JAIS tahan ‘Rasul Melayu’

CG Sponsors
hiduprakyat

Active Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
1,847
Reaction score
138
Points
33
831178.jpg


SHAH ALAM - Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menahan seorang lelaki yang pernah mendakwa dirinya sebagai 'Rasul Melayu' dan 16 pengikutnya yang berusia antara 14 dan 70 tahun di tiga lokasi berasingan sekitar negeri ini malam tadi.

Pengarah JAIS, Mohd Shahzihan Ahmad berkata, Operasi Khas Penguatkuasaan dilaksanakan selepas kesemua mereka dipercayai mengamalkan sebuah ajaran yang difatwakan sesat pada 28 Mac 1991 dan diwartakan pada 29 Ogos 1991 oleh Majlis Fatwa Negeri Selangor.

Menurutnya, melalui risikan dan makluman awam yang diterima JAIS, ajaran tersebut dipercayai kembali aktif dengan modus operandi baharu.

"Kesemua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat JAIS untuk siasatan lanjut. Beberapa naskhah buku, telefon bimbit, komputer riba, al-Quran terjemahan dan risalah berkaitan ajaran turut dirampas.

"Mereka akan disiasat mengikut Seksyen 7, Enakmen Jenayah Syariah (Selangor)1995 atas kesalahan (Doktrin Palsu); Seksyen 8, (Dakwaan Palsu) dan Seksyen 12(c) akta yang sama kerana (Menghina Pihak Berkuasa Agama)," katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

831176.jpg


Beliau berkata, siasatan juga dijalankan di bawah Seksyen 13, (Pendapat yang Bertentangan Dengan Fatwa); Seksyen 16, (Penerbitan Agama yang Bertentangan Dengan Hukum Syarak) dan Seksyen 52, Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 (Percubaan).

Pihaknya turut memohon kerjasama daripada orang ramai supaya memaklumkan sebarang aktiviti yang mencurigakan berkaitan kesalahan jenayah syariah kepada pihak penguat kuasa JAIS di talian Hotline 1- 800-88-2424.

Untuk rekod, pada Oktober 2009, Mahkamah Tinggi Syariah pernah memerintahkan lelaki tersebut dipenjara 10 tahun, denda RM16,500 dan enam sebatan bersabit kes penyebaran ajaran sesat.

831177.jpg


Lelaki berkenaan yang dibebaskan pada tahun 2016 kemudian mengisytiharkan dirinya bertaubat serta turut menandatangani Dokumen Pengisytiharan Taubat dalam satu majlis anjuran Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Dia ketika itu dilaporkan memohon maaf kepada Sultan Selangor selaku Ketua Agama Islam Negeri dan umat Islam yang terguris hati serta terkeliru dengan ajaran salah yang dibawanya.

Lelaki itu juga turut dilaporkan memohon masyarakat dan media tidak lagi merujuk dirinya sebagai Rasul Melayu untuk menjaga kesucian Islam dan kemuliaan Nabi Muhammad SAW.

831175.jpg== sinar harian
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,198
Reaction score
1,593
Points
206
Bukan dio ni dh letak jwtn sbg rasul melayu dulu? Skg dh bertugas balik? Ekekeke 😁

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,528
Reaction score
10,812
Points
1,896
Harian Metro15m
·

#shahalam 13 lagi pengikut ajaran ‘Haji Kahar Bin Ahmad’ itu masih ditahan.
https://www.hmetro.com.my/.../rasul-melayu-3-pengikut...

'Rasul Melayu', 3 pengikut dibebas dengan jaminan mahkamah


ABDUL Kahar kembali aktif menyebarkan ajaran sesat yang difatwakan haram pada  1991. FOTO Ihsan JAIS

ABDUL Kahar kembali aktif menyebarkan ajaran sesat yang difatwakan haram pada 1991. FOTO Ihsan JAISShah Alam: Selepas sehari ditahan, Abdul Kahar Ahmad yang mendakwa dirinya sebagai 'Rasul Melayu' dan menyebarkan ajaran difatwakan sesat pada 1991 dibebaskan dengan bon jaminan mahkamah hari ini.
Selain Abdul Kahar, tiga lagi pengikutnya yang berusia lingkungan 30-an hingga 70 tahun turut dibebaskan, manakala 13 lagi pengikut ajaran 'Haji Kahar Bin Ahmad' itu masih ditahan.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Mohd Shahzihan Ahmad berkata, pembebasan empat lelaki itu dilakukan selepas mereka memenuhi syarat jaminan yang dibenarkan dengan rayuan dikemukakan dan diberikan Bon Jamin mahkamah.

