Isu Sabah : CATATAN PERISTIWA BERDARAH DI SEMPORNA SABAH (29/4/1954)

CG Sponsors
jamtulenmurah

CG Top Poster Club
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,721
Points
316


CATATAN PERISTIWA BERDARAH DI SEMPORNA SABAH (29/4/1954)Hari itu, 29 April, 1954, hari yang paling malang bagi penduduk Semporna. Hari yang paling celaka, yang mengorbankan nyawa dan harta benda. Malah ada yang dicabul kehormatan, dirogol dan diperkosa.

Tarikh hitam itu masih kekal dalam ingatan penduduk yang menyaksikan peristiwa berdarah akibat perbuatan ganas mundu-mundu (lanun-lanun) yang datangnya entah dari mana.
Pekan Semporna yang terletak di pinggir laut itu sepertimana biasa, aman dan damai. Petang itu, udara menghembus nyaman dari laut yang biru yang tenang itu.

Padang bola sepak yang terletak berhampiran dengan Balai Polis Semporna itu telahpun dipenuhi oleh peminat-peminat bolasepak yang saban petang punya pengunjungnya. Mereka bermain dengan begitu seronok sekali. Beberapa anggota polis juga turut bermain untuk mengeluarkan peluh di samping memupuk hubungan baik dengan masyarakat setempat.

Balai Polis Semporna yang terletak di bawah Kawalan Ketua Polis Daerah (OCPD) Lahad Datu mempunyai keanggotaan 7 orang sahaja. Ketua Polis Balai (OCS)- nya ialah Sarjan Sagar Singh. Perhubungan antara Balai Polis Semporna dengan ibu pejabat daerahnya di Lahad Datu hanya menerusi radio wireless dan jalan laut sahaja yang memakan masa lebih kurang 10 jam perjalanan.

Peristiwa berdarah itu masih segar dalam ingatan Encik Bullah Ganggal, bekas pegawai polis yang baru bersara dengan pangkat Penolong Penguasa Polis (ASP). En.Bullah, keturunan Kadazan, semasa kejadian itu bertugas di balai polis tersebut dengan pangkat Detektif Lans Koperal.

“ Segala-galanya bermula pada jam 5.30 petang. Pada masa itu penduduk-penduduk Semporna sedang berehat setelah kembali dari menangkap ikan. ” En.Bullah Ganggal memulakan ceritanya.
“ Para pemuda pula sedang seronok bermain bola. Ia turut berada berhampiran padang bola itu. Tiba-tiba bunyi tembak bertalu-talu dari arah jeti yang tidak jauh dari situ ”, katanya.
“ Orang di pekan dan di padang itu lari bercempera sambil berteriak, mundu! mundu ! (lanun ! Lanun !) cepat lari. Masing-masing mencari tempat perlindungan ".

“ Melihatkan keadaan kelam-kabut dan serangan mengejut lanun itu, Sarjan Sagar Singh segera memerintahkan orang-orangnya bersiap sedia. Ia memerintahkan saya membawa isteri dan anak-anak anggota polis Semporna berlindung di balai. Ini disebabkan keadaan di balai itu lebih selamat kerana adanya pagar berduri dan segala senjatapi serta peluru ada di sana ".

L/Kpl Bullah Ganggal segera bertindak dengan menjerit memanggil semua isteri dan anak-anak polis untuk mengikutnya ke balai.
“ Belum sempat isteri-isteri dan anak-anak polis itu saya lindungkan di balai, saya lihat dari celah-celah lubang berek kami, lanun-lanun yang ramainya tidak kurang 50 hingga 70 orang itu telahpun hampir dengan Balai Polis Semporna. Mereka berpecah kepada dua kumpulan. Satu kumpulan mara ke balai polis satu lagi ke arah bot jabatan hutan ”.

Sementara itu di balai polis, Sarjan Sagar Singh dengan dibantu oleh orang-orangnya iaitu PC 442 Sulaiman dan PC Jambuan memuntahkan peluru ke arah lanun-lanun yang begitu ramai itu. Sarjan Sagar Singh dan orang-orangnya sekali-kali tidak mahu menyerah kalah kepada lanun-lanun itu sekalipun terpaksa mengorbankan nyawa mereka.

Sambil memuntahkan peluru ke arah balai yang dipertahankan bermati-matian oleh Sarjan Sagar Singh itu, lanun itu memusnahkan alat-alat hubungan wireless di luar balai itu. Dengan itu hubungan Balai Polis Semporna dengan Ibu Pejabat Daerah Polis Lahad Datu TERPUTUS.

