BTC USD 22,795.7 Gold USD 1,922.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Israel Happy Anwar Jadi Perdana Menteri

stennian

Fun Poster
Messages
916
Joined
Feb 2, 2013
Messages
916
Reaction score
221
Points
23
Singapore ada call!




1629612936305.jpg



Called Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob today to congratulate him on becoming Malaysia’s 9th Prime Minister.
Ni call level biasa. Sultan brunei drive kan anwar baru level luar biasa.
 
Sponsored Post

stennian

Fun Poster
Messages
916
Joined
Feb 2, 2013
Messages
916
Reaction score
221
Points
23
Kene paham situasi masa dorg dilantik jd PM... Pak midin jd Pm lepas Tun M letak jawatan... Pak mail naik lepas ikut pintu blkg.. Dua2 naik bkn melalui PRU... Berbandin dsai naik hasil Dr PRU... Kalo Dua org tu naik melalui PRU.. dorg pun akan terima ucapan yg same... Benda normal kot.. ape yg peliknye
Ada sampai sultan brunei drive kan?
 

Hou-Ou

Active+ Member
gem
Messages
2,687
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,687
Reaction score
1,237
Points
111
Ucapan tahniah sesiapa pun boleh.
Hamas juga baik dengan russia walaupun russia sokong two state solution
China & Russia juga ucap tahniah pada taliban.
Malaysia je takde telur. Takut Syed Saddiq & DAP marah 🤣

Screenshot_2022-11-28-21-33-19-809.jpg

Screenshot_2022-11-28-21-36-50-959.jpg



Susah benar Tuan nak faham ya?

Tak apa..

InsyaAllah saya ada kelapangan ni..saya copy pasti

Selak balik tahun
Berikut kenyataan penuh Anwar:

Telah dihebahkan kenyataan saya dalam Asian Wall Street Journal , " I support all efforts to protect the security of the state of Israel," (Saya menyokong segala usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel).

Sedangkan kenyataan penuh selepas itu, "a step which he said remains contingent on Israel respecting th e aspirations of Palestinians. " (pendirian tersebut tertakluk kepada syarat bahawa Israel mesti menghormati aspirasi rakyat Palestin) tidak pula disiarkan sepenuhnya.

Media, pimpinan Umno dan Datuk Seri Najib Razak berterusan menabur fitnah kononnya saya mengkhianati aspirasi rakyat Palestin.


Kenyataan saya kepada ASWJ secara jelas meletakkan aspirasi rakyat Palestin yang mahukan keadilan, keamanan dan maruahnya dihormati sebagai syarat kepada tuntutan Israel agar keselamatannya dijamin.

Pendirian saya ternyata diterima pimpinan dunia Islam seumpama kerajaan Arab Saudi seperti yang diungkapkan menteri luarnya, Putera Saud al Faisal bahawa:

" This [2002 Arab Peace Initiatve] is the way toward security.. Israel can't keep the land and want security at the same time. It has to withdraw and give the Palestinians their right s. If Israel does that, the Arab states will put an end to the state of war. That will give Israel its security".

Baru-baru ini Raja Abdullah dari Jordan juga mengulangi pendirian yang sama:

" The Palestinian right to statehood and their cry for justice and a homeland free of occupation remain the Arab people's foremost cause. In Jordan, the "final-status" issues-including borders, refugees, security and Jerusalem-are at the heart of our priorities. This means making real the promise of a via ble, independent, sovereign Palestinian state, as part of a two-state agreement that resolves all final-status issues and guarantees security for Israel."

Makanya, persoalan tuntutan jaminan keselamatan Israel yang bersyaratkan kepada keadilan dan keamanan diberikan kepada rakyat Palestin bukanlah perkara baru.

Sedangkan saya tuntas mendokong aspirasi rakyat Palestin sekian lama, bermula dari memimpin demonstrasi membantah keganasan Israel yang mendapat dokongan Amerika pada tahun 1973 di hadapan Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur dan mewakili Malaysia pada tahun 1983 ke Persidangan PLO di Algiers setelah menerima undangan dari Yasser Arafat.

Pendirian saya tuntas menjunjung aspirasi rakyat Palestin yang mahukan keamanan, keadilan dan kehidupan yang bermaruah bertepatan dengan semangat yang disuarakan oleh Ismail Haniyeh, perdana menteri palestin:
" If Israel withdraws to the '67 borders, then we will establish a peace in stages.. Number one, we will establish a situation of stability and calm which will bring safety for our people - what (Hamas founder) Sheikh (Ahmed) Yassin called a long-term hudna (truce). If Israel declares that it will give the Palestinian people a state and give them back all their rights, then we are ready to recognise them".



Saya hargai pandangan dan semangat sahabat-sahabat dari PAS, Majlis Syura PAS dan seluruh gerakan dakwah dan pertubuhan Islam yang berterusan membela nasib rakyat Palestin.

Ketetapan PAS yang menentang keras pencerobohan dan kezaliman Israel terhadap rakyat Palestin turut dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia. Saya memahami perbezaan pendirian PAS dengan PKR. PAS berpendirian kewujudan negara Israel adalah haram dan mereka tidak berhasrat untuk mengadakan sebarang rundingan serta kerjasama dengan Israel.

Walaupun begitu PKR berkongsi hasrat dengan PAS untuk melihat tertegaknya sebuah negara Palestin yang merdeka, bebas dan makmur, yang juga merupakan hasrat seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keadilan.



......................................................



Maaf agak panjang

harap2 Tuan dah boleh betulkan fahaman Tuan yg salah akibat dengki dan irihati.


Kalau tak dapat faham juga

maapppp sjaaa lah ya :)
 

2618918

Active+ Member
gem
Messages
3,698
Joined
Aug 8, 2012
Messages
3,698
Reaction score
2,138
Points
171
Awards
1

Hamas Foreign Minister: We Accept Two-State Solution

"With 67 borders"
Kena paham apa yang tersirat hamas maksudkan 67 borders tu.
Nak lebih faham jangan baca NPR news, baca source lain. NPR mengarut
 
Sponsored Post

Top
Log in Register