BTC USD 34,558.0 Gold USD 1,802.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Iran guna vaksin COVID-19 sendiri

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
57,049
Reaction score
5,121
Points
721
MOSCOW: Iran akan melancarkan kempen vaksinasi COVID-19 untuk rakyatnya menggunakan vaksin Coviran, yang dihasilkan sendiri pada Mei, kata Presiden Eksekutif Imam Khomeini's Orders (EIKO), Mohammad Mokhber.

Pada awal Februari, EIKO, yang membangunkan vaksin itu bersama kumpulan farmasi Barekat, berkata Iran berhasrat menghasilkan 14 juta dos vaksin menjelang musim panas, lapor Sputnik memetik Agensi Berita Tasnim pada Selasa.

Menurut seorang pegawai, Iran berpotensi besar untuk mengeluarkan vaksin buatan sendiri secara besar-besaran.

Setakat ini, Iran sudah melancarkan ujian klinikal terhadap tiga vaksin.

Pada awal Februari, Iran melancarkan kempen vaksinasi menggunakan vaksin Sputnik V, buatan Russia.

Tehran juga akan menerima 16 juta dos vaksin melalui inisiatif pengedaran antarabangsa COVAX yang diterajui Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Selain itu, Tehran turut mengimport lebih 25 juta lagi dos vaksin COVID-19 dari luar negara, selain menghasilkan 25 juta dos vaksin buatan tempatan. – BERNAMA
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
304,177
Reaction score
13,598
Points
2,376
MOSCOW: Iran akan melancarkan kempen vaksinasi COVID-19 untuk rakyatnya menggunakan vaksin Coviran, yang dihasilkan sendiri pada Mei, kata Presiden Eksekutif Imam Khomeini's Orders (EIKO), Mohammad Mokhber.

Pada awal Februari, EIKO, yang membangunkan vaksin itu bersama kumpulan farmasi Barekat, berkata Iran berhasrat menghasilkan 14 juta dos vaksin menjelang musim panas, lapor Sputnik memetik Agensi Berita Tasnim pada Selasa.

Menurut seorang pegawai, Iran berpotensi besar untuk mengeluarkan vaksin buatan sendiri secara besar-besaran.

Setakat ini, Iran sudah melancarkan ujian klinikal terhadap tiga vaksin.

Pada awal Februari, Iran melancarkan kempen vaksinasi menggunakan vaksin Sputnik V, buatan Russia.

Tehran juga akan menerima 16 juta dos vaksin melalui inisiatif pengedaran antarabangsa COVAX yang diterajui Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Selain itu, Tehran turut mengimport lebih 25 juta lagi dos vaksin COVID-19 dari luar negara, selain menghasilkan 25 juta dos vaksin buatan tempatan. – BERNAMA

Power jugak Iran ni
Dapat buat vaksin sendiri
Nak jadi pengeluar vaksin utama dunia jugak
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,957
Reaction score
1,341
Points
201
kite masih xada teknologi n pakar wat vaksin sdr agaknye...
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
9,027
Reaction score
354
Points
96
Mantap tapi berapa % tahap keberkesanan dia.
 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
57,049
Reaction score
5,121
Points
721

Iran hasilkan vaksin tempatan perangi COVID-19​


TEHRAN: Iran semalam mengumumkan sudah memberi kelulusan kecemasan kepada vaksin keluaran tempatan bagi memerangi penularan wabak COVID-19.


Media Iran melaporkan, langkah itu bertujuan menampung kekurangan bekalan vaksin import, sekali gus membolehkan rakyat yang sudah menerima suntikan pertama, untuk mendapatkan dos kedua.


"Vaksin Barekat telah mendapat kebenaran untuk penggunaan kecemasan dan ia akan ditambah ke dalam program vaksinasi kebangsaan mulai minggu depan," kata Menteri Kesihatan, Said Namaki, melalui laman web kementerian itu.


Vaksin itu yang nama penuhnya ialah COVIran Barekat, dibangunkan oleh sebuah yayasan milik negara dikenali sebagai Setad.

Seorang pegawai yayasan itu memberitahu agensi berita negara IRNA bahawa pengeluaran vaksin terbabit sudah bermula awal bulan ini dengan kira-kira tiga juta dos dihasilkan, setakat ini.


Hingga kini berdasarkan perangkaan rasmi, pandemik COVID-19 telah menjangkiti lebih tiga juta penduduk dengan lebih 82,000 kematian di Iran. - AFP
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,494
Reaction score
2,571
Points
201
Mesia kene beli ni Coviran
Vaksin halal keluaran BMF
 

estidot

Fun Poster
Joined
Dec 23, 2010
Messages
238
Reaction score
24
Points
25
Nuklear boleh buat ..vaksin apa tah lagi..macam iron man buat suit dia kat padang pasir..masa ditahan pun canggih juga siap suit dia..cuba iran x disekat..rasa2 teknologi dia boleh lawan amerika kot
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
14,279
Reaction score
3,991
Points
201
Iran syiah kuat sangat..
Payah aku nak percaya geng ni..

Harapan kita lebih dkt turkey..

IMG_20210616_083346.jpg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register