“ Kita mesti pertahankan balai ini hingga ke titisan darah terakhir. Biar putih tulang, jangan putih mata ”, kata Sagar Singh kepada dua orang anggotanya dengan penuh semangat. Mereka terus melawan dengan beraninya.

En.Bullah Ganggal yang ditugaskan melindungi isteri dan anak-anak polis tidak dapat berbuat apa-apa kerana pada masa itu senjata tiada di tangannya. Kalau dia keluar tanpa senjata tentu seperti menyerah diri tanpa berlawan. Ia melihat bagaimana rakannya PC Jambuan yang kehabisan peluru ditikam dengan barung (parang) oleh lanun-lanun itu. Ia dibunuh dengan kejam sekali di mana perutnya diburaikan.

Akhirnya kerana kehabisan peluru dan lanun-lanun yang ramai itu bersenjatakan senjata-senjata automatik, maka Sarjan Sagar Singh dan dua orang anggotanya terkorban. L/Kpl Bullah Ganggal cuba untuk keluar dari tempat persembunyian untuk memberi bantuan tetapi dihalang oleh permintaan isteri Sjn.Sagar dan isteri-isteri anggota polis yang lain supaya jangan pergi dan melindungi mereka di situ.

Bila saja lanun-lanun itu mendapati Sjn Sagar dan orang-orangnya terkorban , mereka lalu merempuh ke dalam balai polis. Bilik radio polis dipecah dan alat-alatnya dimusnahkan. Mereka juga memecahkan bilik besi tempat menyimpan senjatapi dan peluru lalu merampasnya.

Lanun-lanun itu semakin menganas. Senjatapi mereka ditembak ke sana ke mari. Mereka terus menggeledah seluruh rumah dan kedai di pekan Semporna.

“ Apa yang saya dengar lepas itu ialah teriakan dan jeritan minta tolong oleh mangsa-mangsa lanun-lanun yang jahat itu. Mereka bukan sahaja merompak, mengambil apa sahaja barang-barang berharga, makanan, malah mereka juga merogol wanita dan anak dara. Mereka sungguh kejam dan tidak berkeperimanusiaan langsung”, Kata En.Bullah dengan perasaan amat geram. “ Apakan daya masa itu saya tidak bersenjata dan memikirkan pula keselamatan anak isteri anggota-anggota polis. Saya kesal tidak dapat membantu kawan-kawan saya yang gugur sebagai perwira negara ".

“ Lanun-lanun celaka itu telah bermaharajalela selama 3 jam iaitu dari jam 5.30 hingga 8.30 malam di pekan Semporna. Mereka melakukan pelbagai dosa yang tidak dapat diampun ", terang beliau lagi.

Menurut En.Bullah ia tidak tahu dari mana datangnya lanun-lanun itu tetapi ia mengagakkan dari percakapannya adalah dari Seberang (Filipina).

Selama 3 jam Semporna telah menjadi neraka. Lanun-lanun bertindak sewenang-wenangnya kerana tiada siapa berani melawannya. Akibatnya, Semporna musnah semacam diserang garuda, menjadi padang jarak padang tekukur. Setelah lanun-lanun itu puas memuaskan hawa nasfu, mereka segera menghilangkan diri di lautan luas dengan kumpit-kumpit (perahu) yang dilengkapi dengan motosangkut laju.

“ Bila mendapati lanun-lanun itu berlalu, saya dan anak isteri anggota-anggota polis keluar dari tempat persembunyian di berek polis itu. Betapa sedih hati saya melihatkan rakan-rakan saya, Sjn Sagar, PC Jambuan, PC Gimun terkorban. Mayat mereka yang berlumuran darah itu dipeluk dan ditangisi oleh anak dan isteri masing-masing. Saya turut menitiskan air mata melihatkan peristiwa itu. Hingga hari ini ianya kekal dalam ingatan saya, ” ceritanya lagi.

L/Kpl Bullah segera mengambilalih tugas Ketua Polis Balai. Didapatinya dua orang anggotanya masih hidup. Mereka itu sedang bermain bola ketika lanun menyerang. Oleh kerana tidak sempat lari ke balai, mereka terpaksa bersembunyi.

Setelah menguruskan mayat empat orang rakannya L/Kpl Bullah terus berbincang dengan Ketua Anak Negeri (Penghulu) Semporna, Panglima Jakarullah yang telahpun tiba di balai bersama-sama orangnya.

