isu palestin: MESIR kawan atau musuh dalam selimut?

CG Sponsors




The Joker's

Banned
Joined
Jan 6, 2009
Messages
46
Reaction score
1
Points
11
Aku geram betul dengan pemerintah mesir ni sebab dia menghalang pembukaan sempadan bagi rakyat palestin da bahkan menghalang pasukan perubatan memasuki GAZA!!! sudah kita ketahui mesir merupakan negara islam tapi kenapa mesir begitu tergamak membiarkan rakyat palestin diserang dan di buli oleh israel!!!...jangankan mengutuk israel memberikan bantuan mangsa2 pelarian dan perubatan langsung mesir tolak!! adakah udang disebalim batu dengan sikap mesir terhadap rakyat GAZA!!? apakah mesir merupakan sekutu kuat israel di rantau arab!!!!?
 
Sponsored Post

CheguDin

Junior Member
Joined
Dec 14, 2008
Messages
59
Reaction score
0
Points
6
Aku geram betul dengan pemerintah mesir ni sebab dia menghalang pembukaan sempadan bagi rakyat palestin da bahkan menghalang pasukan perubatan memasuki GAZA!!! sudah kita ketahui mesir merupakan negara islam tapi kenapa mesir begitu tergamak membiarkan rakyat palestin diserang dan di buli oleh israel!!!...jangankan mengutuk israel memberikan bantuan mangsa2 pelarian dan perubatan langsung mesir tolak!! adakah udang disebalim batu dengan sikap mesir terhadap rakyat GAZA!!? apakah mesir merupakan sekutu kuat israel di rantau arab!!!!?
WANG & KUASA... itu sahaja sebabnya!

Bukan setakat Mesir, even kebanyakkan negara2 Arab lain pun sama jugak, yg berkuasa... dan yg memerintah semuanya mementingkan kuasa masing2, kalau nak go against US & Israel, diaorang tahu akibatnya mcm mana... jadi mcm Afganistan... or even worst jadi mcm Iraq sekaranng, so dari hidup mewah2 senang lenang... tetiba nak ambil risiko mcm tu... baik dok diam2 buat2 tak tahu & tak nampak,... thats all the reason.

Nama saja negara Islam - tapi yg paling penting pemerintah itu sendiri kemana hala tuju? Islam lebih dipentingkan atau kuasa dan poket duit sendiri yg nak dijaga.

:D Big clap! to Venezuela terus ambil action usir diplomat Israel.

M'sia aper bikin? Ader Presiden OIC lagi...

kutuk...kutuk...kutuk... hari2 keluar kat paper, satu M'sia kutuk Israel tu pun, tak ada effect pape pun...
 

mrafif

Active+ Member
Joined
Apr 28, 2006
Messages
2,868
Reaction score
12
Points
25
mungkin ade sebab mesir buat mcm tu kot..
 

The Joker's

Banned
Joined
Jan 6, 2009
Messages
46
Reaction score
1
Points
11
WANG & KUASA... itu sahaja sebabnya!

Bukan setakat Mesir, even kebanyakkan negara2 Arab lain pun sama jugak, yg berkuasa... dan yg memerintah semuanya mementingkan kuasa masing2, kalau nak go against US & Israel, diaorang tahu akibatnya mcm mana... jadi mcm Afganistan... or even worst jadi mcm Iraq sekaranng, so dari hidup mewah2 senang lenang... tetiba nak ambil risiko mcm tu... baik dok diam2 buat2 tak tahu & tak nampak,... thats all the reason.

Nama saja negara Islam - tapi yg paling penting pemerintah itu sendiri kemana hala tuju? Islam lebih dipentingkan atau kuasa dan poket duit sendiri yg nak dijaga.

:D Big clap! to Venezuela terus ambil action usir diplomat Israel.

M'sia aper bikin? Ader Presiden OIC lagi...

kutuk...kutuk...kutuk... hari2 keluar kat paper, satu M'sia kutuk Israel tu pun, tak ada effect pape pun...


Egyptian President Mubarak says he wants an Israeli victory in Gaza
South Africa News.Net
Monday 5th January, 2009
Egyptian President Hosni Mubarak stunned visiting foreign ministers Monday when he said he wanted Israel to emerge as the winner in the current conflict in Gaza.

The European foreign ministers, headed by Karel Schwarzenberg of the Czech Republic, whose country currently holds the European Union's rotating presidency, met with Mubarak in Cairo before travelling on to Jerusalem.

The ministers met with Israeli Foreign Minister Tzipi Livni after arriving in Jerusalem and briefed her on their discussions with the Egyptian president.

It was at that meeting that ministers confided that Mubarak had told them 'Hamas must not be allowed to emerge from the fighting with the upper hand.'