"Keempat-empat mereka diarah melapor diri setiap 2 minggu ke pejabat agama terdekat, JAIS akan mendapatkan maklumat butiran diri kesemua penjamin dari pihak mahkamah untuk siasatan lanjut.
"Manakala, 13 individu yang masih disiasat gagal untuk memenuhi syarat jaminan mahkamah dan masih ditahan," katanya ketika dihubungi NSTP hari ini.

Mohd Shahzihan berkata, semalam JAIS mengemukakan afidavit kepada Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam di hadapan Hakim [email protected]. Nizar Mohtar bagi mengemukakan fakta kes.

"JAIS juga memohon jaminan oleh mahkamah terhadap semua orang yang disiasat dengan syarat jaminan ketat dari seorang penjamin dalam kalangan penjawat awam gred Turus 3, RM5,000, pasport antarabangsa diserahkan kepada mahkamah dan paling rendah dengan seorang penjamin dalam kalangan penjawat awam gred JUSA C, RM3,000, pasport antarabangsa diserahkan kepada mahkamah.

"Syarat jaminan kepada individu yang mendakwa dirinya sebagai 'Rasul Melayu' disyor untuk diketatkan berdasarkan individu ini pernah lari dari jaminan sehingga Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menawarkan ganjaran RM20,000 bagi sesiapa yang dapat memberi maklumat sehingga ditangkap dan individu yang memberi maklumat diberikan ganjaran seperti dijanjikan, "katanya.

Beliau berkata, tahanan lelaki yang masih disiasat ditahan di Penjara Sungai Buloh, manakala bagi perempuan ditahan di Penjara Kajang.
"Bagi orang yang disiasat berusia di bawah 21 tahun, mereka ditahan di Pusat Koreksional, Puncak Alam (dua lelaki) dan Pusat Koreksional, Penjara Kajang (seorang wanita)," katanya.

Semalam, Harian Metro melaporkan 'Rasul Melayu' yang kembali aktif menyebarkan ajaran yang difatwakan diharamkan pada 1991 ditahan bersama 16 pengikutnya oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di tiga lokasi berbeza, di sini, malam Ahad lalu.

Abdul Kahar Ahmad bersama 16 pengikutnya yang berusia lingkungan 14 hingga 70 tahun ditahan di tiga rumah di Kemensah di Ulu Klang, Sungai Long di Kajang dan Keramat, Kuala Lumpur dalam satu Operasi Khas Penguatkuasaan JAIS ke atas kumpulan itu.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 22 September 2020 @ 9:44 PM


 

hiduprakyat

Active Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
1,847
Reaction score
138
Points
33
Ajaran 'Rasul Melayu' tidak wujud di Johor, JAIJ terus pantau - Tosrin

Ajaran 'Rasul Melayu' tidak wujud di Johor, JAIJ terus pantau - Tosrin


JOHOR BAHRU: Negeri Johor bebas daripada sebarang ajaran sesat 'Haji Kahar Ahmad' yang mendakwa ketuanya sebagai 'Rasul Melayu'.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor, Tosrin Jarvanthi berkata, Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) sentiasa memantau ajaran sesat berkenaan bagi memastikannya tidak bertapak di negeri ini.

“Kita di Johor tak ada laporan tentang ‘Rasul Melayu’ tu, tapi saya sudah minta bahagian penguatkuasaan supaya memantau perkara ini.

“Tapi setakat hari ini, kita tak ada laporan wujudnya ‘Rasul Melayu’ di negeri Johor,” ujar Tosrin.

Kelmarin, 'Rasul Melayu' itu dilaporkan kembali aktif menyebarkan ajaran yang difatwakan diharamkan pada 1991 dan ditahan bersama-sama 16 pengikutnya oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di tiga lokasi berbeza di Shah Alam, Selangor, malam Ahad lalu.

Namun, semalam selepas sehari ditahan, Abdul Kahar Ahmad yang mendakwa dirinya sebagai 'Rasul Melayu' dan menyebarkan ajaran difatwakan sesat pada 1991 dibebaskan dengan bon jaminan mahkamah.

Selain Abdul Kahar, tiga lagi pengikutnya yang berusia lingkungan 30-an hingga 70 tahun turut dibebaskan manakala 13 lagi pengikut ajaran sesat berkenaan masih ditahan.


== astro awani
 

hiduprakyat

Active Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
1,847
Reaction score
138
Points
33
Ajaran sesat kanser dalam masyarakat

834618.jpg


SIAPA sangka dalam kesibukan menghadapi wabak Covid-19, tiba-tiba negara dikejutkan dengan penangkapan seorang lelaki yang pernah mendakwa dirinya sebagai ‘Rasul Melayu’.