Dengan bantuan mereka, dia membuat rondaan di sekitar bandar Semporna untuk mengumpul mayat dan memberi pertolongan kepada orang yang cedera akibat kekejaman lanun-lanun tadi. Hasilnya mereka menemui mayat seorang pegawai hutan British, seorang pekedai Cina (tukang jahit) dan seorang pemuda Bajau Semonul. Mayat -mayat itu dibawa ke balai polis untuk diuruskan.

L/Kpl Bullah seterusnya mengadakan perbincangan dengan Panglima Jakarullah dan orang-orangnya pada malam kejadian itu. Mereka mengambil keputusan untuk menhantar dua orang awam ke Lahad Datu bagi membawa pembantu hospital Harry Chew dan Lian Chap Yit yang luka parah mendapat rawatan. Di samping itu mereka juga diarahkan meminta bantuan segera dari KPD Lahad Datu yang tidak dapat dihubungi menerusi wireless radio.

Pada malam itu L/Kpl, Bullah dan Panglima Jakarullan serta orang-orangnya mengambil keputusan untuk berjaga dan berwaspada bagi menentang lanun-lanun yang mungkin datang sekali lagi.
Petang esoknya, 30hb, Mac barulah rombongan yang diketuai oleh Pegawai Daerah Lahad Datu, Mr.Dalimore dan Ketua Polis Daerah (OCPD), Mr.W.R.H. Roberts tiba untuk menyaksikan pekan Semporna yang hampir menjadi padang jarak padang tekukur itu.

Peristiwa ngeri itu amat menakutkan penduduk-penduduk Semporna. Ada di antara mereka yang lari bersembunyi tidak mahu balik ke rumah beberapa hari kerana takutkan lanun mengganas lagi. Seorang kakitangan kerajaan yang bertugas di Semporna, ketika kejadian itu terus jadi ' gagap ' hingga ke hari ini kerana terlampau terkejut, gamam dan ketakutan.
Sources : Berita Bukit Aman, 1983.


Lanjutan kes ni maka...... tertubuhnye....

>>>Sejarah Penubuhan PASUKAN GERAKAN MARIN (POLIS MARIN) WILAYAH 4 SABAH<<<
KLIK UNTUK BACA​

 
Last edited:
Sponsored Post

jamtulenmurah

CG Top Poster Club
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,721
Points
316
So lanun suluk ni memang melanun dari dulu lagi la.

Lanun suluk ni yg kerajaan mau nego nego sampai letgo.
 

jamtulenmurah

CG Top Poster Club
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,721
Points
316
By Gurcharan Singh

Royal Malaysia Police (Royal Malaysia Police) -

NOTE:- BLOODY EVENTS IN Semporna.

BLOODY EVENTS IN SEMPORNA & Heros!

Day, 29 April, 1954, was the most unluckiest day for the people of Semporna, near Lahad Datu in east Malaysia.It was a day most wretchedly remembered for the inhabitants of this smal town, as many sacrificed their lives and property. Some even had their honour violated, and were raped.

The bad memories of that fateful day still remain in the local population, who witnessed the bloody consequences of violent acts by the -mundu mundu (the pirates) who came out of nowhere and attacked the sleepy laid back town. Semporna ,is located on the coast, was always, peaceful and harmonious and very laid back sleepy community.As usual that fateful day, there was an atmosphere of calm and comfort blowing in from the deep blue sea.

The soccer field was located close to Semporna police station had been occupied by the football fans/players alike , as like every other evening. The players had much fun playing footbal on the field. Several policemen were also playing and sweating away, fostering strong relationships with the local community.

Semporna police station located under the Control of Police District (OCPD) Lahad Datu had seven officers staioned there.The Chief of Police Station (OCS) – was a tough and strict looking Sergeant, Sagar Singh. Communication between Semporna police station with their headquarters in Lahad Datu district were only through the wireless radio.The only other route through the sea took about 10 hours.

The bloody events of that fateful are still fresh in the memory of Mr. Bullah Ganggal, a former police officer who recently retired with the rank of Assistant Superintendent of Police (ASP). En.Bullah, a Kadazan by descent, was on duty during the incident at the police station with another officer.

He says “Everything begins at 5.30 pm. At that time the residents of Semporna are resting after returning from fishing. “En.Bullah Ganggal began his story.

