BTC USD 35,035.6 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Isu dasar kabotaj: Siaran langsung debat Wee-Guan Eng malam esok

stealthmovic

Active+ Member
Messages
3,214
Joined
Oct 16, 2011
Messages
3,214
Reaction score
97
Points
40
1635746132841.png


Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong akan berdebat dengan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berhubung isu dasar kabotaj negara.

Debat itu akan disiarkan secara langsung di televisyen serta beberapa platform dalam talian pada jam 9.30 malam esok.

Perkara itu disahkan Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching. Dia dan Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming ditugaskan oleh Lim untuk mengaturkan debat itu.

"Ia dijangka berlangsung selama sejam. Hanya berkenaan isu dasar kabotaj," katanya kepada Malaysiakini.

Difahamkan Wee dan Lim akan hadir di studio TV3 di Seri Pentas malam esok.

Debat juga akan disiarkan secara langsung di saluran Astro Awani dan 8TV - di televisyen dan juga di YouTube dan Facebook.

Pada 30 September lalu, Wee dan Lim berbahas di Dewan Rakyat berhubung dasar kabotaj bagi kapal asing yang terlibat dalam pembaikan kabel internet dasar laut.

Isu ini bermula apabila Lim tidak berpuas hati dengan jawapan Wee di Dewan Rakyat berhubung dasar kabotaj negara, membawa kepada Wee mencabar Lim untuk berdebat mengenainya pada 30 Sept lalu.

Cabaran itu dibuat selepas Lim bertanya kepada Wee apakah dasar kabotaj menyebabkan beberapa syarikat gergasi teknologi menjauhi Malaysia dalam projek pemasangan kabel bawah laut bagi meningkatkan sambungan internet.

Lim menyahut cabaran itu.

Syarikat-syarikat gergasi teknologi telah menulis surat kepada kerajaan beberapa kali untuk mengembalikan pengecualian kabotaj yang dibuat ketika pentadbiran PH bagi mempercepatkan proses pembaikan kabel internet.

Wee bagaimanapun berkata, dasar kabotaj akan membantu industri perkapalan tempatan untuk berkembang, manakala kehadiran syarikat gergasi teknologi akan menimbulkan kebimbangan monopoli.

 
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,950
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,950
Reaction score
2,737
Points
261
Awards
1
Kabel dianorg.. dia org setel la. Korg tau nak kroni je.. tarik cable sendiri la
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,961
Joined
Apr 15, 2012
Messages
30,961
Reaction score
2,364
Points
266
Awards
1
1635746132841.png


Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong akan berdebat dengan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berhubung isu dasar kabotaj negara.

Debat itu akan disiarkan secara langsung di televisyen serta beberapa platform dalam talian pada jam 9.30 malam esok.

Perkara itu disahkan Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching. Dia dan Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming ditugaskan oleh Lim untuk mengaturkan debat itu.

"Ia dijangka berlangsung selama sejam. Hanya berkenaan isu dasar kabotaj," katanya kepada Malaysiakini.

Difahamkan Wee dan Lim akan hadir di studio TV3 di Seri Pentas malam esok.

Debat juga akan disiarkan secara langsung di saluran Astro Awani dan 8TV - di televisyen dan juga di YouTube dan Facebook.

Pada 30 September lalu, Wee dan Lim berbahas di Dewan Rakyat berhubung dasar kabotaj bagi kapal asing yang terlibat dalam pembaikan kabel internet dasar laut.

Isu ini bermula apabila Lim tidak berpuas hati dengan jawapan Wee di Dewan Rakyat berhubung dasar kabotaj negara, membawa kepada Wee mencabar Lim untuk berdebat mengenainya pada 30 Sept lalu.

Cabaran itu dibuat selepas Lim bertanya kepada Wee apakah dasar kabotaj menyebabkan beberapa syarikat gergasi teknologi menjauhi Malaysia dalam projek pemasangan kabel bawah laut bagi meningkatkan sambungan internet.

