BTC USD 23,337.3 Gold USD 1,929.77
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Islam in Malaysia vs Islam in America

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Rajin juga Yusuf Estes ni datang ke Malaysia dalam program dakwah Islam keseluruh dunia. Beliau yg juga bekas paderi kristian berasal dari Texas USA memperkatakan Islam in Malaysia vs Islam in America

Sesamalah kita memanjat syukur Alhamdulillah dan bersama2 membantu dalam berdakwah kepada non muslim what is Islam.

http://www.youtube.com/watch?v=72CtfNzFa7s
 
Sponsored Post

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Jadi sesamalah kita berdakwah menyampaikan mesej. Nak follow ker tak itu terpulang at least kita dah sampaikan mesej yg betul.

Dalam kontek di negara ini..Saya ramai gak kawan Chinese yg masuk Islam sebab berkahwin dengan gadis Melayu Islam. Bila tanya pengalaman dia apa response keluarga dia? Family dia kata dia masuk Melayu dan betray kaum Cina. Dari sini saya lihat ramai non muslim even di Malaysia tak faham Islam kerana lemahnya usaha dakwah kepada golongan ini.
 

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Camna Nak Dakwah Untuk Yg Anti Islam?

Ni lak video dakwah dari Yusuf Estes camana cara bijak nak berdakwah dengan org yg anti Islam. Kelakar dan seronok cerita dia camana nak counter benda2 ni.:D

Bagi saya konsep dia ni menarik sebab friendly dan menyeronokkan cara konsep dakwah dia.


http://www.youtube.com/watch?v=m6-ZqtwJU8E
 

CikSukan

Blogger Moderator
gem
Messages
9,946
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
memang berbeza antara orang yg masuk islam dan orang yg keturunan islam.
mereka mendapat hidayah. tak macam kita.

Setuju benar dengan pendapat awak..Thanks for sharing :D
Tapi sebelum tu kita nak tahu jugak kenapa ramai American berpusu-pusu nak masuk Islam. Berikut ialah pendapat mereka sendiri kenapa nak masuk Islam?

1. "Kristianiti tampak seperti pergi ke gereja seminggu sekali dan cuba untuk menjadi orang baik, tapi Islam adalah cara hidup yang lengkap,"

2. Di America perempuan lebih ramai masuk Islam kerana Islam adalah lebih maju-berpikir tentang gender daripada banyak tradisi-tradisi Barat. Sebagai bukti, mereka mencatatkan bahawa Islam membenarkan perempuan untuk memiliki harta dan suara jauh sebelum kebudayaan Barat.

3. Perempuan Muslim Amerika cenderung melihat perempuan juga boleh menjadi pesaing serius presiden AS, telah mendorong mereka melihat peranan wanita Muslim Bangladesh, Pakistan dan Turki dan seorang perempuan Muslim telah menjadi presiden di Indonesia, yang mana paling padat penduduknya di negara Muslim dunia.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register