“The young men were enjoying playing football. Suddenly the sound of a ceaseless barrage of fire came from the jetty which is not far from the police station and the football field, “he said.
“People in the town and in the field, started running helter skelter, seeking shelter and were shouting mundu! mundu! (Lanun! Pirates!)The people started fleeing seeking shelter here and there.

“Looking at the confusion and surprise pirate attack, Sergeant Sagar Singh immediately ordered his men to get ready. He ordered me to take all the wives and children of the police personnel in the small baracks and take refuge in Semporna police station. The station was more secure because of the barbed-wire fences and all firearms and ammunition were there too. “.

L / Cpl Bullah Ganggal quickly shouted calling out to the police families and children to accompany him to the police station.
“Even before the families could reach the station, I saw the hole amid our barracks, the greatest number of pirates more than 50 to 70 people had come close to the police station. They split into two groups. One group marched towards the police station and another group went towards the forest department. “

Meanwhile, at the police station, Sergeant Sagar Singh, assisted by ssome of his me,PC 422-Solomon and PC Jambuan started firing towards the pirates. Sergeant Sagar Singh and his men were determined to repulse the attack by the pirates.

The station was defended ferociously by Sergeant SAGAER SINGH and his fire.However, the pirates destroyed the wireless communications system/devices in place just outside the police station. Thus the communication with the Headquarters at Lahad Datu was lost. Help could not be summoned, nor alerted about the attack on the Semporna Police station.

“We must defend this station to the last drop of blood. Let each bullet hit the target and waste not “said Sagar Singh fearlessly to his men with enthusiasm. They continued to fight bravely, ensuring they maintained a poweful line of fire, despite being outnumbered heavily.

En.Bullah Ganggal assigned to protect the wives and children of the police could not do anything because he had no weapons. If he came out without a weapon, he would be shot at once by the pirates.PC Jambuan run out of ammunition and was stabbed with a machete by the pirates. He was brutally murdered.

Many of the pirates were armed with automatic weapons, Sergeant Sagar Singh and his officers were running out of ammunition, but kept constant barrage of fire at the priates, were eventually were killed. L / Cpl Bullah Ganggal tried to come out of hiding place to provide assistance but was ordered limited by Sarjent Sagar Singh to portect and guard the police families, and not come to their own assistance.

Evenually, the pirates automatic fire hit Sgt Sagar Singh,and he died. His men had already been hit and perished. The pirates then entered the police station. The Police radio room was damaged the equipment destroyed. They also break nto the ammo room and stole firearms and ammunition past.

Pirates remaine dthere commiting brutal crimes. They were shooing their firearms to and fro. They continued to search around the houses and shops in the town.

Holed up in the stilness of the police barracks, I heard the cries and screams for help by victims of the evil pirates. They not only robbed, taking whatever valuables, food, they were also raped women and young girls. They were cruel and torturous. “, says En.Bullah with a feeling of great very exasperation.

I was not armed and was thinking of families and children and the safety. I really regret That I was not able to help my friends who wre killed as grt warriorers.

“The damned pirates remined for 3 hours ie from 5.30 to 8.30 pm in the town of Semporna, committing heinious crimes and sinning against innocent people, which cannot be forgiven, “he explains further.

According En.Bullah, he did not know where the pirates came from, but thinks that they could be from Southern Phillipines due to their accents.

For 3 hours Semporna became a hell hole.. The pirates acted grossly arbitrarily because after the death of the Police officers like Sagar Singh no one dared to resist. Having satisfied their evil intents and desires , they quickly disappeared into the vast ocean with the boats with great haste.
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,120
Reaction score
76
Points
1,020
nice info ni
 

jamtulenmurah

CG Top Poster Club
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,721
Points
316
nice info ni
So kekdahnye..... lanun suluk ni dari dulu memang bangsat. Bukan tak pernah mencabul kedamaian Sabah rupenye........ berkali2 buat masalah di Sabah.......

Cite lama ni kompom ramai rakyat Malaysia x tau ni......
 

slayrox10

Active+ Member
Joined
Sep 15, 2011
Messages
3,158
Reaction score
2
Points
25
dgr dulu2 pon camtu ar...lanun sampai ke kk..rompak2 pastu lari kelaut
 

silvermaddness

Legendary Member
Joined
Oct 6, 2007
Messages
11,510
Reaction score
60
Points
120
aish...itu pon lagi mau bg ic..lagi mau bg tanah..bburreekk laaa
 
Sponsored Post
Top
Log in Register