Hamas believes Egypt is trying to broker a ceasefire and sent a delegation to the city on Monday. Israeli Prime Minister Ehud Olmert meantime has told visiting French President Nicolas Sarkozy that Israel will not honour a ceasefire imposed by the UN Security Council. It will only honour an agreement that it agrees to, the Israeli prime minister told Sarkozy.

Israel wants the rocket attacks to stop, and the smuggling of weapons from Egypt to cease. Mubarak, whose country patrols the border with Egypt, was insisting Monday there was no smuggling, that supplies to Hamas were coming from ships off Gaza.

Israel has said it is a member state of the UN and should not be put on the same basis as Hamas, which it says is a 'terrorist organization.'

Hamas wants a re-opening of all Gaza crossings and a halt to Israeli military raids as pre-conditions of a truce.



Betul bro..hakikat rata2 negara islam memang macamtu...jadi hanya islam pada negara dan islam pada kad pengenalan dan ini memang ada di sebut dalam al-quran terhadap manusia2 macam ni(munafik)...bahkan kaum2 munafik dan fasiq ni lebih kejam daripada musuh yang nyata(israel dan amerika)!!!
 

The Joker's

Banned
Joined
Jan 6, 2009
Messages
46
Reaction score
1
Points
11
mungkin ade sebab mesir buat mcm tu kot..

Tapi sebab2 tu xmasuk akal dan logik dan itu menunjukan mesir menyokong setiap inci kekejaman israel terhadap rakyat GAZA(palestin)..bukan hanya mesir tapi seluruh negara islam!! seharusnya kita malu dengan venezuela yang bukan negara muslim tapi venezuela berani mengambil langkan yang wajar dalam memprotes setiap kekejaman israel! negara islam mane??? Oh i see la jawabnye.
 

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,009
Reaction score
33
Points
120
Aku geram betul dengan pemerintah mesir ni sebab dia menghalang pembukaan sempadan bagi rakyat palestin da bahkan menghalang pasukan perubatan memasuki GAZA!!! sudah kita ketahui mesir merupakan negara islam tapi kenapa mesir begitu tergamak membiarkan rakyat palestin diserang dan di buli oleh israel!!!...jangankan mengutuk israel memberikan bantuan mangsa2 pelarian dan perubatan langsung mesir tolak!! adakah udang disebalim batu dengan sikap mesir terhadap rakyat GAZA!!? apakah mesir merupakan sekutu kuat israel di rantau arab!!!!?
betul ke negara Islam?
 

qreemall

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2008
Messages
19,645
Reaction score
54
Points
120
ala...
diorg (negara2 arab) sume ketakutan tuh....
takut ilang kuasa & takut diserang US & Israel....
#:-S#:-S#:-S#:-S#:-S
 

The Joker's

Banned
Joined
Jan 6, 2009
Messages
46
Reaction score
1
Points
11
betul ke negara Islam?
Ntah la,aku sendiri pun arab tu negara islam ke tidak...sebab pendorong atau pembangkit negara yang dikatakan islam bukan hanya dari segi hukum tapi harus ada semangat keislaman yang sedia membantu saudara2 dari negara2 islam..tapi hakikat yang kite tgk sekarang negara islam hanya di pandang dari segi hukum yang ditonjolkan oleh negara tertentu seperti negara2 arab khususnya....kalau setakat MALAYSIA jauh sgt nak disebut sebagai negara islam...hanya manjoriti penganut beragama islam banyak kat malaysia,,,,itu je bro..
 

bong

Active Member
Joined
Jan 5, 2009
Messages
1,453
Reaction score
23
Points
25
kebanyakan negara-negara Arab di perintah oleh golongan monarki dan tentera kecuali negara Iran. Raja-raja Arab semuanya takut kehilangan kekuasaan dan kekayaan mereka jika menentang Israel (terutamanya Amerika).
Susah nak cari negara Arab yg betul-betul demokrasi terutama di negara seperti Syria dan Mesir :mad:
Allah sajalah kita berserah dan mengetahui kesudahanya...
 

qreemall

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2008
Messages
19,645
Reaction score
54
Points
120
kebanyakan negara-negara Arab di perintah oleh golongan monarki dan tentera kecuali negara Iran. Raja-raja Arab semuanya takut kehilangan kekuasaan dan kekayaan mereka jika menentang Israel (terutamanya Amerika).
Susah nak cari negara Arab yg betul-betul demokrasi terutama di negara seperti Syria dan Mesir :mad:
Allah sajalah kita berserah dan mengetahui kesudahanya...
mesir pon xbrp nk demokrasinye....
#:-S#:-S#:-S#:-S#:-S
 
Sponsored Post
Top
Log in Register