Lebih mengejutkan, 16 pengikutnya yang ditahan berusia antara 14 dan 70 tahun di tiga lokasi berasingan di Selangor oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sedangkan jika dilihat perwatakan ‘Rasul Melayu’ itu, pastinya kita akan tertanya-tanya, gila isim apakah orang ini mengaku ‘Rasul Melayu’.

Namun, isu ini mungkin nampak melucukan dalam kalangan masyarakat tetapi sebenarnya, ia amat serius kerana membabitkan akidah sebagai orang Islam yang berpegang kepada mazhab Ahli Sunnah Waljamaah.

Itu baru 16 orang yang ditahan dan mungkin ada ramai lagi yang berada di luar sana tetapi menyembunyikan status mereka sepertimana yang dilakukan pengikut Syiah yang dilihat mempunyai sokongan ramai berdasarkan setiap kali tangkapan dilakukan JAIS.

Malah, pada tahun 2005 negara kita gempar dengan ‘Kerajaan Langit’ yang dipimpin Ayah Pin atau nama sebenarnya, Ariffin Muhamad, 74, sebelum dia meninggal dunia kerana sakit tua pada 22 April 2016.

Seperti ‘Rasul Melayu’, dia dibebaskan pada tahun 2016 kemudian mengisytiharkan dirinya bertaubat serta menandatangani Dokumen Pengisytiharan Taubat Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Agama Islam adalah agama rasmi yang jelas tertulis dalam Perlembagaan Persekutuan dan dalam sistem pendidikan pun, ada subjek Pendidikan Islam sejak dari sekolah rendah hingga ke sekolah menengah.

Maka, sudah pastinya ada kelompongan dalam sistem sedia ada termasuk institusi keluarga hinggakan berlakunya penyimpangan akidah yang menyebabkan mereka yang kurang ilmu agama boleh terpengaruh hingga ada yang taksub.


Kerjasama
Dua tahun lalu, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri mendedahkan JAIS mendapati sebanyak 19 daripada 39 kumpulan ajaran sesat yang dikenal pasti masih bergerak aktif.

Isu ajaran sesat ini umpama kanser dalam masyarakat, jika tidak dirawat sudah pasti akan merebak lalu merosakkan pegangan agama Islam anak cucu kita.

Kerajaan kini dilihat serius bagi mengawal dan memastikan ajaran sesat dapat diatasi apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, kerjasama akan dilaksanakan antara pihaknya dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan JAIS.

Sementara itu, kenyataan Zulkifli yang juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan juga diperkukuhkan dengan komitmen yang dizahirkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memberi jaminan bahawa kerajaan Perikatan Nasional akan lebih sensitif dan responsif terhadap suara NGO Islam.

Muhyiddin berkata, ada pemimpin NGO Islam menyuarakan kebimbangan kepadanya mengenai cabaran besar yang sedang dihadapi oleh umat Islam di Malaysia dan seluruh dunia, antaranya berkaitan perkembangan baharu dalam pemikiran dan cara hidup masyarakat yang dilihat mengancam akidah dan akhlak umat Islam.

Melihat kesungguhan kerajaan dalam memastikan kesucian agama Islam dipertahankan dan diperkasakan maka usaha ini perlu dilakukan supaya tiada ahli keluarga yang menjadi mangsa ajaran sesat.

Bagaimanapun, usaha ini bukan sahaja terletak pada bahu kerajaan atau pemimpin agensi berkaitan Islam tetapi juga kepada semua masyarakat Islam kerana dengan kerjasama ini, sudah pastinya dapat dibanteras secara berhemah dan mendidik.

Sudah tiba masanya, semua pihak berkaitan agama Islam termasuk jawatankuasa masjid dan surau, komuniti penduduk, jawatankuasa-jawatankuasa kampung dan persatuan-persatuan ‘mak cik bawang’ bersama-sama berganding bahu memastikan kanser akidah ini dapat dirawati dan dikekang.

* Petah Wazzan Iskandar ialah Web Master Sinar Online


== sinar harian
 

chip555

Active Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
2,286
Reaction score
175
Points
43
ada temubual dengan pengikut dia tak? macam temu bual dengan pengikut ayah pin ni.


nak tengok sapa paling plawok sekali :LOL: :LOL: :LOL:
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,510
Reaction score
1,601
Points
596
masih ada orang ikut

walaupun kena cekup
 

copy left

CG Top Poster Club
Joined
Jun 25, 2008
Messages
26,524
Reaction score
429
Points
131
aku xpelik mungkin dia gila,
yg peliknye pengikut dia, cmne leh terpedaya
 
Sponsored Post
Top
Log in Register