Lim menyahut cabaran itu.

Syarikat-syarikat gergasi teknologi telah menulis surat kepada kerajaan beberapa kali untuk mengembalikan pengecualian kabotaj yang dibuat ketika pentadbiran PH bagi mempercepatkan proses pembaikan kabel internet.

Wee bagaimanapun berkata, dasar kabotaj akan membantu industri perkapalan tempatan untuk berkembang, manakala kehadiran syarikat gergasi teknologi akan menimbulkan kebimbangan monopoli.

Campak duo2 org ni masuk ufc atau one pride mma. Bergasaklah dlm tu sampai kojol. Menang jadi vanila, kalah jadi coklat ekekeke 😁
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,581
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,581
Reaction score
15,816
Points
2,066
Awards
1
Saksikan Debat Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong & Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng mengenai Dasar Kabotaj Negara, bermula jam 9.30 malam.



Strim langsung Debat Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong & Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng mengenai Dasar Kabotaj Negara. #DebatIsuKabotaj #BuletinTV3
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,581
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,581
Reaction score
15,816
Points
2,066
Awards
1

Selepas ‘berbalas serangan’ di Dewan Rakyat, akhirnya dua tokoh ini bersetuju dan bersedia untuk berdebat isu Dasar Kabotaj Negara.
Menteri Pengangkutan dan Presiden MCA, Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong vs Ahli Parlimen Bagan dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng .
Saksikannya sekarang!
#MalaysiaBangkit
#DebatMalaysia
#DebatAWANI
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,581
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,581
Reaction score
15,816
Points
2,066
Awards
1

No investment lost over cabotage policy, says Dr Wee in debate with Guan Eng​


  • Tuesday, 02 Nov 2021
    10:20 PM MYT
1635863916129.png


PETALING JAYA: The debate over the national cabotage policy kicked off at TV3’s studio at Sri Pentas, with Transport Minister Datuk Seri Dr Wee Ka Siong emphasising that no digital investment was lost as a result of the reimposition of the policy.

Dr Wee is currently squaring off against DAP secretary-general Lim Guan Eng at Sri Pentas and during the debate, he played a video of him speaking with NTT Ltd Japan vice president Yoshio Sato.


NTT Ltd Japan is the Japanese company involved in the Apricot Cable project and the MIST (Malaysia, India, Singapore, Thailand) project, which is a 8,000 subsea cable system that is due to be completed in the fourth quarter of 2022.

Dr Wee said it is absolutely baseless for the Opposition to claim that RM12bil to RM15bil has been lost as a result of the reimposition of the policy for cable repair works at sea beds.


“There is no big issue (about Malaysia’s cabotage policy), we have similar laws in Japan and Indonesia,” Sato was heard speaking.

Dr Wee then said, “So where is the logic on claims of RM12 to 15bil being lost.”

Lim then spoke subsequently, and made his case on why the cabotage policy by Dr Wee must be reversed.

The debate between Dr Wee and Lim took place at TV3's studio in Sri Pentas near Damansara. It was streamed live by Astro Awani and 8TV for TV viewers as well as for social media users on YouTube and Facebook.

On Sept 30, there was a heated exchange between them in Parliament after Lim asked Dr Wee whether the reimposition of the cabotage policy for submarine cable repair works had caused tech giants to skip Malaysia in plans to install undersea cables to boost Internet connectivity.

Dr Wee then issued the challenge to debate, to which Lim accepted.

Jabs were exchanged between the two leaders in the following weeks until Oct 24, when Lim finally agreed to the Nov 2 date proposed by Dr Wee for a debate.

Introduced in January 1980, the cabotage policy for cable repair works was revoked by the former Pakatan Harapan government in April 2019, which exempted vessels involved in submarine cable repair and maintenance work from having to apply for a domestic shipping licence.

The cabotage policy was reintroduced by Dr Wee on Nov 16, 2020.

