BTC USD 40,739.4 Gold USD 1,802.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Ivermectin: PPIM buat laporan polis terhadap KKM

konaLeper

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2016
Messages
323
Reaction score
125
Points
33
x logik bos buat perbandingan kereta dengan vaksin...

kereta tu dibuat dikilang, engineering semua control, ada piawaian, ada QC..

ni vaksin yg dibuat di makmal tapi balik cucuk kat badan manusia yg setiap kondisi dan fisiologi manusia berbilion2 ni xda yg sama.. genetik beza, jenis darah beza, serba serbi beza..
Sbb keadaan badan yg berbeza2 la, penyelesaian "one-size fits all" dipertikaian oleh saintis yg bukan pro FDA/CDC/WHO.
bos jadi doktor, dipertanggungjawab buat sejenis ubat yg sesuai untuk 6 bilion umat manusia tanpa side efek..
Ubat ni nak merawat orang sakit. Panggil vaksin sbg ubat, kurang sesuai pd hemah saya.
Jika saya diberi tanggungjawab membangun "ubat" bagi covid-19, saya akan pilih teknologi terapi gene bg menjadikan sel badan unit pengeluaran antibodi. Siapa yg sakit diberi rawatan terapi gene ni. Tapi syarikat saya kurang untung :)
sebenarnya yg ingin disampaikan, tak ade pengeluar produk dlm dunia ni, yg tak akan bertanggungjawab ke atas produk mereka, selain vaksin covid-19.
Bos betul, analogi kereta tidak tepat.
 
Sponsored Post

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,986
Reaction score
502
Points
81
Xlama lagi dah bulan 9 ada undi percaya.
Kalau ada rezeki tsmy turun dan mat sabu naik, bolehla dia luluskan imervectin.

Sabar2. Xsmpai sebulan lagi.
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,537
Reaction score
4,287
Points
201
x logik bos buat perbandingan kereta dengan vaksin...

kereta tu dibuat dikilang, engineering semua control, ada piawaian, ada QC..

ni vaksin yg dibuat di makmal tapi balik cucuk kat badan manusia yg setiap kondisi dan fisiologi manusia berbilion2 ni xda yg sama.. genetik beza, jenis darah beza, serba serbi beza..

bos jadi doktor, dipertanggungjawab buat sejenis ubat yg sesuai untuk 6 bilion umat manusia tanpa side efek..

logik?

Vaksin ni xleh buat perbandingan..

Sebab cucuk kt manusia..

yg pasti kita patut boleh tunggu kajian selesai sekurang2 nya mengurangkan impak side effect vaksin kpd golongan tertentu..

minimumkan impak..

--

Cth xde kaitan jgk ni..

Klo kita bangunkan model kereta baru.. Antara tujuan utama adalah mengurangkan impak kpd kemalangan.

Maka testing kpd ujian impak tu mesti ada data yg banyak baru kita boleh implement teknologi tersebut..

Atleast research study 3-5 tahun.. Untuk dpt data..

Vaksin covid ni diorang wat mcm mne ?

Boleh fikir sendiri..

---

Klo tgk skrng ni..

Pakat cucuk gitu je lah tanpa ada rasa perihatin langsung.. Siap paksa rakyat dgn tekanan berkaitan kerja, tekanan ke masjid, tekanan keluar dan rentas negeri..

Tambahan skrng nak cucuk dkt kanak2, ibu mengandung, ibu menyusu, pesakit2 kronik ?

Adil ke gitu ?

Semua itu dilabel dgn ayat "sukarela"..

---

Mudah keje buat teknologi baru, label "hanya utk sukarela"..

Terutama vaksin jenis "mrna", teknologi baru.. Vaksin baru yg ditest kpd manusia secara massive..

Clinical trial pun x lengkap lagi..

---
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register