages
10,539
Reaction score
73
Points
120
lepas dpt sijil buat hal balik...confirm
 

dragger

Super Active Member
Joined
Aug 29, 2008
Messages
8,548
Reaction score
35
Points
70
kes mkn suap nih. p melawat rumah panel halal JAKIM. kot2 ada brg2 mewah melebihi gaji diorang. main2 dgn soal halal haram. sbb tu budak2 skrg ni melawan mak bapak
 

Uzyr R

Super Active Member
Joined
Jul 23, 2008
Messages
7,750
Reaction score
86
Points
70
jakim dh kata halal, kita tawakal je lah..kalau tak percaya jakim nk percaya sape lg..takkan kita nk buat sendiri ujikaji/eksperimen utk tentukan benda tu halal atau tak? kita bukannya pakar dlm bab ni..
misal kata kalau masih ada unsur tak halal tapi jakim kata halal,itu biar diorg yg tanggung..
kita hanya boleh berhati-hati & kalau masih was2, jgn makan..habis cerita..
 

nenas_pahit

Fun Poster
Joined
May 3, 2010
Messages
596
Reaction score
3
Points
15
jakim dh kata halal, kita tawakal je lah..kalau tak percaya jakim nk percaya sape lg..takkan kita nk buat sendiri ujikaji/eksperimen utk tentukan benda tu halal atau tak? kita bukannya pakar dlm bab ni..
misal kata kalau masih ada unsur tak halal tapi jakim kata halal,itu biar diorg yg tanggung..
kita hanya boleh berhati-hati & kalau masih was2, jgn makan..habis cerita..

saya setuju..kalau was2 jangan duk pakai...
 

aygabg

Active Member
Joined
May 22, 2007
Messages
1,826
Reaction score
9
Points
25
produk ni semua org islam pasti pernah makan..kalau kenduri kawin minyak sapi ni selalu org guna..produk ni popular di pasaran
 

inspiron

Active Member
Joined
Jul 12, 2008
Messages
1,083
Reaction score
7
Points
25
ok la tu, Jakim ada buat keje ... sesekali kena kasi ajar dorang sikit, pasni takut sikit nak buat sesuka ati .. :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register