At present, the national cabotage policy does not place a ban on foreign-flagged vessels from repairing undersea cables in Malaysian waters.

Foreign vessels are allowed to enter Malaysian waters and only need to apply for an electronic domestic licence (eDSL), which takes one to three days, before approval.


 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,961
Joined
Apr 15, 2012
Messages
30,961
Reaction score
2,364
Points
266
Awards
1
Malas nk tgk debat ni, baik layan doremon n upin ipin dgn anak2.

Klu debat ni blh setel mslh kemiskinan rakyat baguslah. Tapi x berlaku pun, hanya lepaskan ego masing2 tunjuk hebat depan org ramai.

Yg den tau income 2 ekor politikus ni mgkn bertambah sbb dapek imbuhan dpd pihak2 tertentu. Atau ado untung jangka panjang....

Yg penting masyuksssss$$$$$$$
 

Penbiru

CG Top Poster Club
gem
Messages
24,577
Joined
Jan 12, 2008
Messages
24,577
Reaction score
4,086
Points
261
Awards
1
Malas nk tgk debat ni, baik layan doremon n upin ipin dgn anak2.

Klu debat ni blh setel mslh kemiskinan rakyat baguslah. Tapi x berlaku pun, hanya lepaskan ego masing2 tunjuk hebat depan org ramai.

Yg den tau income 2 ekor politikus ni mgkn bertambah sbb dapek imbuhan dpd pihak2 tertentu. Atau ado untung jangka panjang....

Yg penting masyuksssss$$$$$$$
Kannnn.....hipokrasi politikus.....
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,950
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,950
Reaction score
2,737
Points
261
Awards
1
Rugi dari speed connection.. bayangkan. Malaysia ke aust ke us ke rusia respon time atas 150-250ms.. sedangkan singapore dan indon.. ke negara3 luar connection respond below dari kita... Bile nya company3 besar nak buka company hosting.. server klu speed mcm siput barbi???
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,581
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,581
Reaction score
15,816
Points
2,066
Awards
1
1635904020065.png




Rakaman video beri kelebihan pada Wee ketika debat dengan Lim

Diterbitkan: Nov 3, 2021 9:33 AM

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong mendapat kelebihan dalam debat malam tadi dengan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng berhubung dasar kabotaj negara ke atas kapal asing yang membaiki kabel dasar laut.

Dengan kelebihan mempunyai akses yang lebih baik melalui pejabatnya, Wee membawa klip video rakaman pertemuan mayanya dengan Yoshio Sato - naib presiden syarikat kabel dasar laut global NTT Ltd - untuk menyangkal dakwaan bahawa dia telah menyebabkan negara kehilangan berbilion ringgit dalam pelaburan.

Dakwaan itu menjadi hujah utama Lim semasa mereka bertengkar mengenai isu bahawa keputusan Wee untuk membatalkan pengecualian kabotaj telah menyebabkan gergasi teknologi menjauhkan diri dari Malaysia.

Antara dakwaan ialah Google dan Facebook telah memintas Malaysia untuk projek kabel bawah laut internet Apricot, yang sedang dijalankan oleh NTT.


ADS

Menurut video itu, Sato telah memberitahu Wee bahawa projek Apricot telah dirancang sejak 2017 dan Malaysia memang tidak pernah menjadi sebahagian daripadanya.

“Seperti yang saya nyatakan, pada asalnya, sejak awal, kami tidak bercadang untuk memasang kabel di Malaysia untuk Apricot.

"Sebaliknya, kami merancang untuk membina satu lagi kabel bermula dari Singapura ke India, kami memanggilnya (projek) kabel Mist. Dan kabel Mist akan melibatkan Malaysia," kata Sato.

Wee kemudian berhujah bahawa kenyataan Sato telah membuktikan bahawa keputusannya untuk membatalkan pengecualian kabotaj tahun lepas tidak ada kaitan dengan Malaysia dikecualikan daripada projek Apricot.

