BTC USD 68,369.5 Gold USD 2,342.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Iran serang Israel dengan dron, peluru berpandu - Syiah Jugak Yang Ada "Ball"

akiyamasan

Active+ Member
gem
Messages
4,631
Joined
Mar 10, 2011
Messages
4,631
Reaction score
1,420
Points
111
Iran melancarkan berpuluh-puluh dron dan peluru berpandu di wilayah diduduki Israel semalam, memulakan serangan yang berkemungkinan mencetuskan ketegangan besar antara seteru rantau itu.

Menurut The Guardian, pelancaran dron yang dipercayai buatan Iran, Shahed-136 telah disahkan oleh tentera Israel dan media berkaitan negara Iran, Press TV.

Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IIRGC) berkata ia turut melancarkan peluru berpandu balistik pada sasaran tertentu di Israel sebagai sebahagian daripada "Operation True Promise".

“Sebagai tindak balas kepada banyak jenayah yang dilakukan oleh rejim Zionis… IIRGC menembak berpuluh-puluh peluru berpandu dan dron ke sasaran tertentu di dalam wilayah yang diduduki [Israel],” lapor stesen TV kerajaan itu.

Iran telah berikrar membalas dendam atas apa yang disifatkannya sebagai serangan Israel ke atas konsulat Damsyik pada 1 April yang membunuh tujuh pegawai pengawal termasuk dua komander kanan dan berkata serangannya adalah hukuman bagi “jenayah Israel”.

Menurut Reuters, Saluran 12 Israel berkata beberapa peluru berpandu dan dron telah ditembak jatuh di Syria dan Jordan.

Israel tidak mengesahkan mahupun menafikan bertanggungjawab ke atas serangan konsulat itu.

Presiden AS Joe Biden, yang pada hari Jumaat memberi amaran kepada Iran agar tidak menyerang Israel, telah berjanji untuk bersama Israel menentang Iran.


Nota: Sunni macam biasa lah, sembang kencang, kutuk orang, main politik, tunggang agama. Dengan sedara sendiri pun dia x puas hati... Jordan tu siap tlg pintas lagi peluru berpandu Iran
 
Sponsored Post

ini game plan US ..
bila Ukraine dan Israel hampir tewas atau tidak berdaya nak serang balas pihak lawan .. dgn US dan Nato yg reduce aid ke Ukraine (yg pasti akan menyebabkan Ukraine kalah) + (dan kalau Russia menang , Russia akan beralih bantu Hamas) ...

untuk menidakkan semua ini terjadi .. US telah arahkan Israel utk serang konsulat Iran dia Syria dgn membunuh pegawai² tentera Iran di Konsulat tersebut .. dan mengharapkan Iran akan menyerang balas besar²an sehingga terjadi WW3 .. dan pihak Parlimen US dan UK akan melulusan aid utk Ukraine utk hadapai WW3
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register