BTC USD 37,809.3 Gold USD 1,792.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Isu PTPTN

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Waris tidak perlu langsai hutang PTPTN si mati

KUALA LUMPUR 1 Jan. - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan membuat tuntutan terhadap waris sekiranya peminjam tabung tersebut meninggal dunia sebelum pinjaman dapat dilangsaikan.

Ketua Eksekutif PTPTN, Yunos Abd. Ghani berkata, baki pinjaman tersebut akan dibayar oleh syarikat insurans kerana setiap peminjam dilindungi insurans apabila mereka mula menerima pinjaman

''Keluarga peminjam yang telah meninggal dunia diminta menghubungi PTPTN supaya kami dapat menguruskan pembayaran balik pinjaman dengan syarikat insurans berkaitan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari.

Menurutnya, peminjam PTPTN dilindungi Insurans Etiqa Takaful.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas status pinjaman PTPTN sekiranya peminjam berkenaan meninggal dunia.

Yunos menambah, ahli keluarga peminjam yang meninggal dunia perlu mengemukakan beberapa dokumen berkaitan termasuk sijil kematian bagi melancarkan urusan pembayaran balik oleh syarikat insurans.
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Bayaran pinjaman serendah RM50

LABUAN 1 Jan. - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan membenarkan pembayaran balik pinjaman minimum sehingga RM50 kepada peminjam, dalam usaha mendapatkan kembali wang pinjaman yang belum dijelaskan, yang kini menjangkau jutaan ringgit.

Selain membenarkan pembayaran minimum, PTPTN juga memutuskan untuk hanya mengenakan caj satu peratus yuran perkhidmatan mulai tahun ini, berbanding empat peratus pada tahun sebelumnya.

Pengerusinya, Datuk Dr. Mohamad Shahrum Osman berkata, peminjam itu perlu menghubungi pejabat PTPTN berhampiran terlebih dahulu, bagi mendapatkan maklumat berhubung perkara itu.

"Kelonggaran diberikan selepas kami mengambil kira peratus peminjam yang tidak membuat pembayaran balik pinjaman mereka, yang kini menjangkau 49 peratus," katanya ketika ditemui semasa menghadiri taklimat oleh pegawai di Jabatan Pelajaran Labuan.
 

khairilhusni

Legendary Member
gem
Messages
10,919
Joined
Apr 4, 2006
Messages
10,919
Reaction score
69
Points
120
aku nk tumpang tanya, kalau dah sampai surat peguam, mcm mana nak buat?

depa bagi tempoh 14 hari suh jelas rm400lebih.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register