"Saya dapat kenyataan kenyataan ini daripada sumber terbaik. Beliau yang instrumental membina (projek Apricot).

Apa juga andaian konon saya sebabkan kerugian negara ini tak masuk akal," katanya.

Selepas Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran persekutuan pada 2018, menteri pengangkutan ketika itu Anthony Loke telah memperkenalkan pengecualian kabotaj ke atas kapal asing yang menjalankan kerja-kerja pembaikan kabel dasar laut di Malaysia.

Dasar itu bagaimanapun telah dibatalkan oleh Wee apabila beliau menjadi menteri pengangkutan tahun lepas selepas Perikatan Nasional mengambil alih Putrajaya.

Pada 1 Sept, empat gergasi teknologi global - Amazon, Microsoft, Google dan Facebook - dan Malaysia Internet Exchange (MyIX) merayu kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob untuk mengembalikan semula dasar pengecualian kabotaj.

"(Pengecualian kabotaj) telah (sebelum ini) memastikan kerja pembaikan kabel dasar laut dapat dijalankan dengan cekap dalam jangka masa yang singkat, sekali gus meminimumkan tempoh dan kesan ekonomi gangguan kabel.

"Kami dengan hormatnya mencadangkan agar kerajaan mengembalikan semula dasar pengecualian kabotaj berkuat kuasa serta-merta," kata firma itu dalam satu kenyataan bersama.

Dakwaan dan dakwaan balas

Semasa debat, yang disiarkan secara langsung oleh Astro Awani dan TV8, dan di platform media sosial TV3, Lim berhujah bahawa pembatalan pengecualian kabotaj akan menyebabkan kelewatan pembaikan kabel dasar laut.

Beliau berkata negara tidak seharusnya menghalang kapal asing masuk ke negara ini untuk melakukan pembaikan kabel dasar laut, dengan mendakwa Malaysia masih belum mempunyai syarikat tempatan yang mempunyai keupayaan untuk menjalankan kerja-kerja tersebut.

"Semua orang tahu bahawa sebarang kerosakan yang melibatkan kabel dasar laut akan menyebabkan kerugian ekonomi jika ia tidak diberi pembaikan segera," katanya.

Setiausaha Agung DAP itu juga menuduh Wee cuba memanfaatkan sebuah syarikat tempatan, yang menurutnya hanya mempunyai satu tongkang untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan. Lim mendakwa syarikat itu - Kumpulan OMS - didakwa tidak mempunyai penarafan DP2 untuk melayakkan diri untuk jawatan itu.

Bagaimanapun, Wee dalam hujah balasnya mendakwa Lim bergantung kepada maklumat lapuk. Beliau berkata kini terdapat dua syarikat di negara ini yang boleh melakukan pembaikan kabel dasar laut. Syarikat-syarikat ini mempunyai sejumlah enam kapal kabel dan dua tongkang, menurut Wee.

"Mereka boleh buat kerja itu. Mereka telah aktif di Indonesia. Mereka adalah syarikat yang melakukan pembinaan dan pembaikan kabel kerana mereka diberi peluang di sana.

"Tetapi di sini, mereka tidak diberi peluang. Masalahnya adalah dasar. Kita harus memberi 'first right of refusal' kepada mereka yang sudah mempunyai pengalaman," kata Wee.

Menteri itu menambah bahawa dasar kabotajnya juga tidak bertujuan untuk menyekat sepenuhnya kapal asing daripada melakukan kerja-kerja pembaikan di Malaysia, tetapi bertujuan untuk mengutamakan kontraktor tempatan.

Dalam kes syarikat tempatan tidak dapat menjalankan kerja pembaikan, katanya, Kementerian Pengangkutan akan memberi pengecualian khas kepada kapal asing.

Mengenai isu kelewatan, Wee berkata MOT telah berjaya mengurangkan tempoh untuk meluluskan pengecualian kabotaj khas kepada hanya kira-kira tiga hari sekarang, berbanding 45 hari sebelum ini.

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register